FOTO Drumul spre satul din Alba cu 14 locuitori, modernizat cu 8 milioane de lei. Natura idilică de la Ocnişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria comunei Lopadea Nouă din Alba a semnat contractul contractul pentru drumul comunal Ciuguzel-Ocnişoara-Odverem în valoare de 8 milioane de lei. Drumul face legătura cu satul Ocnişoara, unde mai trăiesc doar 14 locuitori.

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei a fost semnat cu societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA. Potrivit primarului Marian Cătălin Indreiu, drumul comunal are o lungime de 7,785 km. Se vor face lucrări de asfaltare, consolidare din ziduri de sprijin din gabioane, parapet, iar scurgerea apelor se va realiza prin şanţuri permeate, rigole de acostament, podeţe. Durata contractului este de 22 luni, iar lucrările încep în aprilie.

”Acest drum comunal Ciuguzel-Ocnişoara-Odverem are o complexitate deosebită, fiind amplasat pe un teren deluros cu panta foarte mare. Acum 100 de ani Ocnişoara era comună şi totaliza aproximativ 500 de locuitori. Din cauza accesului, satul s-a depopulat ajungând astăzi la 14 locuitori. Realizăm această investiţie pentru a încheia reţeaua de drumuri comunale a comunei Lopadea Nouă şi a facilita locuitorilor comunei accesul către câmpul de sare pe care vom demara ulterior investiţii de amenajare a unei mici locaţii de agrement. Amintim faptul că această investiţie se realizează pentru ca locuitorii comunei Lopadea Nouă să poată avea acces în bune condiţii la câmpul de sare, pentru a încheia reţeaua de drum asfaltat Ciuguzel-Odverem, pentru localnici, turişti şi cetăţenii care doresc să viziteze locurile natale”, spune primarul Marian Cătălin Indreiu într-o postare pe pagina de facebook.

Imagine indisponibilă

Chiar dacă satul are puţini locuitori, modernizarea drumului va determina dezvoltarea zonei şi poate, chiar, revenirea unor localnici. Cei mai mulţi au plecat din sat tocmai datorită calităţii foarte proaste a druului şi revin  doar vara pentru a lucra pământul. Satul nu are nici măcar biserica, fosta construcţie cu această destinaţie fiind acum în ruină. 

Ocnişoara este amplasat în vestul judeţului Alba în zona Podişului Târnavelor. Faptul că pe teritoriul acestuia se află ape sărate rezultă şi din denumire. Prospecţiunile geologice au evidenţiat prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. La ”murătoarea” din Ocnişoara a fost amenajată o fântână de unde apa sărată este luată de localnici în sticle.

Imagine indisponibilă

Nivelul apei sărate din fântână nu scade niciodată cu excepţia perioadei de dinainte de Crăciun când sunt sacrificaţi porcii. Proprietăţile apei sunt folosite de oameni pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor. Carnea, slănina şi cârnaţii de porc sunt sărate înainte de procesul de afumare fapt care face să nu se strice nici în timpul verii. O altă întrebuinţare a apei este la murăturile pentru iarnă. De asemenea, apa este utilizată şi ca remediu pentru diverse boli, în special reumatismul.

Imagine indisponibilă

Murătoarea de la Ocnişoara

Înainte de reorganizarea administrativă din 1968, Ocnişoara era comună şi avea aproape 800 de locuitori. În afară de zona cu apă sărată, pe teritoriul satului se mai află un aşa zis tuf vulcanic, respectiv o rocă formată prin acumularea şi consolidarea cenuşii, nisipului şi a unor materiale secundare. De asemenea, zona este cunoscută pentru prezenţa viperelor.

Imagine indisponibilă

Masivul de sare de pe teritoriul satului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite