FOTO VIDEO Imagini aeriene spectaculoase cu lotul 3 al Autostrăzii Sebeş - Turda, singurul care va fi gata la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lotul 3 al autostrăzii Sebeş - Turda, între localităţile Aiud şi Decea, este într-un stadiu foarte avansat de execuţie şi se poate finaliza în luna octombrie a acestui an.

”Constructorul, Tirrena Scavi, a aşternut stratul final de asfalt (stratul de uzură) pe aproximativ 5,5 km (pe ambele sensuri) din cei 12,45 km cât este lungimea acestui lot. Deja s-au început operaţiunile de montare a parapetelor de protecţie. Probabil că în curând vom vedea şi marcajele şi indicatoarele rutiere, semne clare că lucrările se apropie de final”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, care monitorizează modul de derulare a lucrărilor.

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş – Turda se întinde de la intrare în Aiud până la Decea (km 41+250 – km 53+700). Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns deja la aproape 90%, iar reprezentanţii constructorului italian Tirrena Scavi S.p.a. îşi asumă ca termen de finalizare toamna acestui an, în a doua jumătate a lunii septembrie sau prima jumătate a lunii octombrie. Ritmul de lucru este de circa 1 kilometru de asfalt pe zi.

Viaductul din zona Gâmbaş peste râul Mureş este cel mai lung de pe traseul A10 şi poate fi considerat totodată cea mai spectaculoasă lucrare de pe traseu, mai ales că trece printr-o zonă cu peisaje încântătoare. Ca şi particularitate, constructorul a ales pentru viaduct o structură dintr-un oţel special, cu proprietăţi speciale de a-şi crea propria crustă de protecţie, un fel de patină naturală, aspect care i-ar putea determina pe nespecialişti să afirme că podul e ruginit.

image

Nod rutier pe traseul lotului 3

Pe traseul lotului 3 mai există un viaduct în lungime de 400 de metri, în total fiind construite 9 poduri, două pasaje la cele două noduri rutiere, la Aiud, respectiv Unirea (Decea), plus 7 structuri casetate pentru drumurile locale, 37 de podeţe prefabricate din beton. De asemenea, constructorul a fost obligat prin proiect să construiască 10 podeţe metalice biopermeabile care să permită animalelor să-şi croiască drum între cele două zone naturale protejate pe care le străbate lotul 3. 

Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200). Contractul semnat cu Tirrena Scavi S.p.a are o valoare de 420.511.921,44 lei (fără TVA) şi a fost semnat în 16 aprilie 2014.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite