FOTO VIDEO Cum arată primul AKM românesc produs la Cugir. Arma de asalt modernă e superioară variantei ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de Arme Cugir dezvoltă, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, o nouă puşcă de asalt pe scheletul celebrului AKM.

Arma fabricată la Cugir are un calibru diferit, este mai uşoară şi poate fi reglabilă în raport cu dimensiunile dorite de către utilizator. Podusul este perfect compatibil cu standardele NATO, putând fi utilizat de orice armată care face parte din alianţă. Primul ”exemplar” al armei a ieşit de pe linia de fabricaţie de la societatea din Cugir în anul 2017, fiind o variantă mult îmbunătăţită faţă de cea realizată în anul 2012.

”Produsul este realizat la Fabrica de Arme Cugir, este nou şi funcţionează după acelaşi principiu ca şi AKM, doar are calibrul mai mic, 5,56x45, în loc de 7,62. Puşca este în proces de dezvoltare şi omologare împreună cu Ministerul Apărării Naţionale. Are în plus suportul unde se pot ataşa sisteme de ochire, cum ar fi o lunetă sau un laser şi este mai uşoară cu circa 300-400 de grame”, a spus Andrei Sărămăşan, economist la Fabrica de Arme. Puşca de asalt are patul şi mânerul din plastic, iar patul se poate rabata şi regla în funcţie de umăr şi lungimea mâinii celui care o utilizează.


Arma are un încărcător de 30 de cartuşe, dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă şi se încadrează în normele NATO, atât la calibru, cât şi la condiţiile tehnice. De asemeena, noua armă este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M. Reprezentantul societăţii din Cugir a mai precizat că în funcţie de rezultatul colaborării cu Ministerul Apărării şi a rezultatelor omologării, noua puşcă de asalt ar putea intra în dotarea Armatei Române. De asemenea, produsul ar putea fi exportat şi în alte ţări.

image

Fabrica de Arme Cugir produce în continuare clasica puşcă Kalasnikov (AKM), care este exportată în special în ţări din Africa şi din Orientul Mijlociu. Societatea este suborodnată Companiei Naţionale Romarm, are circa 900 de angajaţi şi a avut în 2017 o cifră de afaceri netă de aproximativ 12 milioane de euro. Aici se produc şi arme destinate sectorului civil, de exemplu puşti de vânătoare, pentru care, principala piaţă de desfacere, o reprezintă Statele Unite ale Americii, dar şi state europene precum Germania, Belgia şi Spania. 

Noua armă de asalt a fost prezentată în cadrul unui eveniment organizat marţi, 23 octombrie, la Alba Iulia, de către Batalionul 136 Geniu ”Apulum”, cu ocazia Zilei Armatei Române. Au avut loc activităţi de prezentare a semnificaţiei zilei, expoziţii statice de armament, muniţie şi tehnică militară, şedinţe demonstrative de distrugeri în diferite medii, şedinţe demonstrative de trageri cu armamentul de infanterie şi concurs de tir.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite