FOTO Două case au fost „uitate“ la câţiva metri de autostrada Sebeş - Turda. Autorităţile caută soluţii pentru a putea fi expropriate

FOTO Două case au fost „uitate“ la câţiva metri de autostrada Sebeş - Turda. Autorităţile caută soluţii pentru a putea fi expropriate

Una dintre cele două locuinţe ar urma să rămână la câţiva metri de autostradă. Foto: ziarulunirea.ro

Situaţia a două locuinţe din Oarda de Jos, aflate foarte aproape de şantierul şi viitorul traseu al autostrăzii A10 Sebeş - Turda, a fost luată în discuţie la Instituţia Prefectului Alba. Concluzia întâlnirii a fost că cele două proprietăţi ar trebui expropriate.

Ştiri pe aceeaşi temă

La întâlnire au participat, pe lângă proprietari, pefectul Dănuţ Hălălai şi reprezentanţi ai constructorului lotului 1, ai Primăriei Alba Iulia, Gărzii de Mediu şi Direcţiei de Sănătate Publică. Deşi viitoarea autostradă va trece foarte aproape de clădiri, autorităţile nu le-au inclus pe lista de exproprieri. Ambele case vor fi la câţiva metri de zona căii de rulare, iar proprietarii se plâng de de zgomotul şi praful de pe şantier. Una dintre locuinţe are o situaţie juridică mai puţin întâlnită şi, în final, se va afla lângă pilonii unui pod.
 
”Ne aflăm la o distanţă de la axul autostrăzii şi până în casă de 33 de metri, până în proprietate, de 27 de metri. Ni se va lua din curte, casa rămâne. Cu doi metri în curte am rămâne. (...). De ce nu ne-au expropriat? De ce au făcut un ocoliş?”, a spus Crinela Ţăran, proprietara casei pe lângă care va trece în imediata apropiere autostrada. Femeia reclamă şi faptul că, în condiţiile în care se lucrează pe şantier, nu se poate trăi în casă, din cauza zgomotului făcut de utilaje.
 
Construită în 2007, casa cu etaj este deja afectată din cauza trepidaţiilor, crăpându-se pe alocuri inclusiv geamurile termopan. Imobilul este situat în zona de protecţie a autostrăzii. Cealaltă familie care locuieşte în apropiere se confruntă, de asemenea, cu o situaţie absurdă. Astfel, în urma modificării planului urbanistic, linia de demarcaţie între intravilan şi extravilan străbate casa, care, odată ce construcţia autostrăzii va fi finalizată, se va găsi lângă pilonii unui pod.
   
Cea de-a doua locuinţă este, de asemenea, la câţiva metri de viitoarea autostrada
 
”Am o mare neclaritate în legătură cu situaţia juridică a imobilului. În urma hotărârii de Consiliu Local nr. 158 din 30 mai 2014, suntem în extravilanul localităţii Oarda, dar nu suntem notaţi ca fiind în extravilan la Cartea funciară şi la Taxe şi impozite. Am cerut un certificat de urbanism, unde am constatat că din totalul de 1.140 metri pătraţi 850 de metri pătraţi sunt în extravilan şi 290 de metri pătraţi în intravilan. Linia aceea de demarcaţie trece prin construcţie, prin camere”, a afirmat Flori Lăncrănjan. Aceasta susţine că nu se respectă acordul de mediu, existând atât un disconfort sonor, prin poluare fonică, cât şi mult praf din cauza lucrărilor. Pe de altă parte, antreprenorul susţine că imobilul, fiind foarte aproape de şantier, nu se poate împrejmui în întregime încât zgomotul să nu ajungă la familie. În schimb antreprenorul s-a angajat ca şantierul să fie frecvent stropit pentru a nu fi praf.
 
 
Cele două familii susţin că, dacă nu se vor respecta prevederile acordului de mediu, se vor adresa instanţei pentru a cere stoparea lucrărilor. Ele nu se opun nici exproprierii, însă familia Lăncrănjan doreşte mai întâi clarificarea situaţiei juridice a terenului şi a locuinţei. La finalul întâlniri, prefectul Dănuţ Hălălai a precizat că va fi redactat un memoriu ce va fi înaintat Companiei naţionale pentru Asdministrarea Infrastructurii Rutiere pentru ca cele două imobile să fie incluse pe o listă de expropriere suplimentară. Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda are o lungime de 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului, şi ar urma să fie finalizat în anul 2019.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: