FOTO Un record dulce: cel mai mare salam de biscuiţi, preparat în cea mai mare cetate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Record dulce - cel mai mare salam de biscuiţi din România
Record dulce - cel mai mare salam de biscuiţi din România

Un bucătar din Alba Iulia a reuşit să prepare cel mai lung salam de biscuiţi făcut vreodată în România. Desertul a fost, duminică, 14 mai, atracţia zilei la un festival gastronomic organizat în Cetatea Alba Carolina, Food Fest.

Cel mai lung salam de biscuiţi, unul de 25,6 metri, a fost preparat de bucătarul Cosmin Toma din Alba Iulia la festivalul gastronomic „Alba Carolina Food Fest“, ce a avut loc între 11-14 mai între zidurile Cetăţii Alba Carolina. 

Pentru prepararea desertului, bucătarul s-a folosit de 27 kilograme de biscuiţi, 7 kilograme de zahăr, 4 kilograme de rahat, 1 kilogram de stafide, 25 de sticluţe de esenţă de rom, 2 kilograme de nucă de cocos, 10 litri de lapte, 30 de pachete de unt, 700 grame de cacao, 4 kilograme de ciocolată. 

Record culinar

 Ajutat de alţi bucătari, dar şi de voluntari, Cosmin Toma a început „ritualul“ dulce.Biscuiţii zdrobiţi s-au aşezat lângă rahatul tăiat cubuleţe. Separat, s-au amestecat cacaua, zahărul şi untul şi s-a adăugat treptat lapele rece. Amestecul omogenizat s-a pus la fiert. După ce a atins punctul de fierbere, compoziţia a fost lăsată câteva minute să se tempereze. După ce s-au pus şi restul ingredientelor, compoziţia a fost aşezată într-o folie de formă triunghiulară. Chiar dacă „asistenţa“ se aştepta ca preparatul să aibă formă de salam, bucătarul a optat pentru una triunghiulară.

   

cel mai mare salam de biscuiti din romania foto dorin timonea

După muncă şi aşteptare a venit momentul adevărului: măsurarea desertului. A avut lungimea de 25.6 metri. Salamul de biscuiţi a fost feliat în sute de porţii şi împărţit vizitatorilor festivalului, care au venit  să guste din cel mai nou record culinar. 

„Am pornit de la ideea că salamul de biscuiţi, desertul romanesc pe care gospodinele l-au inventat în anii comunismului, continuă să fie consumat în cantităţi însemnate şi în zilele noastre. Asta, chiar dacă acum opţiunile sunt multiple când vine vorba de deserturi. Reţeta salamului de biscuiţi a fost inventată în urmă cu peste 50 de ani. Noi am respectat baza reţetei, dar i-am adus unele îmbunătăţiri, când vine vorba de ingrediente, dar şi de forma preparatului. I-am dat o formă mai specială, triunghiulară, faţă de cea clasică de salam. Am considerat că este o ocazie bună ca la un festival, cum este Alba Carolina Food Fest, să promovăm şi reţetele româneşti. De aici s-a şi «născut» ideea şi provocarea de a prepara cel mai mare salam de biscuiţi făcut vreodată în România“, a spus bucătarul Cosmin Toma. 

cel mai mare salam de biscuiti din romania foto dorin timonea

Bucătarul excentric

Inventiv şi inovativ, bucătarul Cosmin Toma şi-a lansat, tot în cadrul festivalului gastronomic de la Alba Iulia şi un parfum comestibil, care poate fi folosit atât ca ingredient pentru deseruri, cât şi pentru corp, „Vert de Toma”. „Vert“ în limba franceza înseamnă «verde» şi face trimitere la culoarea verde a parfumului,care este dată tocmai de ingrediente:  lavanda, menta sălbatică şi feniculul. Bucătarul spune că lasă ingredientele la macerat, apoi le prepară după o reţetă proprie. Cosmin Toma spune că va comercializa parfumul de anul viitor. 

Şi nu sunt  singurele preparate excentrice ale lui Cosmin Toma. Bucătarul a inventat ciorba de burtă care se mănâncă cu furculiţa, trandafirii muraţi sau desertul în intestine de porc. La ediţia de anul trecut a festivalului culinar de la Alba Iulia, Cosmin Toma şi-a lansat cea mai mare carte de bucate din România. Lucrarea are doua coperţi cu proporţii a la Guinness Book: 3 metri înăltime si 4 lăţime.(Text: Nicu Neag)

cel mai mare salam de biscuiti din romania foto dorin timonea

 

Citiţi şi:

Ce înseamnă conceptul „vintage“ şi cum a apărut. Diferenţa faţă de „retro“ şi „antichităţi“

Evreii bogaţi din Alba Iulia în perioada interbelică. Aveau maşini luxoase şi deţineau industria şi comerţul din oraş

Farmecul satelor de la capătul lumii: locuri uluitoare din Apuseni

Alpinist român care a supravieţuit unei avalanşe în 1987 în Făgăraş: „Am stat trei zile în nişte adăposturi de zăpadă“

Românul care a traversat Africa pe bicicletă a ajuns la destinaţie. Bogdan Marcu a pedalat 11.000 de kilometri până la Capul Bunei Speranţe

Plasticul cel mai periculos pentru sănătate. Cum se împarte în funcţie de codurile de reciclare

România lucrului prost făcut. Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite