FOTO Urmările viiturii devastatoare din Munţii Sebeşului. Anunţuri pe Facebook pentru căutarea bunurilor luate de ape şi pentru sprijinirea sinistraţilor

FOTO Urmările viiturii devastatoare din Munţii Sebeşului. Anunţuri pe Facebook pentru căutarea bunurilor luate de ape şi pentru sprijinirea sinistraţilor

Ce a mai rămas dintr-o maşină după trecerea viiturii

Satele din sudul judeţului Alba, grav afectate de ploile de la sfârşitul săptămânii trcute, îşi revin cu greu după distrugerile provocate de viitură. Forţa apei este demonstrată de zecile de autoturisme distruse, unele fiind ”împachetate” ca nişte curtii de carton.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai greu încercat este satul Răchita din comuna Săsciori. Autorităţile au reuşit duminică seara să repare podul rutier astfel încât în sat să poată ajunge utilaje grele care să decolmateze valea. 30 de maşini au fost distruse doar Răchita. 50 de locuinţe au fost inundate în sat, iar drumul judeţean a fost rupt pe şapte tronsoane. Răchita nu are apă potabilă, şi nici electricitate şi gaza metan, toate reţelele fiind distruse de viitură. 90 de oameni din totalul de 200 de locuitori au părăsit satul în prima zi.

Crucea Roşie Alba a transportat duminică ajutoare, dar resursele sunt insuficiente. Două echipe, formate din 9 persoane, s-au deplasat cu două maşini la Răchita, dintre care una 4×4, şi o remorcă, pentru a distribui alimente (240 buc. pateuri, 216 conserve, 200 pâini, 400 litri apă) şi 200 pachete igienico sanitare, 100 perechi cizme şi peste 300 seturi de lenjerii de pat. O altă echipă formată din trei persoanea distribuii 200 l de apă familiilor afectate din comuna Săliştea. Reprezentanţii Crucii Roşii fac apel la oameni să doneze alimente şi alte obiecte la sediul organizaţiei din Alba Iulia, str. Bucureşti, nr. 16.
 
Un întrepărinzător care are angajaţi din Răchita a lansat şi el, pe Facebook, un apel pentru donaţii: ”Am câţiva angajaţi din localitate şi aş vrea neapărat să îi ajut cum pot. Nu mai au nimic, nici haine, nici electrocasnice, nici lemne, totul a fost luat de ape, inclusiv autoturismele. Aşa că dacă aveţi pe acasă îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de uz casnic pe care nu le mai folosiţi va rog să îmi spuneţi în privat până cel târziu miercuri să le pot duce cât mai repede. Dacă vreţi şi puteţi inclusiv bani, oricât se poate”. 
 
 
Reţeaua de socializare a fost folosită şi de Primăria comunei Săliştea, care a chemat oamenii să ajute la îndepărtarea efectelor viiturii: ”Fac un apel umanitar şi de voluntariat la toţi cetăţenii apţi de muncă din Săliştea, Tărtăria, Săliştea Deal şi din alte localităţi, ajutati-vă semenii aflaţi în dificultate. Prioritari fiind: 1 - cei care le-a intrat apa în case, 2 - cei cu pivniţele inundate, 3 - cei care au curţile colmatate”.
 
O campanie umanitară a fost demarată şi de Primăria Sebeş:Ca urmare a fenomenelor meteorologice recente, care au afectat mai multe localităţi din vecinătatea Sebeşului, primarul Dorin Nistor a iniţiat o campanie umanitară, de ajutorare a comunităţilor din Sebeşel, Răchita, Pianu, afectate de furia apelor. Toţi cei interesaţi, atât persoane fizice, cât şi juridice, pot face donaţii în produse (alimente neperisabile, apă), care se vor colecta zilnic, la Sala „Florin Fleşeriu” II, între orele 09:00-18:00”.
 
În multe situaţii, autovehiculele oamenilor au fost purtate sute de metri. Un proprietar din Pianu a lansat un anunţ, tot pe Facebook, despre o remorcă pe care nu o mai găseşte: ”Dacă cumva vedeti o remorcă cu cadru metalic agăţată pe undeva, vă rog să mă anunţaţi!”. Răspunsul a venit prompt: ”Am văzut o remorcă pe luncă, prin sălcii, dar nu poţi să intri acum acolo pt că mai merge apa pe luncă”.
 
Pe lângă Răchita, viitura a afcetat grav şi localităţile Sebeşel, Strungari, Pianu de Sus şi Săliştea. Sunt sate vecine aflate în zona în care s-a manifestat ploaia puternică căzută sâmbătă. Încă de duminică, voluntari din mai multe localităţi ale judeţului au fost prezenţi în zonele afectate pentru a ajuta la îndepărtarea nămolului şi a resturilor rămase după inundaţii. De asemenea, zeci de pompieri au acţionat şi acţionează în zonă în sprijinul oamenilor. În prima zi, au fost chemate forţe suplimentare din patru judeţe. De asemenea, militari ai unei unităţi din Alba Iulia au primit sarcina de a repara podul care asigură legătura rutieră spre satul Răchita.
 
 
Situaţia efectelor inundaţiilor:
Comuna Pianu:
– 18 persoane salvate de către personalul ISU;
– 50 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 120 locuinţe inundate;
– 140 locuinţe afectate;
– 4 km drumuri comunale colmatate şi parţial distruse;
– 10 autoturisme luate de viitură;
– 2 remorci luate de viitura;
– 1,5 km drum judeţean DJ704A (Pianu – Strungari) acoperit cu aluviuni şi decolmatat la ora 12.00;
– reţeaua de electricitate afectată şi remediată în 01.06.2019 orele 23.00;
– 190 curţi inundate;
– 30 fântâni inundate;
– 1 pod peste DJ704A colmatat;
– 13 podeţe colmatate (acces curţi);
– 200 ha terenuri agricole inundate;
 
Comuna Săliştea:
– 60 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 35 gospodării inundate;
– 100 locuinţe afectate;
– 7 autoturisme afectate;
– reţeaua de apă potabilă afectată;
– reţeaua de electricitate afectată;
– reţeaua de gaz metan afectată;
 
 
Comuna Săsciori
Localitatea Răchita:
–  6 persoane salvate de către personal ISU;
– 90 persoane autoevacuate;
– 30 autoturisme luate de viitură;
– 50 locuinţe afectate;
– 1 pensiune turistică inundată;
– 10 stâlpi de electricitate distruşi;
– DJ 107A afectat pe 7 tronsoane;
– 1 pod peste valea Răchitei distrus;
– 15 podeţe cu acces la curţi, colmatate;
– reţeaua de apă potabilă afectată;
– reţeaua de electricitate afectată;
– reţeaua de gaz metan afectată;
 
Comuna Săsciori
Localitatea Sebeşel:
– 15 persoane autoevacuate;
–  reţeaua de apă potabilă afectată;
–  reţeaua de electricitate afectată;
– reţeaua de gaz metan afectată;

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: