FOTO Simulare de accident într-o peşteră din Apuseni. 62 de speologi au intervenit pentru salvarea ”victimei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvatori speologi din Timiş, Brasov, Bucureşti, Alba şi membrii serviciilor salvamont – salvaspeo din judeţele Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj, Mureş, Harghita au participat, în perioada 10-12 octombrie, în Peştera Hârtopul Bonchii, la un exerciţiu în care s-a verificat capacitatea de intervenţie în cazul unui accident.

La acţiunea de salvare au participat 62 de speologi şi un reprezentant al comunităţii locale. Acţiunea a durat 8 ore, dintre care 2 ore şi 40 de minute timp efectiv de evacuare a tărgii. ”Parcurgerea peşterilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariţia unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcţionează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat, ci victima trebuie transportată de echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peşteri poate fi dificil, cu spaţii înguste, târâşuri prin apă, pasaje pe vericală etc. Din acest motiv durata intervenţiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau saptămâni”, a spus Chiristian Ciubotărescu, preşedintele asociaţiei speologice Sfinx Gârda de Sus.

”Exerciţiul desfăşurat în peştera Hârtopul Bonchii a fost încununarea cunoştiinţelor dobândite în cadrul Şcolii Naţionale Salvaspeo, desfăşurate anual la Roşia. Peştera a fost aleasă datorită unui parcurs lung subteran având un parcurs activ (un râu subteran), diferite strâmtori, chiar şi pasaje verticale. Peştera este lungă de 6 km, caracterizată prin numeroase târâşuri prin apă, strâmtori, dar şi prin săli mari, concreţionate (n.r. cu formaţiuni: stalactite, stalagmite etc), destinate speoturismului. În scopul prevenirii viitoarelor accidente am făcut acest exerciţiu, prin care am echipat peştera pentru cazul unui accident. Peştera este un mediu ostil dar totuşi foarte spectaculos”, a declarat Tudor Rus, consilierul tehnic Salvaspeo România, care a organizat acest eveniment.

”Pentru comunicarea salvatorilor din peşteră cu Punctul de Comandă situat la exterior, s-au întins peste 2000 m de cablu telefonic. Pe toată durata exerciţiului salvaspeo s-a menţinut legătura dintre salvatorii din interiorul peşteri işi punctul de comandă situat la ieşirea din peşteră. În total au fost 10 echipe de salvatori dintre care 4 dintre echipe au fost cele care au evacuat targa de la locul unde s-a simulat producerea accidentului până la exterior”, a spus Adrian Sopincean, Consilier Tehnic Stagiar Salvaspeo România.

La exerciţiu au participat membrii ai serviciilor salvamont – salvaspeo din judeţele Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj, Mureş, Harghita şi salvatori speologi din Timiş, Brasov, Bucureşti, Alba. Salvatorii sunt formaţi şi acreditaţi profesional de Salvaspeo România.

FOTO Revelion în peşteră. Cum au marcat trecerea în noul an 15 speologi în Apuseni

FOTO Peste 50 de copii au învăţat speologie şi fotografie subterană în tabăra naţională din Apuseni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite