FOTO Minerii de la RMGC continuă protestul extrem în subteran şi vor să intre în greva foamei

FOTO Minerii de la RMGC continuă protestul extrem în subteran şi vor să intre în greva foamei

Minerii sunt în subteran de peste 24 de ore

Minerii de la RMGC, care s-au blocat miercuri dimineaţă în subteranul unei galerii din Roşia Montană, continuă protestul. Pe parcursul nopţii, membri ai familiilor acestora şi colegi de muncă au stat la gura minei în semn de solidaritate cu ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, a declarat că a intrat în mină, miercuri seară, să încerce să îi convingă pe protestatari să iasă la suprafaţă, însă nu a reuşit. Cristian Albu a spus că i-a rugat pe protestatari să iasă la suprafaţă pentru că umiditatea din mină le-ar putea provoca probleme de sănătate, însă aceştia au refuzat. El a afirmat că starea de sănătate a celor 22 de protestatari este bună. Aceştia au primit alimente şi pături.
 
"Starea lor de sănătate este bună, oamenii sunt obosiţi, dar sunt decişi să nu renunţe şi să îşi continue protestul până la capăt", a spus Cristian Albu, precizând că în permanenţă protestatarii sunt supravegheaţi de salvatorii minieri. Aproximativ 20 dintre colegii minerilor blocaţi în subteran au rămas, în noaptea de miercuri spre joi, la gura minei, în semn de solidaritate cu aceştia. Cristian Albu a mai spus că joi, începând cu ora 11.00, vor continua şi protestele de la suprafaţă, fiind aşteptaţi câteva sute de oameni, atât mineri cât şi localnici din Roşia Montană.
 
Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat că monitorizează în permanenţă situaţia minerilor blocaţi în subteran la Roşia Montană şi a cerut să fie luate toate măsurile necesare pentru ca aceştia să aibă hrană, apă şi medicamente, în caz de nevoie. Acesta a precizat că doi dintre mineri au probeleme de sănătate, însă până acum protestul nu le-a agravat starea de sănătate. Feneşer a mai spus că a avut o discuţie personală cu Crin Antonescu, pe care l-a informat că minerii îi solicită să vină la Roşia Montană, iar în cazul premierului Victor Ponta a transmis mesajul protestatarilor cancelariei acestuia. La Roşia Montană s-au deplasat vineri, pentru a vorbi cu minerii, preşedintele Consiliului Judeţean Ion Dumitrel, senatorul PDL Alexandru Pereş şi deputatul PSD Ioan Dîrzu.
 
În cursul zilei de vineri este de aşteptat ca alţi mineri să se alăture protestului extrem din subteran, iar sâmbătă au anunţat că vor intra în greva foamei.  Liderul sindical Cristian Albu a afirmat că oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteaptă să îşi piardă slujbele. El a adăugat că aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie.
 
În cursul nopţii, minerii au fost vizitaţi şi de vicepreşedintele Consiliului judeţean Florin Roman şi de primarul
 
Foto
 
din Cîmpeni, Călin Andreş. Cei doi sunt membri PNL, al cărui lider de partid la nivel naţional, Crin Antonescu, este considerat "principalul vinovat de tergiversarea luării unei decizii în privinţa proiectului minier".
Minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană cer în continuare să vină acolo preşedintele Senatului, Crin Antonescu, premierul Victor Ponta şi liderii grupurilor parlamentare.
 
Miercuri a intrat în mină şi prefectul de Alba, Gheorghe feneşer, care a declarat că îi va informa despre situaţia de la Roşia Montană pe reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările