FOTO VIDEO Piesă în greutate de 160 de tone, ridicată pe Monumentul Unirii de la Alba Iulia. Când va fi gata lucrarea de 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai grea componentă a Monumentului Unirii a fost ridicată de 2 macarale. Foto: ziarulunirea.ro
Cea mai grea componentă a Monumentului Unirii a fost ridicată de 2 macarale. Foto: ziarulunirea.ro

Cea mai dificilă operaţiune a lucrărillor de la Monumentul Unirii din Alba Iulia a fost executată luni, 5 noiembrie, prin ridicarea unei piese în greutate de 160 de tone.

Operaţiunea s-a derulat cu ajutorul a două macarale de 500 de tone. Acestea au ridicat o armătură în formă de paralelipiped, în greutate de 160 de tone. Aceasta va susţine cupola monumentului, ultima piesă ce va fi ridicată în zilele următoare. Autorul lucrării, sculptorul Mihai Buculei, a anunţat finalizarea Monumentului Unirii până în data de 15 noiembrie 2018.

Cu elementele ridicate pe parcursul zilei de astăzi, monumentul se apropie de finalizare. Monumentul va avea la sfârşit aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Secţiunea stâlpilor-bolovani este de 2.20/1.60, înălţimea lor ajunge la 2 metri.

lucrari monument unire alba

Preţul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus. Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

lucrari monument unire alba

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei. ”Este un semn al Unirii, adică cele patru puncte cardinale ale României, a românilor care s-au unit din cele patru părţi ale ţinuturilor româneşti, sub o cupolă formată din patru cruci pentru că suntem un popor creştin”, este explicaţia aautorul lucrării, în legătură cu ceea ce reprezintă acest Monument al Unirii.

Alte 8,5 milioane de lei au fost alocate Primăriei Alba Iulia pentru modernizarea zonei unde va fi ridicat monumentul. Proiectul administraţiei locale prevede reconfigurarea totală a Parcului Unirii şi construirea unui Pod al Marii Uniri, care să facă legătura între monument şi Catedrala Încoronării, unde au fost încoronaţi în 1922 regii Ferdinand şi Maria. Podul va avea o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri şi va fi construit din metal, iar partea de călcare va fi din lemn tehnic, iar pe margini va avea două culoare de sticlă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite