FOTO VIDEO Protest la Câmpeni, în Ţara Moţilor, faţă de tăierea unor copaci seculari din parcul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copacii seculari din Câmpeni vor dispărea
Copacii seculari din Câmpeni vor dispărea

Mai mulţi locuitori ai oraşului Câmpeni, judeţul Alba, au protestat sâmbătă, 1 noiembrie, pentru susţinerea unor copaci seculari din parcul central care ar urma să fie tăiaţi ca urmare a unui proiect al primăriei privind modernizarea parcului din centrul localităţii.

Sâmbătă dimineaţă, locuitori din Câmpeni s-au adunat în centrul oraşului şi au organizat un protest spontan în parcul de lângă Piaţa „Avram Iancu” pentru a menţine copacii seculari, consideraţi un reper de mândrie al Câmpeniului, alături de platanul votat „Arborele Anului în 2019”.

Cei prezenţi şi-au dat mâinile şi au format un lanţ uman simbolic în jurul copacilor care au fost, deja, marcaţi pentru tăiere. 

”Motivul care a stat la baza acestei întâlniri constă în nemulţumirea generată la nivelul comunităţii locale de proiectul de Reabilitare şi optimizare funcţional-estetică a centrului civic din oraşul Câmpeni, mai precis de decizia de tăiere a falnicilor copaci seculari din centrul oraşului. Grupul prezent astăzi, compus din persoane de toate vârstele, îşi exprimă dezacordul cu privire la decizia factorilor locali de a moderniza parcul şi piaţa centrală a oraşului fără a menţine copacii seculari, consideraţi un reper de mândrie al Câmpeniului, alături de platanul votat Arborele Anului în 2019. Cei prezenţi îşi manifestă susţinerea pentru modernizarea oraşului, implicit a parcului, însă cu păstrarea şi respectarea elementelor sale definitorii: statuia lui Avram Iancu înconjurată de măreţii arbori de care e atât de multă nevoie în zilele toride de vară şi nu numai”, au transmis participanţii la protest. 

   

copaci campeni

În încheiere, cei prezenţi fac un apel la spiritul civic al tuturor cetăţenilor de bună credinţă a acestui oraş să se alăture demersurilor pentru ca acest parc să nu devină victima „imaginaţiei fanteziste şi bolnave a acestor indivizi care nu au nicio legătură cu realitatea existentă. Dacă ne gândim că spiritul civic constă în a respecta legile şi a face tot ceea ce stă în puterea ta ca persoană pentru a contribui la buna funcţionare a societăţii, facem apel şi la aleşii locali – Consiliul Local Câmpeni şi primarul oraşului Câmpeni – de a da dovadă de acelaşi spirit civic în folosirea banului public, a banilor noştri, a tuturor” concluzionează Grupul de Iniţiativă  „Salvaţi Parcul Oraşului Câmpeni”.

Grup de iniţiativă a redactat şi a transmis către Consiliul Local Câmpeni o scrisoare deschisă:

În calitate de cetăţeni ai oraşului Câmpeni, plătitori de taxe şi impozite, ne exprimăm în mod deschis dezacordul privind modul de implementare al proiectului intitulat „Reabilitare şi optimizare funcţional-estetică a centrului civic din oraşul Câmpeni” propus de domnul primar Ioan Călin Andreş şi aprobat în unanimitate de consilierii locali prin H.C.L. 46/23.04.2019. Pornind de la premisa că „Parcul este un spaţiu verde, de utilitate publică, care deserveşte comunitatea locală ca întreg, cu plantaţii, alei şi diferite construcţii, pentru agrement şi odihnă” considerăm necesară oprirea derulării proiectului şi regândirea acestuia după o consultare reală a comunităţii. 

Menţionăm că susţinem atât dezvoltarea armonioasă a oraşului, cât şi proiectele care îmbunătăţesc calitatea vieţii la nivel local. Mai mult, credem cu tărie că, pentru a fi în favoarea comunităţii, orice demers trebuie să respecte nevoile cetăţeanului, cadrul natural şi particularităţile locale. De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la mai multe aspecte dintre care menţionăm:

- multitudinea de lucrări aflate în curs de desfăşurare cu termene mari de finalizare care dau oraşului un aspect de şantier interminabil;

- proiectul de modernizare a Casei de Cultură – nefinalizat – locaţie de desfăşurare a manifestărilor de interes local pe perioada modernizării pieţei centrale (de exemplu, serbările de iarnă pentru elevi);

- costul mare al proiectului de modernizare al centrului oraşului susţinut integral din surse proprii, fără cofinanţare. Considerăm necesară reaşezarea bugetului proiectului în limite normale, cu chibzuinţă şi în limita bunului simţ al suportabilităţii unui oraş de mărimea Câmpeniului;

- implicare superioară în obţinerea unor finanţări din fonduri europene prin POR sau similar.

copaci campeni

În vederea discutării acestor aspecte precum şi în vederea păstrării unui simbol al oraşului – copacii seculari, de umbra cărora s-au bucurat nenumărate generaţii, alături de statuia ecvestră a lui Avram Iancu – invităm consilierii locali din oraşul Câmpeni să coboare din sala de şedinţe între noi şi cu noi, cetăţenii care respectăm şi iubim natura, marţi, 5 noiembrie 2019, în centrul oraşului, în faţa parcului, la ora 12.00. ”

Proiectul de modernizare a centrului civic din Câmpeni are o valoare de circa 5 milioane de lei va consta în amenajarea unor fântâni arteziene, amplasare de mobilier urban, toaletă publică şi parc de joacă pentru copii. De asemenea, or fi amplasate aparate de fitness, precum şi busturi ale unor personalităţi importante ale zonei Munţilor Apuseni. Copacii seculari vor fi tăiaţi, iar în locul acestora vor fi plantaţi arbori cu înălţimea de 2-3 metri.

Arbori existenţi:

platan – 1 buc. se toaletează

brad – 4 buc. se relochează

molid – 4 buc. se relochează

8 buc.se relochează

darbori foioşi – 16 buc. se desfinţează

earbori răşinoşi – 37 buc. se desfinţează

53 buc. se desfinţează

copaci campeni

Arbori propuşi pentru amenajare:

arbori foioşi – 79 buc.cu înălţimi între 2.5-3 m şi peste

arbori răşinoşi – 32 buc.cu înălţimi între 2.5-3 m şi peste

gard viu cu puieţi – 173 ml

dgard viu – 72 ml

arbuşti foioşi şi răşinoşi cu înălţimi între 1-1.5 m – 20 buc.

plante perene – 75 buc.

trandafiri – 20 buc.

Citiţi şi:

 

Interlopul „Stripăru“, unul dintre locotenenţii lui Ioan Clămparu, a fost prins în Franţa. Cum s-a lovit la cap în duba poliţiei

 

Ciobani dintr-o familie celebră în afacerile cu oierit, arestaţi pentru trafic de minori. Criticile unui judecător la adresa autorităţilor

 

Cum tratează Ministerul Educaţiei prima şcoală „smart“ din mediul rural. „Aţi venit la minister să luaţi lumină şi aţi găsit curentul tăiat“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite