FOTO VIDEO Geniul muzical din Sebeş care a ajuns învăţăcelul favorit al lui Chopin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carl Filtsch, fiul unui preot din oraşul Sebeş, judeţul Alba, a impresionat încă din copilărie nume sonore ale muzicii clasice, precum Chopin şi Liszt. Compoziţiile sale răsunau în urmă cu 170 de ani în sălile Curţii de la Viena.

Şi-a început „ucenicia“ la pian în oraşul natal, Sebeş,încă de la vârsta de trei ani. Asta se întâmpla în 1833. Îndrumător i-a fost chiar tatăl său, Joseph Filtsch, preot evanghelic la  biserica din oraş.

Debut la 11 ani, la „Wiener Musikverein“

Cum talentul nativ a ieşit repede la iveală, patru ani mai târziu, în 1837, a fost prezentat la Viena, în faţa Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph, cu care era de aceeaşi vârstă.

Intrarea tânărului Carl în mediul vienez a coincis cu epoca marilor maeştri: Haydn, Gluck, Mozart şi Schubert, se apreciază într-un articol postat pe LumeaPianului.ro.  Ajunge faimos în cercurile înalte ale capitalei imperiale, potrivit sursei citate,  mai ales în urma articolului elegios scris de cel mai temut critic al vremii, Moritz Saphir: „Sunt convins că acest copil este pe cale de a intra în lumea artiştilor şi de asemenea că tatăl şi maestrul său au luat o decizie înţeleaptă aducându-l în locul cel mai indicat pentru dezvoltarea totală al geniului său inconfundabil". La 11 ani încă neîmpliniţi, Carl Filtsch susţine primul său concert public la „Musikvereinsaal din Viena.

Elevul favorit al lui Chopin


Ulterior, se mută la Paris, unde intră în cercul elitist ce activa în jurul lui Frederik Chopin(Liszt, Berlioz, Meyerbeer, Heine, George Sand, Delacroix), consuderat unul dintre cei mai prolifici şi influienţi compozitori de muzică pentru pian. Potrivit sursei citate, tânărul din Sebeş lucrează cu Chopin un repertoriu compus din Beethoven, Mendelssohn, Weber, Bach. „Dumnezeule, ce copil! Nimeni nu m-a înţeles mai deplin ca el. Aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat vreodată", ar fi exclamat Chopin.

Cele mai des cântate compoziţii ale sale în concerte sunt cele trei piese pentru pian (Romanţa, Barcarola şi Mazurca), precum şi ultima compoziţie „Adieu” (Adagio in C-moll).

Răpus de „boala secolului“, la 15 ani

Cel mai iubit şi preţuit elev al Chopin, considerata fost răpus prematur - la numai 15 ani - de „boala secolului", tuberculoza. Artistul este înmormântat în Cimitirul San Michele din Veneţia, Italia.  Pe piatra funerară de pe mormântul său este inscripţionat un text în limba germană, care în traducere românească ar spune: „Artistul doarme: se odihnesc scumpele sale mâini, care odată au stăpânit marea de acorduri. Dar pe veci o vie şi profundă nostalgie a sufletului îl va chema pe nume, îl va binecuvânta şi îl va plânge".

Cum se întâmplă nu de puţine ori cu propriile noastre valori, străinii sunt cei au făcut cercetări şi când vine vorba de viaţa tânărului artist român, plecat din oraşul Sebeş în urmă cu 177 de ani şi ajuns învăţăcelul preferat al lui Chopin. (Text scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite