FOTO VIDEO Cum arată Transalpina de Apuseni, şoseaua spectaculoasă care va fi modernizată cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Albva va demara în acest an moderizarea ”Transalpinei de Apuseni”, drumul spectaculos care traversează culmile munţilor pe o distanţă de peste 70 de kilometri. Costul proiectului depăşeşte 40 de milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene.

Consiliul Judeţean Alba a semnat miercuri, 28 iunie, contractual de finanţare cu fonduri europene pentru Transalpina de Apuseni, prin care Alba primeşte 183,9 milioane lei din bani europeni.

   

“Dăm astăzi startul unui proiect foarte important – reabilitarea drumului judeţean 107I, de la Aiud şi până aproape de Abrud – cunoscut şi ca Transalpina de Apuseni datorită peisajului deosebit de frumos pe care îl străbate. Este un proiect ce va deschide noi perspective şi va crea noi oportunităţi pentru numeroşi locuitori din comunităţile aflate în zona traversată de drum. 

Fie că e vorba de dezvoltarea turismului şi a activităţilor economice, în general, sau doar de economiile făcute cu transportul, sunt sigur că efectele benefice ale acestei investiţii se vor face resimţite rapid pentru locuitorii din Bucium, Ponor, Mogoş, Rîmeţ şi nu doar pentru ei. Parteneriatul Consiliului Judeţean cu administraţiile locale a demonstrat încă o dată că împreună se pot face lucruri importante şi mă bucur că avem astăzi onoarea de a fi noi cei care semnăm primul contract de finanţare din perioada de programare 2014-2020”, a declarat Ion Dumitrel, peşedintele Consiliului Judeţean.

Proiectul va fi implementat în judeţul Alba şi vizează modernizarea drumului judeţean DJ 107I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat –DN74 (Cerbu), se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale.

Astfel, vor fi modernizaţi 78,420 km de drum judeţean pe tronsonul 0+000 km-78+420 al DJ 107 I, vor fi amenajaţi 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare, 21 de staţii de autobuz şi se va asigura o semnalizare rutieră modernă, în vederea reducerii timpului de deplasare, a creşterii portanţei drumului, a reducerii consumurilor de transport şi a creşterii siguranţei de deplasare. Valoarea totală a investiţiei este de 188.150.369,29 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 183.988.373,36 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului). Proiectul, care va deservi aproximativ 30.000 de locuitori, va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

În afara beneficiilor pentru locuitorii zonei, modernizarea şoselei ar permite şi accesul facil al turiştilor. În prezent doar cei care cunosc zona şi deşin maşini de teren se încumetă să meargă pe aici, chiar dacă frumuseţea Munţilor Apuseni este cunoscută. Pădurea Sloboda este prima rezervaţie naturală întâlnită pe acest drum. Zona este o arie protejată de interes naţional de tip botanic. Se află în partea vestică a Aiudului, pe dealurile din partea estică a Munţilor Trascăului, între aceştia şi culoarul Mureşului şi se întinde pe o suprafaţă de 20 hectare. Aria protejată reprezintă un relief variat (văii, versanţi abrupţi, luminişuri, pajişti), acoperit în cea mai mare parte cu vegetaţie forestieră, alcătuită din specii arboricole în amestec de stejar sau carpen şi specii de conifere în partea superioară a dealului.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi ţi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare. Folosind alte drumuri se poate coborî până la Sălciua, cu legătură spre drumul naţional 75. Turda – Cîmpeni. De altfel, din Ponor imaginea cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Sălciua – Poşaga. Scopul proiectului este îmbunătăţirea accesului în zona de nord, nord-vest a judeţului Alba, pentru dezvoltare economică, socială şi a turismului inter-regional.

     

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite