FOTO Războinicii au cucerit Cetatea Alba Iulia. Lupte între daci şi romani la Festivalul Roman Apulum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Alba Iulia are loc în acest weekend cel mai mare festival de reconstituire istorică din România. Festivalul Roman Apulum a început sâmbătă dimineaţă cu o paradă a celor peste 300 de reenactori din şapte ţări, care participă la eveniment.

Sute  de reenactori – soldaţi şi civili romani, războinici daci, gladiatori, meşteşugari sau dansatoare sunt şi în acest an, în perioada 28-30 aprilie,  la unul din cele mai îndrăgite festivaluri din Alba Iulia. Trupele de reconstituire istorică sunt din România, Cehia, Irlanda, Italia, Croaţia, Bulgaria şi Germania. Festivalul deschide sezonul turistic la Alba Iulia, care se va ”întinde” până în octombrie.

Vizitatorii pot trăi realităţile unei lumi demult apuse, una cu demonstraţii militare romane, cu războaie între daci şi romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri şi târguri de sclavi. Unităţile de cazare din Alba Iulia sunt pline în această perioadă, în cele 47 de pensiuni şi hoteluri nemaifiind niciun loc liber. Motivul este şi Festivalul Roman Apulum care se desfăşoară în Cetatea Alba Carolina.

Una dintre atracţiile festivalului este târgul de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe. Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”. La sfârşitul zilei, are loc o paradă de noapte cu torţe, iar duminică vor fi organizate tururi ghidate la principalele obiective romane ale castrului Apulum, dansuri ale nimfelor, alte demonstraţii militare şi lupte între gladiatori.

image

Foto: Ionuţ Văidean

Punctul culminant al Festivalului va fi, şi în acest an, marea bătălie între legiunile romane şi trupele de daci, la care vor participa circa 300 de reenactori. ”Războiul dintre daci şi romani va fi o luptă epică, a cărui final este necunoscut. Vom vedea la momentul decisiv cine vor fi cei care vor învinge şi vor înfige steagul victoriei pe terenul de luptă”, a spus directorul general al Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu. Acesta asigură ghidajul pe durata festivalului într-un tur al principalelor obiective romane. Bătăliile dintre daci şi romani, din anii trecuţi, au adus mult spectacol şi s-au încheiat chiar cu răstigniri pe cruce, majoritatea fiind câştigate de legiunile romane, care sunt mai numeroase, disciplinate şi mult mai bine înarmate. 

image

Foto: Ionuţ Văidean

”Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia pentru că anticul Apulum a fost cel mai mare oraş roman din Dacia, iar la sfârşitul secolului doi era cel mai bogat oraş din Dacia. Avem şi o inscripţie de la jumătatea secolului III, care acordă epitetul de Crisopolis Apulumului, adică Oraşul Aurului sau Oraşul de Aur. Toate bogăţiile Daciei se tranzitau spre Roma de la Apulum”, a mai spus Gabriel Rustoiu. Festivalul se încheie în 1 mai, când toată ziua vor avea loc tabere militare, ateliere meşteşugăreşti şi jocuri romane. Evenimentul are şi un caracter interactiv, turiştii putând primi în cadrul taberelor şi atelierelor meşteşugăreşti (de fierărie, metalurgie, monetărie, prelucrare os, prelucrare lemn etc) informaţii despre antichitatea romană, despre antichitatea dacică. De altfe, participanţii pot afla pe durata festivalului cât mai multe lucruri despre istoria antică. 

Festivalul are la bază o trupă de reenactment din Alba Iulia, apărută în urma unui proiect câştigat la Administraţia Fondului Cultural Naţional de către muzeu, respectiv ”Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”. În timp, i s-au alăturat o trupă de daci, Lupii Apoulonului, una de gladiatori şi o trupă de dansatoare, Magna Nemesis. 

image

Un alt punct de atracţie al festivalului sunt două măgăriţe de la o fermă din Apuseni, care au participat împreună cu stăpânii la defilarea ce a avut loc sâmbătă dimineaţă. Măgăriţele pot fi văzute în tabăra festivalului din Cetate.

Citiţi şi:

Alternativă la telefoane şi tablete: doi fraţi din Alba Iulia readuc în atenţie jocul „flup“, un „counter-strike“ cu tuburi şi cornete de hârtie

 

Seva de mesteacăn, „elixirul magic al şamanilor“. Pensiunea din Apuseni unde turiştii sunt trataţi cu băutura curativă

Povestea româncei de 25 de ani care conduce TIR-ul de 40 de tone prin toată Europa: „Devine mult mai uşor dacă o faci din pasiune“

Povestea celor zece englezi care au venit să facă curăţenie într-o livadă din Alba în schimbul unei mese îmbelşugate

FOTO Accidente rutiere ieşite din comun: maşini agăţate în copaci sau încălecate peste sensuri giratorii

Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce tratează afecţiuni ale pielii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite