VIDEO Urmarea protestului organizat de români din Diaspora la Sebeş. Amendă de 3.000 de lei pentru proprietarul unui camion care transporta lemn ilegal

VIDEO Urmarea protestului organizat de români din Diaspora la Sebeş. Amendă de 3.000 de lei pentru proprietarul unui camion care transporta lemn ilegal

Suspiciunile protestatarilor din Diaspora s-au adeverit, camionul transportând, ilegal, 6 mc de lemn

Firma care deţine camionul descoperit marţi, 10 decembrie, de protestatari din Diaspora în parcarea din zona fabricii Kronospan Sebeş, cu o cantitate mai mare de lemn faţă de cea existentă în documente, a fost amendată cu suma de 3.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marţi, mai mulţi români veniţi din Diaspora au pichetat sediile companiilor HS Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer) şi Kronospan din Sebeş, protestând faţă de tăierile ilegale de păduri. La un moment dat, în faţa fabricii Kronospan, protestatarii s-au oprit asupra unui camion care era staţionat defect în parcare şi care părea a fi supra-încărcat.
 
Deşi în acte apăreau doar aproximativ 27 de metri cubi ca fiind încărcaţi pe maşină, însă oamenii au considerat că, în mod evident, era mult mai mult lemn şi au decis să cheme autorităţile. Poliţiştii din Alba au constatat, potrivit alba24.ro, că în maşină erau mai mult cu 6 metri cubi decât în documente, aşa că au aplicat o amendă de 1.000 de lei şi au dispus confiscarea cantităţii suplimentare de lemn. Maşina era încărcată cu 33 de metri cubi de lemn, în loc de 27, adică peste 20% din încărcătură reprezenta lemn transportat ilegal. 
 
 
De asemenea, pentru că încărcătura depăşea şi masa permisă a fost aplicată o amendă suplimentară de 2.000 de lei. Măsurătorile au fost efectuate de reprezentanţi ai autorităţilor miercuri, 11 decembrie, în prezenţa proprietarului maşinii. Zilnic, zeci de camioane încărcate cu lemne intră pe porţile acestei fabrici, fără să fie verificate. Kronospan foloseşte lemnul în producţia de PAL şi MDF, respectiv plăci stratificate din lemn utilizate în special în industria mobilei. Societatea din Sebeş este cel mai mare producător de PAL şi MDF din România.
 

Cei câţiva protestatari, care au parcurs mii de kilometri pentru a protesta la Sebeş, au făcut live-uri pe Facebook pe tot parcursul zilei de marţi, având peste 2 milioane de vizualizări. După ce au stat circa 2 ore în zona fabricii Holzindustrie Schweighofer, aceştia s-au mutat la fabrica Kronospan. Reprezentanţii ”Diaspora Europeană” au precizat că toate camioanele care erau în zona Kronospan au dispărut la apariţia lor, doar unul a rămas, fiind defect. Ulterior, la faţa locului au sosit reprezentanţii Poliţiei şi ai Gărzii de Mediu. 
 
 
Potrivit reprezentantului Gărzii Forestiere, transportul de lemn avea aviz pentru 48 de ore. A plecat de la Baia Mare în data de 9 decembrie. Poliţiştii au sigilat maşina, iar miercuri a fost măsurată cantitatea de lemn transportată.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările