FOTO Descoperiri arheologice în timpul restaurării Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi descoperiri în curtea Palatului Principilor. Foto: ziarulunirea.ro
Noi descoperiri în curtea Palatului Principilor. Foto: ziarulunirea.ro

Lucrările de restaurare a Palatului Principilor din Alba Iulia, clădirea în care a stat şi Mihai Viteazul în urmă cu mai bine de 400 de ani, au scos la suprafaţă noi vestigii arheologice.

În cursul lunii mai 2020, în curtea palatului s-a efectuat o cercetare arheologică impusă de necesitatea găsirii locului pentru un spaţiu tehnic în care să fie amplasată instalaţia de climatizare prevăzută în proiectul tehnic şi bazine pentru rezerva de apă prevăzută în avizul ISU.

Într-o zonă în care stau trei fortificaţii una peste alta, la circa un metru sub nivelul de călcare actual au fost descoperite vestigii arheologice de mare importanţă pentru cercetarea etapelor istorice din evoluţia ansamblului arhitectural princiar de la Alba Iulia, potrivit consilierului de patrimoniu Constantin Inel, citat de ziarulunirea.ro.

Au fost descoperite urmele unor construcţii de zid cu încăperi destul de mici, unele cu paviment de cărămidă care par, la o primă analiză mai tinere cu peste 100 de ani decât partea cea mai veche a palatului, cea în restaurare. Ele par amplasate perpendicular pe acest corp de clădire şi cercetările viitoare vor arăta care este relaţia lor cu celelalte construcţii, eventual funcţiunea pe care au avut-o.

Stadiul proiectului de restaurare a ajuns la 49 la sută. Concret, au fost finalizate lucrările la acoperiş şi este aproape de final operaţiunea delicată de întărire şi restructurare a pereţilor palatului. S-au descoperit bolţile/planşeele şi s-a evaluat starea lor şi pe o porţiune importantă au fost turnate altele noi cu materiale ultrauşoare astfel încât forţele care apasă pe pereţii şi bolţile seculare să fie cât mai mici. A fost demarat lucrul la refacerea ancadramenteor de piatră ale uşilor şi ferestrelor, a fost realizată parţial instalaţia electrică până în cele mai mici amănunte şi o parte din reţeaua de climatizare şi cea sanitară. 

descoperiri palat principi alba

Dar Corpul principal E este doar o parte, a ansamblului Palatului Principilor Transilvaniei, mai puţin de un sfert, şi nu este singura zonă cu probleme. „Acum lucrăm la o temă de proiectare pentru înlocuirea învelitorii pe toate celelalte corpuri pentru că avem şi acolo deteriorări pe unde se infiltrează apa pluvială şi urgenţa urgenţelor este punerea în siguranţă a întregului imobil. Căutăm şi soluţii de finanţare şi desigur aşteptăm să vedem dacă pe următoarea perioadă de finanţare europeană sunt sume alocate restaurării monumentelor istorice, vom aplica pentru un nou proiect”, spune viceprimarul cu atribuţii de primar, Voicu Paul.

Palatul Principilor

Palatul Principilor, clădirea uriaşp din Cetaatea Alba Iulia

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Reşedinţa principilor ardeleni a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania. 

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Filmare aeriană cu zonele critice de pe şantierele autostrăzii Sebeş-Turda: „CNAIR trebuie să iasă din zona de confort“

 

„Sună o dată şi închide“. Cum se produce frauda „wangiri“, una dintre cele mai periculoase înşelăciuni prin telefon

 

FOTO VIDEO Se lucrează în ritm susţinut pe primul lot al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Când se va putea circula până la intrarea pe Valea Oltului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite