Insula din Pacific locuită de urmaşii unor rebeli de pe o navă celebră. Cum arată teritoriul cu cei mai puţini locuitori FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pitcairn este un teritoriu britanic de peste mări format din patru insule în sudul Oceanului Pacific. Toţi locuitorii sunt urmaşi direcţi ai unui echipaj de pe o navă de rebeli.

Teritoriul din Pacific este format din patru insule, însă doar insula Pitcairn este locuită. Cu o populaţie de circa 50 locuitori, în Adamstown, cea mai mică capitală din lume, Pitcairn este jurisdicţia cea mai puţin populată de pe Pământ. În 1790, rebelii de pe HMAV Bounty s-au stabilit pe insulă şi au incendiat nava. 

Aceasta este încă vizibilă în golful Bounty, fiind descoperită în 1957 de o expediţie National Geographic. Cu toate că locuitorii au reuşit să supravieţuiască ocupându-se de agricultură şi pescuit, perioada iniţială a fost marcată de tensiuni serioase între aceştia. Alcoolismul, criminalitatea şi bolile au cauzat moartea majorităţii locuitorilor şi a bărbaţilor tahitieni. Când insula a fost descoperită din nou mai era locuită doar de un singur bărbat (John Adams), nouă femei şi câţiva copii. 

Locuitorii trăiesc din pescuit, agricultură de subzistenţă, turism şi meşteşuguri locale. Solul fertil al văilor produce o mare varietate de fructe şi legume, inclusiv citrice, trestie de zahăr, pepeni verzi, banane, etc. Sursele majore de venit sunt vânzarea de timbre poştale către colecţionari şi vânzarea de obiecte artizanale turiştilor care ajung aici. Unele mari companii de turism au inclus insula din Pacific în croazierele pe care le fac în ocean.

insula pitcairn pacific

Curiozităţi despre Pitcairn:

- În timp ce toţi insularii vorbesc engleza, prima lor limbă este Pitkern, o limbă creolă care a derivat din dialectele engleze din secolul 18 şi limba tahitiană.

- Teritoriul Pitcairn are o suprafaţă totală de teren de aproximativ 47 de kilometri pătraţi. Cel mai rapid mod de a călători pe insula locuită este cu bicicleta sau pe jos.

- Rebelii de pe Bounty Mutatorii au descoperit Insula Pitcairn din întâmplare după ce a fost marcată greşit pe hărţile Marinei Regale. La scurt timp după ce au ajuns pe insulă, bărbaţii şi femeile au dat foc navei Bounty HMS.

Imagine indisponibilă

- Spre deosebire de populaţia scăzută a insulelor, flora şi fauna de pe insule sunt abundente. Un număr de 1.249 de specii, inclusiv 365 de specii de peşti, 22 de specii de balene şi delfini şi două specii de broaşte ţestoase trăiesc pe insule şi în apele din jurul acestora. 

- Claritatea apei permite coralilor să crească la adâncimi mai mari decât în recifele din Pacific. În unele zone, vizibilitatea poate atinge 75 de metri adâncime.

- Aici se întâlneşte planta care trăieşte la cea mai mare adâncime din lume cunoscută de om - o specie de alge coraline încrustate.

nava insula pacific

Pictură reprezentând Revolta de pe Bounty

Revolta de pe Bounty a avut loc la bordul navei marinei britanice HMS Bounty⁠ la 28 aprilie 1789, şi a fost apoi popularizată şi amintită de mai multe cărţi, filme, cântece populare, dintre care multe au modificat semnificativ evenimentele. Revolta a fost condusă de Fletcher Christian⁠ împotriva ofiţerului comandant, William Bligh. Conform majorităţii relatărilor, marinarii au fost atraşi de perspectiva unei vieţi idilice pe insula Tahiti din Pacific şi au fost indignaţi de presupusa cruzime a căpitanului lor.

Optsprezece răsculaţi i-au izgonit pe căpitanul Bligh şi pe majoritatea celor loiali lui pe o ambarcaţiune mică. Răsculaţii s-au stabilit apoi în 1789, unii în Tahiti, alţii pe insula Pitcairn, împreună cu băştinaşii cu care se împrieteniseră. Vasul Bounty a fost ars pentru a evita detectarea şi a preveni dezertarea. Descendenţii unora dintre răsculaţi încă mai trăiesc pe Pitcairn. După ce Bligh şi echipajul său de 18 oameni au efectuat o călătorie lungă şi plină de evenimente în mica ambarcaţiune, spre Timor, în Indiile Orientale Olandeze, el s-a întors în Anglia şi a raportat revolta.

  

Citiţi şi:

 

Pentru ce a cerut un deţinut daune morale de 300.000 de euro: a fost mutat „ca o saltea“, pălmuit şi ameninţat cu moartea, igrasie şi gândaci în camere

 

Complex de agrement cu ştrand şi terenuri de sport la Sebeş. Investiţie de 2,5 milioane de euro, aprobată de CNI

 

Focar de coronavirus într-un sat din Alba. Primarul a fost ameninţat pentru că susţine testarea tuturor locuitorilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite