FOTO Povestea tezaurului vechi de 3.500 de ani, descoperit întâmplător de nişte copii care păşteau animalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesele aflate în depozitul de la Ighiel
Piesele aflate în depozitul de la Ighiel

Un depozit de bronzuri descoperit întâmplător în anul 1938, aflat în prezent în expoziţia de bază a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, are o poveste foarte interesantă.

Vestigiile au fost descoperit întâmplător în anul 1938 de către trei copii care păşteau vitele în locul numit „Gruiul Făgetului” din localitatea Ighiel. Adâncimea la care a fost descoperit depozitul era de doar 0,15 m, într-un vas de lut care nu s-a mai păstrat.

Seara, copiii au dus obiectele la preotul satului, Aurel Velea, care le-a luat în păstrare, fiind în acest fel salvate. Notarul circumscripţiei Aurel Pop l-a înştiinţat pe Ion Berciu, pe atunci directorul muzeului din Alba Iulia, în acest fel depozitul ajungând în colecţiile acestuia.

Artefactele datează din perioada mijlocie a epocii bronzului (sec. XVI-XIV î. Hr.), cel mai probabil putând fi atribuit mediului Wietenberg, două aşezări ale acestei culturi fiind descoperite în apropiere. Inventarul depozitului constă în două topoare de luptă cu disc bogat decorate şi patru brăţări apărătoare, dintre care trei întregi şi una fragmentară.

Brăţările cu apărătoare de braţ sunt în formă de spirală şi a fost lucrate din tije de bronz circulare în secţiune, mai groase la mijloc şi, gradual, mai subţiri spre capete, care formează spiralele. Tijele sunt turnate şi apoi lucrate la cald cu ciocanul pentru a le da forma dorită. Cele trei exemplare întregi au o patină nobilă, care dă impresia unui strat de ”vopsea de lac”. Ce-a de-a patra brăţară este similară cu celelalte trei, cu deosebirea că este păstrată fragmentar, doar spirala mare.

depozit ighiel alba

Dar cu adevărat cele mai interesante piese ale depozitului sunt cele două topoare cu disc, distingându-se prin

depozit muzeu alba

ornamentaţia lor bogată. Discurile şi tăişurile lor prezintă urme ale unei folosiri îndelungate. Ornamentaţia este deosebit de bogată, aplicându-se principiul „horror vacui”, larg răspândit în epocă.

Ornamentarea s-a făcut la rece, cu un instrument cu vârful bine ascuţit. Decorurile au un caracter strict geometric. În general, predomină linia dreaptă şi triunghiul haşurat, aşezat faţă în faţă pe suprafeţe plane sau izolat spre tăiş sau spre disc. Se observă decorarea cu linii continue şi întrerupte orizontale şi perpendiculare, puncte care formează centrul diferitelor figuri geometrice (triunghiuri, romburi etc.), benzi umplute cu liniuţe, mici segmente de arc de cerc dispuse în ghirlandă, zig-zaguri simple sau haşurate.

Discurile au ca decor un motiv central în formă de stea, cu 10 colţuri pe un exemplar şi cu 12 colţuri pe celălalt. În mijlocul stelei sunt cinci cercuri concentrice, la unul din exemplare acestea fiind aproape şterse complet datorită folosirii. Colţurile stelelor sunt haşurate. În toată această bogăţie de ornamente se remarcă totuşi lipsa spiralei, motiv atât de cunoscut şi utilizat în epocă, deopotrivă pe ceramică şi pe obiectele de metal, chiar şi pe acest tip de topoare. Ornamentaţia aceasta face dovada unei splendide îndemânări artistice a meşteşugarului.

Obiectele de acest fel (în special topoarele) nu erau apanajul unor indivizi oarecare din comunităţile vremii. Ele trebuie să fi aparţinut unor conducători, unor oameni de vază ai comunităţilor respective. Folosirea topoarelor de luptă (ca şi a săbiilor, de altfel) era privilegiul nobilimii chiar şi în epocile ulterioare.

depozit muzeu alba

„Revenind la topoarele din depozitul de la Ighiu, care, în plus, beneficiază şi de această remarcabilă ornamentare, suntem convinşi că ele constituiau şi obiecte de prestigiu ale celui care le deţinea. Împreună cu brăţările apărătoare, constituiau echipamentul de luptă (cel puţin o parte din el) probabil al unei căpetenii locale din zonă”, susţin reprezentanţii Muzeului Unirii.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Momentele în care o viitură inundă spaţiile unei pensiuni din Alba: „Am nevoie de ajutor“

 

Schemă de fraudare a unei societăţi de creditare, cu 145.000 de lei. Credite obţinute cu ajutorul a două angajate

FOTO VIDEO Lucrări intense la nodul rutier Sebeş de pe A10. Se montează un pod de traversare a autostrăzii A1 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite