FOTO VIDEO Se lucrează în ritm susţinut pe primul lot al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Când se va putea circula până la intrarea pe Valea Oltului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul viitoarei autostrăzi a devenit vizibil. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură
Traseul viitoarei autostrăzi a devenit vizibil. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Lotul 1 al autostrăzii Sibiu - Piteşti avansează într-un ritm care oferă certitudinea finalizării lucrărilor în teremenul asumat prin contract.

Valoarea contractului pentru cei 13,17 km dintre Sibiu şi Boiţa este de aproape 613 milioane de lei fără TVA. Contractul se referă la un termen de proiectare de 12 luni şi unul de execuţie de 3 ani, lucrările debutând în martie 2020. Prin urmare, cel mai târziu în 2024, se va putea circula pe autostradă până la intrarea pe Valea Oltului.

”Deşi este scurt, acest prim lot nu este lipsit de poduri şi viaducte spectaculoase, cele mai mari ajungând la 650 metri lungime şi 30-40 înălţime. Chiar dacă şantierul a pornit cu dreptul, constructorul fiind bine mobilizat, există în continuare probleme birocratice nesoluţionate, cum ar fi porţiunile de pădure care trebuie scoase din circuitul forestier de statul român. Solicităm ministerelor şi agenţiilor implicate să urgenteze această procedură!”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, care monitorizează realizarea proiectului.

Asociaţia afirmă că ”sectoarele cele mai dificile dintre Boiţa, Cornetu şi Tigveni sunt în aer, cu studiile geotehnice sumare din anul 2008 necompletate în mod profesionist nici până în prezent”. 

autostrada sibiu boita

”Tronsonul 4, Tigveni-Curtea de Argeş, este în licitaţie din 09.03.2019, fără un câştigător desemnat, deşi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a promis că îl va anunţa luna trecută. Ultimul sector, Curtea de Argeş-Piteşti, a fost contractat cu italienii de la Astaldi în 11.05.2020, fiind în etapa de proiectare. Solicităm CNAIR să urgenteze pregătirea temeinică a secţiunilor 2 şi 3 fără de care blocajele în execuţie sunt garantate, să dea câştigătorul licitaţiei pe 4 şi să facă rapid exproprierile necesare startului lucrărilor pe 5”, se precizează în comunicarea Pro Infrastructură.

Lotul 1 al Autostrăzii Sibiu - Piteşti este construit de compania austriacă Porr Construct. Operatorul economic a realizat şi lotul 4 al autostrăzii Sebeş - Turda, între Unirea şi Turda, finalizat în 2018. 

autostrada sibiu boita

A1 este cea mai importantă autostradă din România, parte a Coridorului IV pan-european de transport, aflată în construcţie, din care sunt funcţionale trei segmente: unul de 109,6 km care leagă Bucureştiul de Piteşti; un alt segment de circa 176 km care ocoleşte oraşul Sibiu pe la nord (între localităţile Şelimbăr şi Şura Mică) şi merge mai departe până în dreptul localităţii Holdea, Hunedoara, ocolind oraşele Sebeş, Orăştie şi Deva şi tronsonul Margina–Nădlac, de 158 km. Autostrada A1 a fost prima construită în România, în perioada 1967–1972 şi refăcută în 2000, cu noi segmente adăugate între anii 2007 şi 2019.

autostrada sibiu boita

La finalul lucrărilor autostrada urmează să lege Bucureştiul de Piteşti, Sibiu, Sebeş, Deva, Lugoj, Timişoara, Arad şi Nădlac, făcând legătura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Seghedin.

autostrada sibiu boita

(Sursa foto-video: Asociaţia Pro Infrastructură)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite