FOTO Descoperire arheologică importantă la Alba Iulia. Povestea „villei rustica” de la Apulum, ferma unui latifundiar roman foarte bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aşezare de tip ”villa rustica” de mari dimensiuni, care datează din secolul al II-lea şi a fost locuită de un latifundiar foarte bogat, a fost descoperită de o echipă de arheologi, în cartierul Oarda de Jos, din Alba Iulia.

Potrivit primelor cercetări, vila ar fi o adevărată fermă agricolă, care a aparţinut unei persoane foarte importante din provincia romană Dacia. Vila se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,3 hectare de pământ şi momentan au fost cercetate doar două clădiri: un corp principal, care ar fi fost casa latifundiarului roman şi o anexă care ar fi deservit ca spaţiu de locuinţă pentru sclavi şi muncitori.

   

În prima campanie de cercetare desfăşurată în lunile martie şi august 2018 s-au realizat fotografii aeriene, măsurători geofizice, topografie şi investigaţii de suprafaţă sistematice. De asemenea, au fost prelevate probe de sol în vederea realizării unor analize biochimice. 

Prin aceste metode a fost identificat un complex agricol cu funcţii multiple de tip vila rustica, constând dintr-o clădire principală şi mai multe anexe gospodăreşti: grajduri, depozite, hambare etc. În afară de vestigiile şi complexele romane, pe aceeaşi arie au fost identificate urme de locuire aparţinând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum şi epocii dacice. Pe baza rezultatelor obţinute în 2018, în lunile iulie-august ale acestui an s-a desfăşurat prima campanie de săpături arheologice, prin cercetarea clădirii principale şi a unei anexe gospodăreşti. Această campanie de săpături a oferit primele informaţii concrete privind cronologia, funcţiile unor clădiri, tehnologia de construcţie, stilul arhitectural, relaţiile cu oraşul Apulum.

Imagine indisponibilă

Arheologii au reuşit să scoată la suprafaţă o parte a clădirii principale, mai multe fundaţii, dar şi un acoperiş dărâmat. De asemenea, s-a putut stabili foarte uşor că locaţia a aparţinut unei persoane foarte bogate, datorită amforelor de vin de import, marmurei de import din Nordul Africii şi a resturilor de tencuială pictată. Se preconizează că vila a avut şi băi proprii. Arheologii şi studenâii români şi canadieni implicaţi în activitatea de cercetare au mai descoperit monede romane, ace de păr utilizate de femei, ace de cusut, jetoane pentru jocuri, toate confecţionate din os, precum şi alte artefacte specifice unei asemenea locuinţe. Investigaţiile derulate în aceşti doi ani nu au arătat, însă, nimic concred despre proprietarul vilei. Se bănuieşte doar că este un amre latifundiar, cu o forţă financiară deosebită.

Imagine indisponibilă

Investigaţiile vor continua în anii următori pentru rezolvarea tuturor problemelor istorice şi arheologice legate de rolul jucat în economia Daciei romane şi a oraşului Apulum de aceste complexe de exploataţie agricolă intensivă de tip vila rustica. Un alt obiectiv al cercetărilor care se vor derula în anii viitori este constituit de clarificarea caracterului aşezărilor celtice şi dacice din aceeaşi zonă şi a rolului lor în economia agricolă a epocilor respective.

Imagine indisponibilă

Proiectul internaţional ”Vilele romane de la Apulum” (Apulum Roman Villae Project) este realizat în colaborare de către University of British Columbia din Vancouver (Canada), Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Academia Română, filiala Cluj-Napoca, prin Institutul de Arheologie şi Istoria Artei. De asemenea, instituţii asociate proiectului sunt Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Muzeul Banatului Timişoara. Proiectul este finanţat printr-un grant de cercetare multianual de Agenţia de Granturi din Canada (Social Sciences and Humanities Research Council) şi prin fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Alba, prin Muzeul Naţional al Unirii. Co-directorii proiectului sunt dr. Matthew McCarty de la universitatea canadiană, dr. Mariana Egri şi dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca. La săpături participă un grup de studenţi canadieni şi români.

Citiţi şi:

 

Eleva exclusă de la Bacalaureat după ce i-a sunat telefonul a învins definitiv Inspectoratul Şcolar. Tânăra s-a înscris la noua sesiune a examenului

 

„Curechiu umplut“ şi „peşte cu maionez“. Meniu din 1907 pentru o masă organizată în onoarea ofiţerilor români din Transilvania

 

FOTO Acţiune de căutare a rămăşiţelor unui partizan ucis de Securitate în Apuseni, încheiată fără rezultat. Care ar fi motivele nereuşitei arheologilor

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite