FOTO Cum funcţionează piscina-ciubăr, noua modă la casele de vacanţă din Apuseni. „Le facem din lemn de esenţă tare, cu garanţie de cel puţin 5 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă modă inedită a început să îşi facă loc în rândul proprietarilor de pensiuni din Munţii Apuseni care nu pot sau nu au posibilitatea să investească în amenajarea unei piscine clasice. Este vorba despre ”piscina-ciubăr”, construită din lemn în care apa este încălzită prin intermediul unei sobe.

”Le facem din lemn de esenţă tare şi au garanţie pentru cel puţin 5 ani. Costă între 2.000 de lei şi 3.500 de lei, în funcţie de capacitate. Pot fi de 6, 8, 10 sau 12 persoane. Materialul este uscat şi îmbinat cu substanţe speciale”, spune Nicolae Vlad, un meşter în lemn din Apuseni. Cea mai încăpătoare dintre piscine are un diamentru de peste 2 metri, o înălţime ce depăşeşte 1,3 metri şi are o capacitate de peste 1.500 de litri de apă.

”Piscina-ciubăr” este ”dotată” cu un loc protejat în care se aşează o sobă din fier construită, de asemenea, special pentru acest scop. Soba se alimentează cu lemne prin partea superioară şi asigură, astfel, apa caldă pentru clienţii dornici de relaxare la piscină. 

Ciuberele sunt realizate atât cu sobă inclusă cât şi fără. Soba este un accesoriu esenţial pentru a menţine o atmosferă relaxantă chiar şi atunci când temperaturile exterioare sunt mai scăzute, dar costul acesteia creşte sensibil valoarea investiţiei.

Imagine indisponibilă

”Ciuberele sunt realizate cu băncuţe de lemn incluse şi cu spaţiu pentru incorporarea sobei în cadrul acestora. Chiar dacă este incorporat în ciubăr, totul este în siguranţă iar riscul de a te frige sprijinindu-te de sobă este foarte mic spre inexistent. Unele ciubere vin şi cu suporţi de pahare incluşi. Au o capacitate care începe de la 2-4 persoane pentru cele mai mici modele şi 10-12 persoane pentru cele mai mari. Majoritatea ciuberelor sunt construite din molid, unul dintre cele mai rezistente tipuri de lemn. Mai mult decât atât, exteriorul este tratat special pentru a rezista cât mai mult în condiţiile de afară”, astfel sunt prezentate piscinele din lemn de către cei care le realizează.

Unele versiuni de ciubere din lemn au un sistem cu soba exterioară, dar în acest caz încălzire apei se realizează ceva mai greu, decât în cazul în are întreaga sobă ese în apă, cu excepţia părţii superioare. De asemenea, opţional, se poate instala un sistem de jacuzzi cu pompă de aer, caz în care preţul creşte cu circa 2.000 de lei. Cada din lemn are mare succes în ţările nordice, iar în ultimii ani a început să fie promovată şi realizată şi în România.

piscina ciubar lemn

Specialiştii susţin că folosirea regulată a ciubarului poate poate îmbunătăţi semnificativ sănătatea fizică: ”Baia din lemn stimulează metabolismul şi reduce riscul de răceală. Apa caldă relaxează muşchii şi le oferă o odihnă adevărată. În plus, scăldatul în apă caldă îmbunătăţeşte calitatea somnului şi ajută la atenuarea durerilor de capul şi a durerilor de spate. Căzile cu apă caldă sunt produse din diferite materiale, însa lemnul este considerat cel mai bun efect de vindecare. Durabilitatea unei băi calde şi calităţile sale specifice de vindecare depind în mare măsură de tipul de lemn ales pentru producerea unei căzi fierbinţi”.

piscina ciubar lemn
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite