FOTO Crescătorul de iepuri gigant din Alba. Un exemplar ajunge şi la 10 kilograme

FOTO Crescătorul de iepuri gigant din Alba. Un exemplar ajunge şi la 10 kilograme

Alin Podar la ultimul concurs la care a participat cu iepurii săi

Un tânăr în vârstă de 29 de ani din Alba Iulia, de profesie kinoterapeut neuropediatric, este pasionat de creşterea iepurilor gigant.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru Alin Podar creşterea iepurilor reprezintă pasiunea lui de-o viaţă. În decursul carierei de crescător de iepuri a deţinut exemplare din mai multe rase gigant, dar, în final, s-a specializat pe Uriaşul Gri German. 
 
„Când eram mai mic, mi-am petrecut mult timp la ţara, acolo unde unchiul din partea tatălui avea iepuri, e adevărat, nu de rasă. Am crescut şi hamsteri, porci de Guineea, numai veveriţe cred că nu am avut, în rest cam orice fel de rozătoare. Însă, cei ce mi-au plăcut cel mai mult au fost iepurii. Am început cu iepuri obişnuiţi, apoi am luat şi câteva rase precum Neozeelandezi, Berbec German, Uriaş. Am rămas însă cu cei din rasa Uriaş Gri German”, spune crescătorul de iepuri.
 
 
Tânărul din Alba participă în ultima vreme şi la concursuri de specialitate, unde exemplarele pe care le deţine sunt foarte apreciate. La finalul lunii ianuarie 2019 a participat cu şase exemplare la expoziţia zonală ”Cupa Unirii” organizată în comuna Unirea, unde a obţinut un punctaj foarte bun. Acest rezultat se datorează atenţiei deosebite cu care selecţionează cele mai bune exemplare.
 
 
„Un iepure perfect, frumos, cu care să pot merge la concursuri, trebuie să deţină câteva caracteristici importante cum ar fi ţinuta iepurelui, eleganţa, dimensiunea şi poziţia urechilor, dar şi numărul kilogramelor. Activitatea de ameliorare este o muncă de ani de zile. De exemplu, un mascul îşi dezvoltă capul abia după 1 an de zile”, afirmă crescătorul de iepuri din Alba.
 
 
La hrănirea acestora foloseşte pătrunjel, ovăz, orz, granule, vitamine, precum şi salcie. Pe lângă alimentaţie, tânărul utilizează şi o reţetă proprie în ceea ce priveşte apa care dă animalelor. Obţinerea unor exemplare de succes se datorează şi procedurii speciale aplicate montei, proces în cursul căruia femela este dusă obligatoriu la mascul în cuşcă şi nu invers.
 
Iepurii ajung la maturitate la vârstă de opt luni, în cazul femelelor, şi zece luni, la masculi. Un iepure din rasa gigant ajunge la o greutate medie de 8 kilograme, dar, în multe situaţii, se poate ajunge chiar şi la 10 kilograme. Preţul unui exemplar matur pleacă de la 500 de lei, în timp ce un pui se vine cu 150 – 200 de lei (Sursa foto: Facebook/ Iepuri Uriasi Alin Podar)
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările