FOTO Iconarul din Laz, care duce mai departe tradiţia seculară a faimosului sat de pe Valea Sebeşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Poenariu continuă tradiţia ”iconarilor” de la Laz Sursa arhivă personală
Florin Poenariu continuă tradiţia ”iconarilor” de la Laz Sursa arhivă personală

Florin Nicolae Poenariu duce mai departe tradiţia celebrei şcoli de iconari pe sticlă de la Laz, judeţul Alba. Recent, artistul a fost distins cu titlul de ”tezaur uman viu”.

Florin Poenariu este un pictor care provine din satul Laz din judeţul Alba, faimos centru artistic de iconari, întemeiat în secolul al XVIII-lea de unul din strămoşii săi, Savu Poenariu, pictor originar din Poiana Sibiului.

Centrul artistic de la Laz şi familia Poenarilor au astfel o tradiţie multiseculară. Florin Poenariu (născut la 25 noiembrie 1973, la Cugir) este caracterizat unanim ca un pictor iconar cu un excepţional talent nativ, arta sa combinând elemente tradiţionale transilvane cu influenţele benefice ale picturii brâncoveneşti de la sudul Carpaţilor.

„Florin Poenariu pictează în spiritul tradiţiei centrului de pictură de la Laz, arta sa fiind înfăptuită cu pasiune şi talent, icoanele sale având sclipiri medievale şi un bogat repertoriu decorativ amintind de arta postbizantină. 

Pictura sa este continuatoare a vechilor tradiţii iconografice, care sunt interpretate la timpul modern, într-o cromatică caldă însoţită de somptuoase fundaluri de aur, amintind de vechi manuscrise liturgice voievodale“, spun specialiştii încântaţi de lucrările sale.

Florin Poenariu este absolvent al Colegiului Naţional Lucian Blaga din Sebeş, iar pasiunea sa pentru pictura de icoane pe sticlă a apărut sub îndrumarea mătuşii sale, cunoscuta zugrăviţă Maria Deac-Poenariu (1923-2015), care i-a îndrumat primii paşi în minunatul meşteşug artistic al iconarului. 

Pictura sa este fidelă tradiţiei iconarilor din Laz, dar Florin Poenariu este un virtuoz ce îmbogăţeşte repertoriul iconografic şi decorativ, utilizând pentru suportul picturii sticla de manufactură, care dă lumini nebănuite ca în vechile icoane. Scenele sunt încadrate de rame sculptate de iconar, cu motive decorative atât de caracteriste sculpturii în lemn. 

Florin Poenariu este un vrednic urmaş al străbunilor săi iconari. Talentul şi penelul său învie duhul vechilor icoane şi duce mai departe o tradiţie de mare valoare, demonstrând că centrul artistic de la Laz este viu şi activ şi azi, în secolul XXI. 

poenariu iconar alba

Sursa arhivă personală

Remarcabila sa activitate este ilustrată de numeroasele expoziţii apreciate la superlativ de specialişti şi un numeros public, desfăşurate începând cu Salonul Naţional de icoane Aiud (2008), urmat de expoziţii naţionale, personale sau de grup de la Alba Iulia (2011), Sebeş (2014), Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (2015), Salonul. Internaţional de Artă - Sebeş (2015), Personala de la Cetatea Câlnic, Monument UNESCO (2016), Alba Iulia, Biserica Sfinţii Brâncoveni, (2016), Biblioteca Academiei Române Cluj Napoca (2016), Muzeul din Orăştie (2016), Muzeul Astra Sibiu (2017, 2018, 2019). Atelierele Museikon, Ediţia I (2017), Expoziţia Naţională „Icoana – Credinţă şi tradiţie”, Institutul Naţional al Patrimoniului, Bucureşti (2018), Expoziţia „Icoana Ortodoxă – Lumina Credinţei, Patriarhia Română (2019). Activitatea artistică deosebită, talentul şi dăruirea, au fost încununate cu importante premii şi diplome de excelenţă.

poenariu iconar alba

Sursa arhivă personală

La Concursul Naţional „Icoana Ortodoxă – Lumina Credinţei” organizat în 2017 de Patriarhia Română a luat Premiul II, iar în 2018 la Expoziţia Naţională de icoane organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului a obţinut Premiul I. În anul 2019 Patriarhia Română ia conferit Medalia Omagiu Satului Românesc. ”Talentul şi opera realizată de-a lungul anilor, calităţile artistice, apartenenţa la unul din centrele celebre de pictură din lumea satului românesc, cu care se identifică, Florin Poenariu este un vrednic creator şi continuator al vechilor iconari transilvani. Toate aceste alese calităţi ne face să apreciem şi să recomandăm, cu deplină responsabilitate, ca istoric de artă şi expert oficial, acordarea dlui Florin Poenariu a titlului onorific de Tezaur uman viu, ca o recunoaştere a excepţionalei sale activităţi artistice de înaltă ţinută”, scrie acad. prof. Marius Porumb. 

Icoana pe sticlă de Laz este specifică Zonei Văii Sebeşului, din Judeţul Alba, fiind atribuită Zugravilor Poenariu, zugravi de biserici ortodoxe, icoane, cruci şi prapori. Prima atestare documentară a icoanei de Laz este de la 1740, ulterior acest stil iconografic fiind cunoscut sub numele „Şcoala de Laz”. Acest meşteşug a fost o tradiţie de familie, fiind transmis din generaţie în generaţie, ca o datorie morală. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO Dragonu, cel mai mare furnizor de canabis din Alba Iulia, condamnat la ani grei de închisoare. Cariera infracţională  a traficantului de 31 de ani

Asistenta şefă a Secţiei de Boli Infecţioase din Alba Iulia: Curajul nostru dispare când oamenii nu respectă regulile

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite