FOTO Patriarhul României şi Patriarhul Ierusalimului, prezenţi la Alba Iulia de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul României Daniel şi Patriarhul Ierusalimului participă sâmbătă, de 1 Decembrie, la Alba Iulia la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Cei doi patriarhi au fost întâmpinaţi, vineri seara, la Catedrala Reîntregirii de Arhiepiscopul Irineu, de mai mulţi ierarhi români şi de numeroşi credincioşi.

Cei doi patriarhi au partciipat sâmbătă în jurul orei 10:00 la slujba de Te Deum oficiată în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, după care au ajuns la Sala Unirii, la momentul simbolic al primirii soliilor din Cetăţile de Scaun.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că Marea Unire de la 1918, de la înfăptuirea căreia se împlinesc 100 de ani, este 'sărbătoarea libertăţii, unităţii şi a demnităţii poporului român' şi toţi cetăţenii României au datoria de a păstra şi cultiva 'nu doar darul libertăţii, ci şi pe cel al unităţii naţionale'. 

În cuvântul rostit la finalul slujbei de Te Deum, oficiate împreună cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil, în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, patriarhul Daniel a vorbit despre jertfele şi suferinţele îndurate de români de-a lungul vremii pentru unirea într-un singur stat naţional şi a punctat faptul că realizarea unităţii naţionale de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă şi cu aportul Bisericii Ortodoxe Române.

alba daniel patriarh

"Realizarea unităţii naţionale de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă şi cu aportul Bisericii Ortodoxe Române, care a sprijinit Marea Unire a tuturor românilor, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conştiinţei naţionale şi de afirmare a dorinţei de unitate naţională, în toate provinciile româneşti, dar mai ales în Transilvania, Basarabia şi Bucovina", a afirmat patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Acesta a vorbit pe larg despre contribuţia Bisericii, "care a fost activă în lucrarea de unire", prin eforturile depuse şi implicarea în realizarea idealului naţional de către preoţi, ierarhi cărturari, diaconi, profesori de teologie şi studenţi în teologie dar şi de călugări şi călugăriţe, care au îngrijit soldaţi români răniţi, au organizat colecte de bani şi alimente, "toţi împreună încurajând moral şi ajutând material pe luptătorii români pentru libertate şi unitate naţională." 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite