FOTO Caricatura, unealtă de manipulare colectivă în presa din Alba în vremea regimului comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricaturăapărută în paginile ziarului Unirea în 1969/Foto Arhivele Naţionale Alba
Caricaturăapărută în paginile ziarului Unirea în 1969/Foto Arhivele Naţionale Alba

Desenul satiric s-a dovedit a fi, în anii regimului comunist din România, nu doar un instrument de propagandă util, ci mai ales  unul subtil. Dovadă stau şi caricaturile apărute în presa din Alba între 1968-1975.

Caricaturile la care facem referire au apărut în paginile ziarului Unirea, între anii 1968-1975. „De cele mai multe ori, astfel de reprezentări grafice însoţeau articole  care aduceau în prim plan fapte «reprobabile» , în viziunea regimului comunist. Cele mai multe aduceau în prim –plan aspecte care contraveneau politicii vremii, în special cele legate de nerespectarea normelor regimului comunist, cum ar fi, spre exemplu, neîndeplinirea planului economic“, apreciază Dana Zecheru, şef Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

Caricatura, unealtă de manipulare colectivă
Pe de o  parte, Partidul Comunist Român(P.C.R.) derula o amplă campanie de îndoctrinare a poporului, cu metode brutale, pe de altă parte, utilizarea umorului şi a satirei grafice promova o tehnică mult mai umană şi mai subtilă în jocul propagandistic. În epocă,  se aprecia că aceia care dezvoltau rezistenţă sau opacitate la schimbarea politică puteau fi seduşi mai uşor prin apelul la ironii, la ridiculizare şi la  creionarea amuzantă a unei realităţi false, construită după dorinţele comuniştilor. Imaginile puteau transpune idei abstracte în situaţii concrete şi mesaje simple. Puteau spune cititorilor cum să gândească şi cum să recepteze o analiză politică: amuzaţi, empatici, furioşi, temători. Sub bombardamentul persuasiv al graficii umoristice, doctrinarii P.C.R. aveau şanse mai mari să modeleze opiniile populare, să creeze judecăţi de valoare, să stigmatizeze sau să propună falşi idoli. Politic, perioada anilor 1968-1975 era un moment cheie pentru regimul comunist., care încerca să-şi consolideze bazele printr-un aparat de propagandă, în care cultura „muncitorilor cu mintea“ are un rol important.

Temele rulate cu prioritate în grafica umoristică din paginile ziarului Unirea erau familia, timpul liber, nerealizarea planului economic, comerţul, circulaţia pe drumurile publice.

Desenele satirice detinute de Arhivele Naţionale Alba vor fi prezentate în cadrul expoziţiei Memoria Zâmbetului, a cărui vernisaj va avea loc sâmbătă, 31 mai,  ora 17.30, la Muzeul Naţional al Unirii. (Articol scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite