FOTO Preşedintele Klaus Iohannis, la schi în Masivul Şureanu. Şeful statului a vorbit cu turiştii în timp ce îşi aştepta rândul la telescaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întreţinut cu turiştii în timp ce aştepta la rând, la telescaun
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întreţinut cu turiştii în timp ce aştepta la rând, la telescaun

Preşedintele Klaus Iohannis a revenit, sâmbătă, la schis în Munţii Şureanu, unde există un domeniu schiabil cu pârtii în lungime totală de 18 kilometri. Domeniul schiabil Şureanu este situat la cea mai mare altitudine din ţară, peste 2000 de metri.

Şeful statului a fost fotografiat, sâmbătă, în timp ce aştepta la rând, pentru a urca cu telescaunul în vârful unei pârtii de pe domeniul schiabil Şureanu. Klaus Iohannis a schiat pe pârtiile din Munţii Şureanu şi anul trecut. Starea pârtiilor de la Şureanu este foarte bună, iar zăpadă este din belşug. Sunt funcţionale un număr de şase pârtii.

Masivul Şureanu se află în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu Vâlcea şi Sibiu. Domeniul schiabil este alcătuit din opt pârtii care însumează 18 kilometri. În prezent, şase sunt funcţionale.  Amenajarea porneşte de la circa 1.700 de metri, iar altitudinea maximă ajunge până la 2.010 de metri, unde se află limita superioară a pârtiilor. În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un  potenţial deosebit pentru schi în afara pistei.

”Starea pârtiilor se prezintă remarcabil de bine pentru această perioadă de sezon, marcată mai degrabă de

iohannis schi sureanu

încălzire, decât de ninsori şi ger. Zăpadă este din belşug, atât pe pârtii, cât şi în off-piste, datorită ninsorilor recente. Drumul este încă practicabil, vremea se menţine acceptabil de rece, aşa că aveţi suficiente motive să vă bucuraţi de Şureanu”, afirmă Rareş Tileagă, monitor de schi.

Domeniul Schiabil din Munţii Şureanu a fost inaugurat în anul 2009, în urma unei investiţii private. Aici există asistenţă Salvamont, şcoală de schi şi snowboard, centre de închiriere, restaurante şi câteva unităţi de cazare. Singura problemă care afcetează accesul turiştilor şi împiedică dezvoltarea zonei, cunoscută şi sub denumirea de ”Elveţia României”, este infrastructura de acces. 

Accesul unic spre pârtii se poate face pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş este de 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore. Între Sebeş şi lacul Oaşa (62 km), drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice maşină.

iohannis schi sureanu

Starea drumului lacul Oaşa – Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit şi practicabil de către orice maşină, dar conţine multe gropi şi gheaţă, de la lacul Oaşa până la pârtii. Lanţurile sunt necesare abia începând cu Luncile Prigoanei, dar se recomandă prudenţă şi răbdare.

iohannis schi sureanu
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite