FOTO Suma fabuloasă pe care o va cheltui statul pentru chiliile unei mănăstiri din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Mănăstirii Valea Bistrei
Biserica Mănăstirii Valea Bistrei

Compania Naţională de Investiţii va cheltui aproape 3,5 milioane de lei, fără TVA, pentru a construi o clădire necesară funcţionării unei mănăstiri din Apuseni. Statul speră că astfel să impulsioneze turismul religios în zonă.

Mânăstirea este situată pe teritoriul oraşului Câmpeni, într-un mediu natural spectaculos, greu accesibil cu mijloace auto, mai ales în perioada iernii. Astfel, printr-un proiect finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI) se doreşte crearea unui spaţiu în acord cu cerinţele vieţii monahale. Se consideră că noua construcţie va crea noi oportunităţi pentru mănăstire, prin înlesnirea turismului religios din zonă.

Compania Naţională de Investiţii a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice o licitaţie pentru „proiectare – faza adaptare la amplasament, execuţie lucrări şi asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada execuţiei lucrărilor pentru obiectivul de investiţie «Construire trapeză şi chilii la Mănăstirea Valea Bistrei, oraş Câmpeni, judeţul Alba»”.

Valoarea estimată este de 3.485.044,17 lei, fără TVA, din care: cheltuieli pentru proiectare şi asistenţa tehnică a proiectantui – 106.144,82 lei; cheltuieli pentru investiţia de bază – 3.328.964,88 lei; alte cheltuieli – 49.934,47 lei, din care organizare de şantier – 33.289,65 lei şi cheltuieli conexe – 16.644,82 lei. Mănăstirea Valea Bistrei, cu Hramul „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” aparţine de Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia. Este situată în Munţii Apuseni, pe Valea Arieşului, în localitatea Valea Bistrii, în apropierea oraşului Câmpeni, judeţul Alba.

manastire valea bistrei

Istoria lăcaşului de cult începe anul 1998, când familia Precup Gheorghe şi Aurelia donează o suprafaţă mică de teren din proprietatea personală, în vederea construirii unui schit. În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 iunie 1998 a fost aprobată înfiinţarea Schitului Valea Bistrei. Piatra de temelie a schitului a fost pusă în anul 1999, când Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop al Alba-Iuliei a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi a instituit ca zi de hram, sărbătoarea Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici. Timp de doi ani, (1999-2001) schitul a fost încredinţat Mănăstirii Lupşa. Părinţii călugări de acolo au slujit Sfânta Liturghie pe perioada verii. 

Imagine indisponibilă

​Începând cu anul 2001, aşezarea monahală de pe Valea Bistrii începe să fiinţeze ca schit de maici. În anul următor (2002) s-au început lucrările de construcţie ale bisericii şi ale corpului de chilii, lucrări care continuă şi astăzi. În cei câţiva ani pe care îi numără mănăstirea, locul şi-a schimbat mult înfăţişarea. Aşezarea împrejmuită cu gard, corpul de chilii şi mai ales bisericuţa construită din lemn şi acoperită cu şindrilă se încadrează minunat într-un peisaj pe care doar în Munţii Apuseni îl regăseşti. În septembrie 2012, cu binecuvantarea Arhiepiscopului Irineu, schitul a fost ridicat la rang de mănăstire.

manastire apuseni

   

„Necesitatea construirii unui nou corp de chilii şi a anexelor funcţionale specifice activităţii mănăstireşti rezuma din faptul că Mănăstirea este un izvor de inrăurire duhovnicească şi de recapatare a energiilor pierdute în tumultul cotidian”, se precizează în memoriul general – studiu de fezabilitate. Prin construirea unui nou corp de chilii se va crea un spaţiu funcţional din toate punctele de vedere (igienă, rezistenţă şi stabilitate), un spaţiu în acord cu cerinţele vieţii monahale. Prin crearea spaţiilor necesare vieţii de obşte vor putea fi desfăşurate în condiţii optime toate activităţile personalului monahal. De asemenea prin construirea unui nou corp de chilii se vor deschide noi oportunităţi pentru mănăstire, prin înlesnirea turismului religios din zonă, mănăstirea fiind singura pe raza oraşului Câmpeni.

manastire apuseni

Clădirea cu destinaţia Trapeză, corp de chilii şi anexe funcţionale va avea regimul de înălţime demisol + parter + mansardă şi o suprafaţă totală utilă de 933,9 mp. Potrivit memoriului general, construcţia va avea 10 locuri în chilii, cu ocuparea maximă a clădirii de maxim 70 persoane simultan. Deoarece în zonă accesul autospecialelor de intervenţie este greu accesibil, se va monta o instalaţie de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori. Întrucât în zona nu există posibilităţi de alimentare cu apă pentru autospecialele de pompieri, se va realiza un rezervor cu o capacitate de 10 mc necesar pentru alimentarea acestora.

Citiţi şi:

 

Tânără găsită în comă în casa unui bărbat din Teiuş. Cum a reuşit familia să o salveze şi ce face poliţia

 

PNL îşi impune oamenii în funcţiile de conducere din administraţie. Schimbările de la vârful unor instituţii din Alba

 

Angajamente „certe” pentru finalizarea şantierelor de pe autostrada Sebeş-Turda în 2020. Soluţia găsită pentru groapa de gunoi de pe lotul 1

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite