FOTO VIDEO Început de an şcolar cu huiduieli şi lacrimi la Şcoala Gimnazială Miceşti din Alba Iulia

FOTO VIDEO Început de an şcolar cu huiduieli şi lacrimi la Şcoala Gimnazială Miceşti din Alba Iulia

Copiii şi părinţii au protestat la deschiderea anului şcolar. Foto: ziarulunirea.ro

Deschiderea anului şcolar la Şcoala Gimnazială Miceşti din Alba Iulia s-a desfăşurat într-o atmosferă de protest, părinţii elevilor manifestându-se împotriva desfiinţării claselor V - VIII şi transferului copiilor la Liceul Sportiv din oraş

Ştiri pe aceeaşi temă

Un protest al părinţilor şi al elevilor care învaţă la şcoala din Miceşti a avut loc, luni, în curtea şcolii, aceştia fiind nemulţumiţi că înainte cu o săptămână de începerea cursurilor au aflat de existenţa unui ordin de ministru care desfiinţează clasele V-VIII ale unităţii de învăţământ. La deschiderea anului şcolar a participat şi Gabriel Pleşa, viceprimarul municipiului Alba Iulia
 
În momentul în care directorul şcolii a luat cuvântul a fost huiduit şi fluierat de către protestatari. Părinţii nu i-au dat voie să vorbească şi nici să prezinte elevii clasei I. Toţi cei prezenţi în curtea şcolii, elevii şi părinţii s-au întors cu spatele la el. De altfel, directorul a fost huiduit până la plecarea sa din curtea şcolii. Primăria Alba Iulia a înaintat un memoriu Ministerului Educaţiei Naţionale, iar primarul Mircea Hava a vorbit personal cu ministrul Învăţământului pentru menţinerea claselor V – VIII de la Şcoala Gimnazială Miceşti.
 
 
La deschiderea anului şcolar a participat Gabriel Pleşa, viceprimarul municipiului Alba Iulia, precum şi directorul Liceului cu Program Sportiv, Nicuşor Marcu. ”Nu vrem să dăm vina pe nimeni, este o neînţelegere a lucrurilor de la începutul anului. O hotărâre a Consiliului de Administraţie a produs, din păcate, efecte. Este un proces în prima instanţă, Primăria s-a constituit parte şi a făcut un memeoriu căre Ministerul Educaţiei. Părerea mea e că în maximum două săptămâni de zile lucrurile vor reintra în normal. În clasa pegătitoare avem 18 copii, ceea ce înseamnă că Miceştiul este un cartier care se dezvoltă. Vom face tot posibilul ca în anii următori majoritatea copiilor din Miceşti să vină să înveţe aici. Sperăm ca aceste neînţelegeri să se lămurească. Cred că această şcoală trebuie să dăinuie”, a spus viceprimarul Gabriel Pleşa, care locuieşte de 11 ani în Miceşti.
 
 
Directorul Nicuşor Marcu a anunţat că toţi copiii din clasele de gimnzaiu au fost înscrişi la Liceul cu Program Sportiv şi sunt aşteptaţi la cursuri. ”Există un proces pe rol, iar dacă procesul va fi câştigat de părinţii de la Şcoala Gimnazială Miceşti, elevii se vor întoarce fără probleme. Dacă nu se câştigă, elevii vor rămâne acolo”, a afirmat Nicuşor Marcu. ”Nu aţi făcut nimic pentrua această şcoală. V-aţi bătut joc de tot”, i-a spus un părinte directorului, care a plecat de la festivitatea de deschidere. Acesta a fost huiduit şi fluierat de către protestatari, iar părinţii nu i-au dat voie nici să prezinte elevii clasei pregătitoare. Toţi cei prezenţi în curtea şcolii, elevii şi părinţii s-au întors cu spatele la el atunci când şi-a început discursul de prezentare.
 
 
Despre situaţia şcolii din Miceşti a vorbit, ieri, şi primarul Mircea Hava. ”Sunt foarte supărat pentru că o şcoală din Miceşti, de la 5 la 8, se închide, sau s-a închis deja. Unde avem şi sală de sport şi unde municipalitatea a investit miliarde de lei să cumpere clădirea de la proprietarii de drept. Mi se pare imoral, imoral, anormal. Chiar ar trebui să te bucuri că într-un cartier, peste 150 de părinţi, doresc să le rămână şcoala acolo. Ştiţi cât este naveta, patru kilometri, să vii pe jos… (n.r. până la cea mai apropiată şcoală) Este un cartier care are o explozie imobiliară. Se construieşte foarte mult în zona aia. Avem o şcoală, o închidem”, a spus Mircea Hava.
 
 
De menţionat că, în 29 iunie 2018, Tribunalului Alba a anulat hotărârea consiliului de administraţie de la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia prin care s-au desfiinţat cele patru clase. Decizia a fost contestată, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel. Comitetul de părinţi a deschis un alt proces la această instanţă prin care a solicitat suspendarea executării hotărârii până la soluţionarea definitivă a cauzei privind anularea. Curtea de Apel a considerat că nu este competentă să judece cauza şi a decis să transfere procesul la Tribunalul Alba. În prezent copii sunt înscrişi la Liceul Sportiv, dar părinţii refuză să îşi ducă copii la unitatea de învăţământ din oraş. Miceşti este o localitate componentă a municipiului Alba Iulia.
 
În procesul prin care se solicită anularea hotărârii de comasare a claselor, Tribunalul Alba a considerat că hotărârea Consiliului de Administraţiei de la Liceul cu Program Sportiv este nelegală pe motiv că nu a avut în vedere decât un singur criteriu, cel economic, din toate cele şase prevăzute în Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 5472/2017 privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Celelate criterii care trebuiau analizate sunt criteriul legislativ, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic şi criteriul relevanţei. 
 
 
”Din lecturarea OMEN 5472/2017 reiese, fără dubiu, că criteriile generale menţionate la art. 1 (criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socioeconomic şi criteriul relevanţei) trebuie analizate coroborat şi conform explicaţiilor date de legiuitor, pentru o înţelegere corectă a fiecărui criteriu în parte. Dimpotrivă, în cazul de faţă, pârâtul Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia a avut în vedere doar «încadrarea în bugetul alocat». De altfel, prin Adresa nr. 43/17.01.2018 emisă de Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba se arată doar sumele ce vor fi economisite. Ca atare, aparent unicul criteriu avut în vedere de pârât este cel economic. Acesta este şi nemulţumirea exprimată de reclamant care a susţinut, în mod întemeiat, că nu este corect ca o şcoală să fie desfiinţată doar pe motiv că s-ar face economii. Educaţia este cea mai bună investiţie pe termen lung, iar raportarea exclusiv la o iluzorie economie momentană de bani este profund eronată”, se afirmă în motivarea deciziei Tribunalului Alba.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările