FOTO Plogging în Cetatea Alba Carolina. Ce înseamnă noul sport inventat în Suedia şi ce beneficii are pentru oameni

FOTO Plogging în Cetatea Alba Carolina. Ce înseamnă noul sport inventat în Suedia şi ce beneficii are pentru oameni

Sportul şi adunatul gunoaielor, o combinaţie perfectă pentru sănătate

Câţiva locuitori din Alba Iulia, care îndrăgesc Cetatea Alba Carolina, au ales să-şi petreacă ziua de sâmbătă util pentru comunitate şi plăcut pentru ei, făcând ”plogging”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noul sport care a ajuns şi în România presupune o activitate de mişcare combinată cu strângerea deşeurilor aruncate în spaţiul public.

Anterior, evenimentul a fost promovat pe Facebook: ”Tot ce trebuie este să te înarmezi cu câteva pungi şi mănuşi de protecţie, ….un exemplu celor din jur. Plogging este un termen inventat de suedezi, derivat din combinaţia cuvintelor pluck (a culege) şi jogging (alergare), care descrie activitatea prin care în timp ce  alergi, culegi şi gunoiul. 
 
O activitate care a devenit o modă în Suedia, datorită impactului pozitiv atât personal, cât şi pentru mediu.Prin faptul că trebuie să faci genuflexiuni şi să cari şi ceva greutate cu tine, s-ar putea să aibă beneficii pentru sănătatea ta. Dar cu siguranţă va avea asupra mediului înconjurător”.
 
Plogging-ul este un sport accesibil oricui căci, la fel ca şi în cazul jogging-ului din care se trage, nu contează performanţa – nici ca timpi, nici în termeni de câte deşeuri poţi strânge.
 
 
Asta deoarece majoritatea lucrurilor pe care oamenii le aruncă pe unde apucă sunt foarte greu degradabile în natură. Spre exemplu, durează aproximativ 450 de ani ca natura să „scape” de un singur PET iar o gumă de mestecat dispare abia după 25 de ani. Toate acestea pot fi însă culese şi duse la reciclat iar beneficiarii vom fi noi toţi, potrivit sursei citate.

 
Plogging-ul este o combinaţie de jogging cu mişcări de ridicare şi adunare a deşeurilor. A început ca activitate organizată în Suedia în 2016 şi s-a răspândit în alte ţări în 2017 şi 2018, în urma unei preocupări crescute privind poluarea plastică. Ca antrenament, acesta oferă variaţii ale mişcărilor corpului prin adăugarea de îndoire, ghemuire şi întindere la acţiunea principală de alergare.
 
citeste totul despre: