FOTO VIDEO Un nou incendiu în Apuseni, într-o zonă mirifică. Pompierii au cerut sprijinul unui avion pentru a stinge flăcările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
incendiu alba apuseni

Pompierii de la ISU Alba intervin miercuri, 23 octombrie, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în zona rezervaţiei naturale Buceş – Vulcan, în judeţele Hunedoara şi Alba. Pentru stingerea focului a fost solicitată şi aprobată intervenţia unui avion Spartan.

Astfel, începând de miercuri dimineaţă, ISU Alba intervine cu 1 ofiţer, 11 subofiţeri, 2 autospeciale de intervenţie cu capacitate mărită de trecere (IVECO) împreună cu Ocol Silvic Abrud, SVSU Abrud şi SVSU Ciuruleasa pentru stingerea unui incendiu de pădure/litieră în munţii Vulcan (zona Buceş-Vulcan).

Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, în zonă a fost trimis un avion Spartan. De asemenea, pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie din teren se deplasează la faţa locului, Prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai şi Inspectorul Şef, Lt.col. de la ISU Alba, Costea Ovidiu.

Potrivit datelor furnizate în judeţul Alba sunt afectate trei hectare de pădure. Incendiul a izbucnit pe teritoriul judeţului Hunedoara marţi, 22 octombrie, iar în prezent se acţionează cu forţe de la ISU Hunedoara în judeţul Hunedoara şi cu forţele mai sus amintite în judeţul Alba.

În Hunedoara, incendiul de pădure se manifestă pe aproximativ 5 hectare de lăstăriş şi doborâturi dintr-o pădure de foioase şi răşinoase. Pompierii au ajuns la locul în care se dezvoltă incendiul după mai multe zeci de minute de mers pe jos prin zona împădurită.

incendiu alba apuseni

Cu o suprafaţă de peste 5 ha, o înălţime de 1263 m şi o diferenţă de nivel, faţă de Pasul Buceş, de peste 500 m, Muntele Vulcan este o parte componenta a Munţilor Abrudului, situaţi în sudul Munţilor Bihor. El se înalţă în hotarul satului Buceş-Vulcan, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Alba.

incendiu alba

Acest masiv izolat, constituit din calcare jurasice albe, reprezintă resturile unei clipe calcaroase cu caracter recifal. Calcarele de aici păstrează numeroase urme de fosile, caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriaşe în mările calde ale erei mezozoice (Marea Tetis). Masa de calcar a muntelui se înalţă de la bază cu aproximativ 300 m, versantul dinspre Pasul Buceş fiind extrem de abrupt. Pe platoul de pe vârf s-au format câteva doline, care se evidenţiază prin forma caracteristică de pâlnie.

incendiu alba

Platoul muntelui este acoperit parţial cu soluri de pădure, în timp ce versantul sudic, abrupt, are la bază o trenă de grohotişuri. Versantul nord-vestic are o pantă domoală, care coboară spre izvoarele Crişului Alb. Pe râul Dragobald se dezvoltă două cascade (de 8, respectiv 30 m) şi izbucul Fântânuţa.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite