FOTO Târgul de căciuli de la Blaj, asaltat de mii de vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpărătorii au putut alege şi în acest an dintr-o ofertă mare de căciuli
Cumpărătorii au putut alege şi în acest an dintr-o ofertă mare de căciuli

Oraşul Blaj a fost luat cu „asalt“ miercuri, 6 decembrie, de „căciulari“ din toată ţara care au dorit să îşi vândă produsele la tradiţionalul Târg al Căciulilor.

Dacă în trecut, cele mai căutate căciuli erau cele din astrahan, modă a dictat schimbări importante, iar în zilele noastre se poartă mai ales cele din blană. Preţurile variază între 70 şi 700 de lei. Recordul la preţ îl deţine o căciulă din caracul, o specie de ovine cu blană perfect buclata, care se vinde cu peste 1.000 de lei. 

Şi paleta culorilor a fost, ca in fiecare an, deosebit de bogata, de la negru, argintiu, maroniu, dar şi căciuli viu colorate. Mare parte din sunt realizate manual, aşa că efortul negustorilor este pe măsura produsului finit. „Vorbim de timp, îndemânare, dar şi costuri pe măsură. Căciula pe care o vedeţi aici trece prin mai multe etape, de la procurarea blănii, trece prin cea a croiului, cusutului. Ca timp de realizare două căciuli pe zi, dar sunt şi cazuri în care fac doar una pe zi. Ca să avem ce vinde muncim şi vara, după cunoscutul proverb românesc, pe care-l adaptez un pic târgului de azi «Iarna car şi vara căciulă de miel»“, spune unul dintre negustorii veniţi la târg. 

Autorităţile locale au închis traficul auto pe bulevardul Republicii şi străzile adiacente, pentru ca cei peste 200 de comercianţi de articole de blană să-şi poată instala tarabele. „Mă ocup de confecţionarea căciulilor de când mă ştiu. Tata a fost primul cojocar din Iara. În general la noi oamenii se ocupă cu confecţionarea căciulilor şi a hainelor de blană. Căciulile se fac din piei pe care le cumpărăm din Moldova. Lucrăm vara pentru iarna. Asta este meseria noastră. Avem atelier acasă unde le confecţionăm. Facem între 100 şi 200 de căciuli, depinde şi cum merge sezonul. Am constatat însă că nu se mai poartă. Tineretul nu mai cumpără iar cei mai în vârstă nu prea au bani “, a spus un „căciular“ din Apuseni.

targ caciuli blaj

Citiţi şi:

Experienţa fascinantă a unui student român în Indonezia. „M-a rugat să pun mâna pe soţia lui gravidă, să le binecuvântez copilul, ca să arate ca mine“

VIDEO Cum se reglează corect oglinzile retrovizoare la maşină. Ce reprezintă unghiul mort şi cum se poate anula

FOTO VIDEO Mihai Şora, la protestul de la Alba Iulia, despre PSD: „Că e ciumă e limpede, că e roşie, rămâne de văzut“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite