FOTO Un bărbat readuce la viaţă un sat românesc părăsit, în care a copilărit. Şi-a făcut o fermă de cai şi reabilitează casă după casă

FOTO Un bărbat readuce la viaţă un sat românesc părăsit, în care a copilărit. Şi-a făcut o fermă de cai şi reabilitează casă după casă

Case renovate şi o biserică nouă la Rachiş. Foto: Dorel Lazăr

Satul Rachiş din Alba, parte componentă a comunei Mirăslau, are în prezent, oficial, doar doi locuitori, unul dintre aceştia fiind un român întors din străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Satul Rachiş poate fi dat exemplu pentru rezultatul politicii Partidului Comunist Român în ceea ce priveşte industrializarea şi strămutarea populaţiei. La această oră, cine doreşte să facă o vizită în Rachiş trebuie să se pregătească sufleteşte pentru şocuri majore. Multe case sunt dărâmate, altele au scânduri bătute la ferestre şi uşi, acoperişuri căzute. 
   
Iulian Docea a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. Până acum, a reuşit să refacă opt case în stil tradiţional, una dintre acestea fiind cea a bunicii lui. La toate casele pe care le renovează păstrează pe cât se poate elementele tradiţionale din trecut. ”Când sunt aici mă detaşez total de tot ce înseamnă civilizaţie, probleme, stres, uit noţiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decât să-mi regăsesc locurile unde am copilărit cândva”, astfel explică acesta decizia de a reduce la viaţă satul bunicilor său.

Iulian Docea are şi o herghelie de cai. Foto: Dorel Lazăr
 
Iulian Docea a reuşit să construiască şi o biserică în sat. A ridcat-o în memoria şi cinstea bunicilor săi, exact pe locul unde bunicul să obişunia să se odihnească sau să ”bată” coasa.
 
Dezvoltarea proiectului demarat de Iulian Docea depinde, însă, de modernizarea drumului de acces, lung de 8,3 kilometri care ”leagă” satul de localitatea Lopadea Veche, până unde există un drum asfaltat. Primarul din Mirăslău, Liviu Gigel Alexandru, susţine că administraţia locală va moderniza drumul comunal în 2018, urmând să investească peste 7 milioane de lei, bani care provind în mare parte din fonduri europene.
 
 

Sursa fotografiilor: Dorel Lazăr

Imagini din aceeasi galerie
  • Sursa fotografiilor: Dorel Lazăr
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările