O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea, salvatorii-săteni din Horea
Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea, salvatorii-săteni din Horea

Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.

Zvonul prăbuşirii unui avion în Munţii Apuseni a căzut ca un trăsnet, luni după-amiază, asupra locuitorilor din comuna Horea (judeţul Alba). Oamenii au aflat de la televizor că, undeva, în zonă, a avut loc o catastrofă. În câteva minute, sute de săteni-voluntari s-au mobilizat exemplar, pentru a le căuta şi salva pe cele şapte victime aflate în avionul pilotat de Adrian Iovan, mort în accident. Şi cum să nu o facă? Sunt, aşa cum se descriu, stăpânii munţilor, oamenii care cunosc fiecare prăpastie, fiecare pădure, fiecare traseu, fiecare bucată de stâncă.  

După ce i-au găsit pe morţi şi răniţi, în seara de luni, tot localnicii au mai dat o lecţie de organizare şi implicare. Oameni de toate vârstele şi-au abandonat treburile gospodăreşti, marţi dimineaţă, la puţine ore după ce abia se întorseseră din misiunea de salvare de pe munte, şi au venit în centrul comunei ca să vadă care este situaţia şi cum pot da o mână de ajutor. Tot de la primele ore ale zilei de marţi au „descălecat“ la Primărie şi Poliţie, instituţii aflate faţă în faţă, zeci de procurori, poliţişti, jandarmi, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, specialişti în anchete aviatice. 

„Mare pacoste pe comuna noastră!”

La barul din apropierea Primăriei şi a Poliţiei, subiectul principal de discuţie e, de luni, acelaşi. Tragedia din 

image

Foto

accident aviatic apuseni FOTO Mediafax

vârful muntelui. „Noi ştim foarte bine munţii ăştia. Îi găseam mult mai repede dacă aveam la timp câteva informaţii. Bine că nu au murit toţi că era mare pacoste pe comuna noastră. Şi aşa vom fi cunoscuţi prin acest accident în care au murit pilotul şi domnişoara doctor”, a afirmat Ioan Nicola.

Centrul comunei era „ocupat“, de anchetatori şi jurnalişti. Atmosfera era apăsătoare. Toţi erau cu gândul la cele două victime care au murit în accident, dar şi la răniţii despre care ştiau doar că nu sunt bine. Discuţiile erau acelaşi, atât pe marginea drumului, cât şi la cârciuma din sat. Toţi ochii erau îndreptaţi admirativ spre cei trei eroi din sat, care au ajuns primii la epava avionului şi care au contribuit decisiv la salvarea răniţilor. 

Sunt personajele reprezentative ale acţiunii de salvare organizată de localnicii din comuna Horea. Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea fac parte din micul grup de voluntari care au ajuns la locul unde s-a prăbuşit aeronava. Au făcut tot ce au putut pentru a salva răniţi şi au reuşit, probabil, cea mai mare realizare din viaţa lor. Ei nu se consideră, însă, eroi şi le pare rău că nu au ajuns mai repede în Vârful Pietreasa, poate îi salvau şi pe pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, moartă şi ea în accident. 

„Dumnezeu ne-o îndreptat spre ei”

Toţi trei sunt oameni simpli, din familii obişnuite care trăiesc din creşterea animalelor şi exploatarea lemnului, ocupaţii principale pentru mulţi din locuitorii Apusenilor. Cunosc muntele „ca-n palmă“, pentru că aici s-au născut şi aici au crescut. Pe feţele lor se vedea oboseala efortului depus în ziua precedentă, dar şi mulţumirea că au făcut o faptă bună. Nu aşteaptă recompense şi vor, doar, să îşi continue traiul liniştit pe munte. În cursul zilei au fost audiaţi de procurori, care începuseră ancheta pe munte. 

Gheorghe Trif povesteşte cum a decurs acţiunea de salvare a răniţilor

Plecarea în acţiunea de salvare a fost ideea lui Gheorghe Trif (40 ani). Toată acţiunea a durat puţin peste o oră. Autorităţile se chinuiau de mai bine de patru ore să localizeze avionul. „Eram plecat şi, când am venit acasă la ora 19.00, soţia mi-a zis că este un avion prăbuşit în zona Munţilor Apuseni, la cabana Ursoaia. Am hotarât să sun la 112 şi să plec în căutare. Prin telefon, mi-au făcut legătura cu domnul doctor Zamfir, care mi-a spus că sunt într-o zonă de pădure cu zăpadă de 25 - 30 de centimetri. Am sunat pe un vecin si am plecat cu maşina pe deal până unde am putut merge. Ne făcuserăm deja o imagine a locului unde puteau fi“, a spus Gheorghe Trif. 

„Curgea sânge din ei”

Cei trei săteni au mers apoi cam trei kilometri pe jos. „Dumnezeu ne-o îndreptat spre ei. Am ţinut tot timpul legătura cu şeful de post de la Albac pe drum. Şeful de post ne-a îndrumat în sensul că cineva ar fi auzit o bubuitură în acea direcţie. Când am ajuns, am dat ochii cu o catastrofă. Era ceva de nedescris. Curgea sânge din ei şi cereau ajutor. Strigau să nu plecăm să îi lăsăm acolo“, a completat salvatorul. Localnici şi-au dat hainele jos de pe ei pentru a-i îmbrăca pe răniţi şi au acordat primul ajutor. 

„Am ajutat la resuscitarea domnişoarei. Nu cred că mai trăia. Avea lacrimile îngheţate pe obraji, iar hainele erau îngheţate. Plouase, era frig, zăpadă şi vânt. Domnul doctor Zamfir ne-a spus să o luăm pe domnişoara rezidentă şi să o coborâm prima. Am luat-o pe o pătură şi am dus-o până la maşini. În vale au sosit şi alţi localnici, care ne-au ajutat. După aceea ne-am întors să îi ducem şi pe ceilalţi. Mă bucur că am ajuns de i-am găsit şi nu i-am pierdut, dar sunt trist că nu i-am putut salva şi pe ceilalţi doi“, a mai spus Gheorghe Trif.

Tărgi improvizate din lemn de brad 

Cel mai tânăr dintre salvatori este Gheorghe Giurgiu. Are 33 de ani şi este cel care a rămas să îi îngrijească pe răniţi după ce consătenii lui au plecat cu rezidenta spre maşină. „Era foarte greu pe drum. Era o ceaţă de nu puteai să vezi la doi metri. Ştiam, însă, unde să mergem pentru că vara mergem acolo sus cu vitele. De acasă ne sunau să ne întoarcem pentru că la televizor se dădeau ştiri că i-au găsit. Nu am renunţat pentru că nu am avut încredere. Am mers mai departe şi, din fericire, i-am găsit. Mi-am dat jos geaca şi am pus-o sub copilot care avea picioarele rupte. Mi-am dat jos maieul şi am făcut un foc ca să se încălzească. Nouă nu ne era frig pentru că ne încălzisem pe drum“, a afirmat Giurgiu. 

Gheorghe Giurgiu, unul dintre cei trei salvatori eroi din Horea

Până s-au întors colegii acestuia, bărbatul a făcut un foc şi a improvizat o targă din lemn de brad. Cu excepţie medicului Zamfir, care a coborât pe picioarele lui, ceilalţi au fost transportaţi pe tărgi improvizate şi chiar în spate“, a spus salvatorul. 

„Era mare durerea”

Săteanul Argentin Todea (43 de ani) spune că, pe parcursul drumului prin pădure, au strigat tot timpul şi aşa au fost auziţi de victimele accidentului. „Ne-au auzit şi au strigat după ajutor. Eram cam la 500 de metri de locul prăbuşirii. Era mare durere acolo când am ajuns. Mulţi răniţi şi mult sânge. I-am făcut respiraţie gură la gură domnişoarei, darera moartă deja. Strigau sa nu îi lăsăm acolo, să îi ajutăm. Problema a fost că nu a ştiut unde să vină Smurdul. S-a întârziat foarte mult pentru că nu ştiau zona. Când am coborât cu prima victimă erau localnici, care au plecat cu ea spre centrul comueni. Dacă ne dădeau detalii în ce zonă era epava o găseam în jumătate de oră. Cunoaştem muntele pentru că aici locuim, mergem cu animalele toată vara acolo sus. Aici mo făcut mama pe un câmp, ştiu aproape fiecare brad unde este“, ne-a destăinuit şi cel mai în vârstă dintre salvatori. (A contribuit Nicu Neag)

Todea Argentin a făcut echipă cu ceilalţi doi consăteni

”I-am făcut respiraţie gură la gură domnişoarei, dar era moartă deja. Strigau sa nu îi lăsăm acolo, să îi ajutăm”, Argentin Todea, sătean şi salvator.   ”Mi-am dat jos geaca şi am pus-o sub copilot care avea picioarele rupte. Mi-am dat jos maieul şi am făcut un foc ca să se încălzească”, Gheorghe Giurgiu, sătean şi salvator.   ”Domnul doctor Zamfir ne-a spus să o luăm pe domnişoara rezidentă şi să o coborâm prima”, Gheorghe Trif, sătean şi salvator.

Troiţă sfinţită în vârful muntelui

La locul accidentului aviatic produs, luni, în Munţii Apuseni a fost amplasată de către localnici o troiţă în

alba avion horea

memoria celor două victime care nu au mai putut fi salvate. Iniţiativa a aparţinut secretarului comunei Horea, Cornel Olar, cel care a avut un rol important şi în mobilizarea oamenilor pentru căutarea avionului prăbuşit. Pe troiţă sunt scrise următoarele cuvinte: „În memoria răposaţilor Iovan Adrian şi Ion Aurelia. Accident aviatic. 20.01.2014. 16.00“. La faţa locului a fost ţinută, a doua zi după tragedia din Vârful Pietreasa, şi o scurtă slujbă de preotul Sorin Trif din Trifeşti. „La cererea localnicilor, am sfinţit o troiţă în memoria celor doi adormiţi, Adrian şi Aurelia. Durere şi păreri de rău… asta simţim. Am ţinut o scurtă slujbă şi o rugăciune pentru sfinţirea troiţei ce se aşează la mormânt“, a spus preotul. 

Epava, tăiată în bucăţi şi coborâtă dintre stânci 

Epava avionului a fost coborâtă pe bucăţi din pădurea de pe Vârful Petreasa. Anchetatorii nu au avut altă variantă datorită reliefului accidentat şi a condiţiilor meteo nefavorabile. La faţa locului au fost prezente forţele

accident aviatic apuseni FOTO Mediafax

ale Alba şi Cluj, care, au tăiat avionul în bucăţi. Iniţial s-a încercat ridicarea de la sol a unui elicopter special, cu ajutorul căruia să se transporte aeronava prăbuşită.

Din cauza condiţiilor meteo şi a terenului accidentat, acest lucru a devenit imposibil. Prin urmare, anchetatorii au luat decizia dezmembrării avionului şi transportul componentelor cu ajutorul unui tractor până în centrul comunei Horea. De aici, au fost preluate şi transportate pentru continuarea cercetărilor. La faţa locului s-au aflat şi reprezentanţi ai Autorităţii Aeronautice Civile. Şi de această dată, un rol important l-au avut localnicii din Horea care au urcat pe munte şi au ajutat la transportul bucăţilor de avion

Fata lui Iovan a venit din Franţa să-şi jelească tatăl 

Fiica pilotului Adrian Iovan, Irina (30 de ani), a ajuns miercuri la Alba Iulia pentru a ridica trupul tatălui său de la Serviciul de Medicină Legală. Irina este fiica lui Adrian Iovan din prima căsătorie şi locuieşte în Franţa. Fiica

irina fiica iovan

pilotului a obţinut de Serviciul de Medicină Legală un document constatator al decesului pe baza căruia a putut ridica trupului tatălui său, care a fos transportat la Bucureşti cu o maşină a unei firme de pompe funebre. Irina a refuzat să facă declaraţii. Sicriul cu trupul neînsufleţit al pilotului va fi depus joi dimineaţă, la ora 7.00, la Şcoala de Aviaţie Băneasa. 

Unica fiică din mariajul cu Valeria Grigore, Irina (30 de ani) a plecat din ţară imediat după terminarea liceului pentru a studia la o şcoală privată cu profil hotelier din Elveţia. De doi ani, ea e stabilită în Franţa, unde lucrează ca director la un hotel de cinci stele din Lyon, şi e căsătorită cu Thibault Jean Giannini, un francez pe care l-a cunoscut în timpul studiilor. Împreună au o fetiţă de doi ani. 

Studenta-erou, înmormântată cu onoruri militare

Aurelia Ion, studenta în vârstă de 23 de ani care a murit în tragedia din Apuseni, va fi înmormântată astăzi la Cimitirului Ghencea Militar. Trupul neînsufleţit al tinerei a fost depus, ieri, la capela cimitirului. Aurelia Ion, studenta de la Facultatea de Medicină din Bucureşti - Institutul Medico-Militar, va fi înmormântată astăzi cu onoruri militare, tânăra fiind avansată post-mortem de Ministerul Apărării Naţionale. Ministrul Mircea Duşa a hotărât avansarea post - mortem a sublocotenentului la gradul de locotenent. Totodată, oficialul a dispus ca Aurelia Ion să fie înmormântată cu onoruri militare. Aurelia Ion avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală, a precizat MApN. (Ionuţ Ungureanu)

Starea victimelor se poate agrava în orice moment 

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, a declarat, ieri, că pacienţii au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile şi că, momentan, starea lor este una bună şi că nu vor transferaţi din Cluj. „Pacienţii sunt la Terapie Intensivă pentru că pot apărea oricând complicaţii din pricina leziunilor multiple pe care le suferă. Ne bucurăm că sunt bine, dar nu sunt în starea de a putea fi transportaţi nici măcar cu maşina“, a declarat Natalia Hagău, şefa secţiei Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Aceasta a mai afirmat că leziunile cele mai multe le are copilotul, care necesită şi o intervenţie la nivelul nasului. Intervenţia va fi efectuată în funcţie de cum va reacţiona corpul său la operaţiile din zona picioarelor, zdrobite în accident. (Florina Pop)

Pe aceeaşi temă:

Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un număr de 11 localnici  din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”  „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite