FOTO Portrete ale Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, descoperite după 65 de ani, restaurate şi expuse la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretele sunt expuse la Sala Unirii. Foto: alba24.ro
Portretele sunt expuse la Sala Unirii. Foto: alba24.ro

Şapte portrete reprezentându-i pe suveranii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, sunt expuse la Sala Unirii din Alba Iulia în cadrul unei expoziţii cu ocazia Sărbătorii Regalităţii. Ascunse în perioada postbelică într-unul din depozitele muzeului, tablourile au fost redescoperite în 2013, şi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, restaurate, pentru a putea fi redate publicului larg.

Ascunse în perioada postbelică într-unul din depozitele Muzeului Naţional al Unirii, după 65 de ani tablourile au fost redescoperite în 2013, şi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, restaurate, pentru a putea fi redate publicului larg, iubitor de istorie autentică, de cultură şi artă, din România, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Cele şapte portrete, de mari dimensiuni, au făcut parte din zestrea patrimonială a Muzeului Regional Alba Iulia (funcţional în anii finali ai perioadei interbelice şi în timpul celui de-al doilea război mondial) şi au fost ţinute ascunse în perioada postbelică, într-unul din depozitele actualului Muzeu Naţional al Unirii. Au fost ”descoperite”, de fapt redescoperitede către Smaranda Cutean, custodele colecţiei de artă. Cel mai probabil ”dosirea” lor, imediat după căderea monarhiei, s-a datorat lui Ion Berciu, directorul de atunci al Muzeului Regional şi au rămas acolo cu concursul tacit al direcţiunii şi specialiştilor instituţiei, al custozilor de colecţii, până în 1989 şi ulterior.

Spaţiul mic în care au fost depozitate au lăsat urme, astfel încât se impunea intervenţii urgente de conservare şi restaurare. Anul acesta deja, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, care a suportat integral costul restaurării şi al înrămării acestor tablouri, s-a ajuns la situaţia în care ele pot fi restituite publicului larg, iubitor de istorie autentică, de cultură şi artă, din România.

Seria de tablouri constituită din două portrete, al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, semnate de Stoica Dumitrescu, un portret al Reginei Maria, datorat lui Pericle Capidan şi patru portrete ale Regelui Ferdinand, semnate, două dintre ele de către V.Leon, al treilea de Zogu Zaharescu, autorul ultimului rămânând deocamdată anonim, îmbogăţeşte în mod cert, colecţia de artă a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Tablourile au fost prezentate în cadrul expoziţiei “Comoara Regăsită. Portretele regale de la Alba Iulia“, organizată cu ocazia Zilei Încoronării Regilor României Mari. Portretele vor putea fi văzute la Sala Unirii în perioada 15-31 octombrie, fiind exponatele lunii. În cadrul acestei zile o altă expoziţie legată de regalitate a putut fi admirată de albaiulieni, “Regii României în presa ardeleană: articolele ziarului Unirea (Blaj, 1891-1911)”. 

”În anii grei care au urmat morţii Regelui Ferdinand, Regele Carol al II-lea a făcut fulminante vizite de stat în Polonia şi în Ceho-Slovacia, în Marea Britanie şi în Franţa iar fiul său, actualul nostru rege are peste 70 de ani de diplomaţie. Începând cu 1937 când s-a dus la încoronarea Regelui George al VI-lea, tatăl actualei regine, la doar 16 ani reprezentându-şi ţara până acum, când a mers în vizită la Vatican, câţi ani de neclintită, îndârjită susţinere diplomatică a intereselor româneşti. Merită măcar odată pe an, de 15 octombrie să ne amintim de aceste lucruri, şi să ştim că niciodată noi nu am fi fost aici, ţară independentă şi suverană, membră a Uniunii Europene şi a Organizaţiei Tratatului de Nord dacă nu erau ei, cei pe care îi slăvim astăzi ca pe părinţii noştrii.” a precizat Principele Radu.

”Sunt emoţionat pentru că, suntem la 92 de ani, suntem la 2 ani de când, Casa Regală împreună cu Alba Iulia sărbătorim încoronarea. Cred că ar fi bine, şi vreau să fiu înţeles foarte bine de toată lumea, acestă serbare să fie o mare serbare naţională, pentru că în 1922, pe 15 octombrie atunci s-a sfinţit, s-a consfinţit Unirea Principatelor şi de atunci putem să vorbim, aşa cum zicem noi, de România Mare. Vom face aşa cum albaiulienii sunt mândri de Alba Iulia, de cetatea lor, să fie mândri că aici s-a încoronat primul rege al României. Dar mândria asta trebuie transmisă în toată ţara, toată ţara trebuie să ştie lucrul asta. Astăzi trebuie să facem ceea ce trebuie să facem. Să ridicăm această sărbătoare, de aici de la Alba Iulia şi să o ducem în toată ţara. Poate la 100 de ani de la Unire, trenul regal să ajungă şi la Chişinău, oraşul care este frate cu Alba Iulia.” a declarat primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Legenda Julietei din Transilvania, mireasa bogată al cărei buchet s-a transformat în ziua nunţii în cruce de piatră

Povestea bombardierului american prăbuşit în 1944 în Munţii Cugirului

FOTO Grotele în care s-au ascuns „haiducii anticomunişti” pe Muntele Mare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite