FOTO VIDEO Pelerinajul politicienilor la Roşia Montană. Deputatul Remus Cernea, fugărit şi alungat de mineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii proiectului în centrul comunei
Susţinătorii proiectului în centrul comunei

Comisia specială a vizitat ieri Roşia Montană. „Trebuie să analizăm şi să luăm cea mai bună decizie, chiar dacă vom supăra pe cineva“, a declarat senatorul PSD Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei. Deputatul Remus Cernea a fost îmbrâncit de mineri.

13 parlamentari din cei 19 ai Comisiei speciale comune care analizează legea privind proiectul minier au fost prezenţi ieri la Roşia Montană. Deputaţii şi senatorii au vizitat principalele obiective industriale şi de patrimoniu, s-au întâlnit cu angajaţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu oameni din comună şi au intrat în galeria minieră Cătălina Monuleşti, unde au stat blocaţi timp de cinci zile 33 de mineri de la RMGC. 

REMUS CERNEA, SCOS CU JANDARMII DIN MULŢIME

A fost prezent la o parte dintre evenimente şi deputatul independent Remus Cernea, alături de Adrian Gurzău, deputat PDL de Cluj. În momentul când au încercat să intre şi ei la discuţiile cu Comisia specială, cei peste 500 de localnici adunaţi în centrul istoric au încercat să îi bruscheze. Cernea şi Gurzău au fost scoşi cu greu dintre oameni de către jandarmi, înainte de a fi loviţi. Localnicii au încercat să îi urmărească, dar au fost opriţi de forţele de ordine. Aceştia strigau „Ieşi afară din Roşia Montană!“.

Remus Cernea nu a părut foarte afectat de cele întâmplate. „Nu este vina acestor oameni care au fost amăgiţi de companie cu promisiunea unui loc de muncă. Sunt un om al dialogului. Am o atitudine fermă împotriva proiectului Roşia Montană. În acelaşi timp, cred că trebuie ascultate toate părţile. Este un exerciţiu de democraţie. Vreau să ascult şi poziţiile pro şi contra ale celor din Roşia Montană. Guvernul nu a făcut paşii necesari pentru a se iniţia dialogul cu cei care protestează la adresa proiectului. Am depus o cerere la Comisia specială pentru a putea participa la toate activităţile comisiei. Voi încerca să fiu aproape de Comisie“, a spus Remus Cernea, care a completat că, din punctul lui de vedere, ar fi necesară o comisie parlamentară care să verifice toate documentele şi deciziile luate în legătură cu această investiţie. Opozanţii proiectului au vrut să le pregătească şi alte surprize parlamentarilor. Pe peretele masivului Cîrnic au scris în timpul nopţii „Nu în numele meu“. Reprezentanţii RMGC au acoperit dimineaţa o parte din înscris cu un banner pe care scria „Vrem minerit“.

VÂLCOV: „DECIZIA ESTE FOARTE GREU DE LUAT“

„Ce am văzut aici mi-a făcut o părere. După ce mă voi consulta şi cu celelalte părţi, voi lua o decizie. Nu pot să mă antepronunţ acum. Până în 20 octombrie vom avea timp suficient să analizăm şi să ascultăm toate părţile“, a spus senatorul PSD Toni Greblă. „Am vizitat trei obiective de suprafaţă şi unul de subteran. Nu am venit să ne dăm cu părerea pro şi contra. Am venit să ascultăm şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză. Am pus mai multe întrebări legate de mediu. Decizia este foarte greu de luat. Vom avea foarte mult de muncă. Ne vom întâlni cu toată lumea. Datoria noastră este să luăm cea mai bună decizie, chiar dacă vom supăra pe cineva“, a spus senatorul PSD Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei speciale. Parlamentarii s-au întâlnit cu organizaţiile care susţin proiectul, iar după-amiază, la Cîmpeni, cu opozanţi ai proiectului minier. 

La întâlnirea cu susţinătorii a vorbit şi Cristian Albu, liderul sindicatului din cadrul RMGC. 

„Oamenii pe care îi reprezint nu înţeleg de ce se protestează în Piaţa Universităţii. Noi avem nevoie de locuri de muncă. În 30 septembrie expiră contractele de muncă pentru 350 de oameni. Avem mesaje de solidaritate din toate localităţile Apusenilor. Avem 25.000 de semnături împotriva listării UNESCO şi 6.000 de semnături, adunate la Ziua Minerului, pentru proiectul minier“, a spus Albu, în timp ce prezenta cutiile cu listele de semnături. Liderul sindical a mai precizat că aşteaptă o analiză corectă din partea Comisiei, care să se concretizeze prin aprobarea proiectului minier în Parlament.

„AM LUCRAT CU CIANURĂ  ŞI N-AM PĂŢIT NIMIC“

La evenimentele de la Roşia Montană au fost prezenţi şi mai mulţi locuitori din oraşul Brad, judeţul Hunedoara. Unul dintre ei, Pavel Voicu, pensionar din minerit, este pentru a opta oară la Roşia Montană. „Nu au oamenii de lucru aici, nu pot să îşi pună un strat de ceapă, cum să se facă turism? Sunt din Brad şi am venit a opta oară aici ca să îi susţin pe oameni. Am lucrat în mină şi acum sunt pensionar. Suntem 26 şi am venit cu un microbuz. Sunt la pensie, am lucrat cu cianură. Nu am păţit nimic, sunt sănătos. 28 de ani în mină, la subteran. Am fost la întreţinere, pe frontul de lucru al minerilor. Aici nu văd altă soluţie. Nu au cu ce trăi. Cei mai tineri nu au nicio alternativă. Zona Abrudului este dezastru. La fel şi la noi, la Brad. Dacă ar reuşi să facă o treabă bună, ar fi bine. Comisia de aia e trimisă, să vadă care este problema”, Pavel Voicu.

Ieri, în zonă au fost organizate câteva proteste la adresa proiectului de extracţie a aurului. Astfel, la Albac au mani-festat 300 de persoane, iar în Roşia Montană, cam la un kilometru distanţă de membrii Comisiei – aproximativ 100 de oameni. Spre seară, Comisia s-a deplasat la Cîmpeni, unde se strânseseră 800 de protestatari. Acolo a fost prezent şi Eugen David, preşedintele Organizaţiei Non-Guvernamentale Alburnus Maior, cunoscută pentru poziţia sa vehementă antiminerit.

Comisia specială Roşia Montană

Au fost prezenţi 13 aleşi:

Darius Vâlcov (senator PSD) 

Andrei Gerea (deputat PNL) 

Vochiţoiu Haralambie (senator PPDD)

Ioan Chelaru (senator PSD)

Tudor Ciuhodaru (deputat PPDD) 

Mircea Dolha (deputat PNL)

Petru Ehegartner (senator PNL) 

Gheorghe Emacu (deputat PSD)

Toni Greblă (senator PSD) 

Florin Iordache (deputat PSD) 

Attila Korodi (deputat UDMR) 

Viorel Ştefan (deputat PSD)

Alexandru Vegh (senator UDMR)

Au fost absenţi 6 aleşi:

Gabriela Firea (senator PSD)

Dian Popescu (senator PNL)

Ioan Dârzu (deputat PSD)

Sorinel Gigel Ştirbu (deputat PNL)

Ioan Moldovan (deputat PC)

Oana Manolescu (deputat Minorităţi)

Gabriela Firea, ameninţată pe Facebook

Senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea (foto) susţine că a primit ameninţări cu moartea, după vizita efectuată, în luna august, la Roşia Montană, alături de colegii din Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Firea a povestit, la România TV, că ameninţările au fost postate pe pagina sa de Facebook, iar cele mai multe sunt de la persoane care nu şi-au ascuns identitatea. „Cele mai multe postări pe Facebook se refereau la accidente care ar putea să mi se întâmple mie şi membrilor familiei mele, tăieri de gât, mutilat de figură, că ne putem întâlni şi sunt soluţii care pot fi aruncate pe faţă“, a spus Gabriela Firea marţi, la RTV.

Senatorul a redat şi două dintre mesajele ameninţătoare, unul primit de la Alin Teglaş şi cel de-al doilea de la Ileana Viorica Ion, o localnică de la Roşia Montană. „De ce te agiţi aşa de mult, ţăranco cumpărată de comunişti? Îţi doresc să mori de cianură ‘tu … mă-tii. Vor ieşi oamenii în stradă şi vă vor da în gură cu pietre“ - este mesajul postat de Alin Teglaş pe pagina de Facebook a lui Firea. Ileana Viorica Ion a scris: „Băgaţi-vă minţile în cap că altfel brişca bistrenilor vă şi jugăneşte! Amin!!!“. 

Senatorul PSD susţine că mesajele au început să fie postate după ce membrii Comisiei UNESCO au refuzat invitaţia reprezentanţilor ONG-ul anti-minerit, Alburnus Maior, de  a se întâlni în casa unui localnic. „Presiunea a început în momentul în care, după întrevederea cu autorităţile locale, una dintre fundaţiile care nu susţin proiectul, Alburnus Maior, a refuzat să vină la întrevederea pe care o confirmase şi au insistat să ne deplasăm în casa unuia dintre membri. S-a votat şi toţi membrii comisiei au spus că nu este normal să mergem în casa nu ştiu cui“, a explicat Gabriela Firea. Aceasta nu a sesizat încă organele statului, dar şi-a luat măsuri de securitate suplimentare pe reţeaua de socializare. Alina Boghiceanu

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite