FOTO Baza Salvamont de la Rimetea, dotată cu un sistem de avertizare unic în România: arborarea unui steag colorat

FOTO Baza Salvamont de la Rimetea, dotată cu un sistem de avertizare unic în România: arborarea unui steag colorat

Baza Salvamont de la Rimetea, la poalele Pietrei Secuiului

Începând cu luna august 2020, Consiliul Judeţean Alba, prin Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo, oferă noi funcţiuni punctului de permanenţă situat în localitatea Rimetea, la intrarea pe traseul Crucea Albastră înspre Piatra Secuiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Amplasarea Bazei este una strategică, deservind întreaga zonă din Colţii Trascăului, Colţeşti şi Masivul Bedeleu. Construcţia nouă este una modulară formată dintr-un cabinet de prim ajutor dotat corespunzător şi spaţii de dormit pentru salvatorii montani. 
 
Elementul inovativ al acestei Baze îl reprezintă sistemul de avertizare prin steaguri, unic în România pentru semnalizarea asupra pericolelor survenite în urma modificării condiţiilor meteo în zona montană.
 
Semnalizarea se face prin arborarea unui steag pe un catarg vizibil din orice punct de pe traseu, chiar şi din localitatea Colţeşti. Se vor folosi 4 steaguri de culori diferite în funcţie de condiţiile meteo, astfel: 
Verde: nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase;
Galben: fenomenele meteorologice prognozate vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar dealtfel obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată;
Portocaliu: fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate mare;
Roşu: fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.
 
 
Acest tip de sistem de avertizare a fost gândit pentru Piatra Secuiului deoarece zona este vizitată de mii de turişti în fiecare sezon estival şi nu numai, dar şi pentru că aici semnalul GSM este unul slab iar avertizările meteo primite prin sms pot fi primite cu mari întârzieri de către turiştii aflaţi pe traseu. 
 
 
Sistemul de avertizare prin steaguri va urma a fi utilizat în viitor şi în alte zone montane din judeţul Alba cu un flux turistic ridicat. Piatra Secuiului este unul dintre cele mai vizitate masive montane din Alba. Angajaţii Salvamont intervin deseori penrtu recuperarea şi salvarea unor persoane care se abat de la traseele turistice din masiv şi nu mai pot reveni în siguranţă.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările