FOTO VIDEO Klaus Iohannis la Alba Iulia: a decorat Drapelul de luptă al Colegiului Militar Naţional şi a făcut o baie de mulţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis a participat la ceremonia de aniversare a 100 de ani a Colegiului Militar. Sursa foto: Forţele Aeriene Române
Iohannis a participat la ceremonia de aniversare a 100 de ani a Colegiului Militar. Sursa foto: Forţele Aeriene Române

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, vineri, în cadrul unor festivităţi desfăşurate la Alba Iulia, Drapelul de luptă al Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţare.

Şeful statului a participat, vineri, la festivităţile organizate de Centenarul Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul "Alba Iulia. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a dezvelit o placă aniversară şi a asistat la defilarea celor peste 400 de elevi care învaţă în prezent la acest colegiu.

Potrivit Agerpres, un număr de şase elevi, două fete şi patru băieţi, cu rezultate foarte bune la învăţătură, au primit Emblema de onoare a Statului Major al Forţelor Aeriene. Aceasta le-a fost conferită de către şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Viorel Pană. Sute de persoane au asistat la aceste ceremonii, unul dintre punctele de atracţie fiind survolarea de către aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române.

Deţinător al titlului de "Şcoală europeană" în 2006, 2012, 2015 şi 2018, Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" funcţionează în Alba Iulia din anul 1975, iar anterior a funcţionat la Târgu Mureş şi Timişoara.

iohannis alba iulia

"Din documentele care se păstrează, rezultă că generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localităţile: Timişoara, Sibiu, Chişinău. Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României. Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleş de Regele Ferdinand I, se aproba înfiinţarea liceelor militare din Târgu Mureş şi Chişinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influenţat schimbul între Sibiu şi Târgu Mureş ca locaţie pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare", se arată în istoricul postat pe site-ul Colegiului din Alba Iulia.

Imagine indisponibilă

În martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar "Mihai Viteazul". La 1 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara. După şapte ani de activitate în Timişoara, în 8 august 1947, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreună cu celelalte licee militare din ţară.

iohannis alba iulia

În 1 iunie 1975, instituţia şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia, sub denumirea de Liceul Militar "Mihai Viteazul". În 1 noiembrie 1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul". În 10 aprilie 2014, Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul" a obţinut titlul de "Colegiu Naţional", schimbându-şi denumirea în Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul". 

Imagine indisponibilă

Foto: ziarulunirea.ro

La finalul ceremoniei, Klaus Iohannis a făcut o baie de mulţime, printre cei care au vorbit şi au dorit să se fotografieze cu şeful statului aflându-se mulţi copii, dar şi un veteran, absolvent al promoţiei 1945. Însoţit de oficialităţi locale şi judeţene, după terminarea ceremoniei oficiale, Klaus Iohannis s-a îndreptat spre locul unde se aflau persoanele care au asistat la festivităţi şi a dat mâna cu multe dintre acestea.

"Doamne ajută, să nu vă ia nimeni locul", i-a spus o femeie acestuia, multe persoane urându-i, de asemenea, succes la alegerile prezidenţiale. Printre acestea s-a aflat şi un bărbat care a absolvit liceul militar în 1945, în vârstă de 93 de ani.Klaus Iohannis i-a întrebat pe copiii prezenţi dacă le-a plăcut ceremonia dedicată Centenarului Colegiului, aceştia răspunzând afirmativ. La un moment dat, printre cei care i s-au adresat preşedintelui s-a aflat şi un bărbat cu care a avut un schimb de cuvinte în limba germană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite