FOTO Atracţii turistice noi în Cetatea Alba Iulia: Muzeul Principia şi drumul roman ”Via Principalis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situl Roman Principia din Cetatea Alba Iulia face parte din proiectul de punere în valoare a vestigiilor alături de zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.

Descoperirea a fost realizată în anul 2011 şi are o formă tipică clădirii comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldaţi. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte. Pe lângă una dintre cele mai importante încăperi ale Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, situl găzduieşte şi un Lapidarium – un fel de grădină romană – în care sunt expuse obiectele găsite de arheologi în timpul săpăturilor.

La intrarea în Lapidarium-ul amenajat în cadrul sitului arheologic a fost montat un portic roman, cu coloane şi capiteluri, o replică fidelă curolul de a marca locul uneia dintre intrările secundare în clădirea Principia. Potrivit proiectului, Situl Roman Principia este protejat de o construcţie realizată din sticlă şi oţel. În interior este instalat un sistem de climatizare care o să asigure permanent o temperatură potrivită, iar tot pentru protejarea vestigiilor este amplasat un sistem de iluminat special. Noua clădire a primit şi critici având în vedere că arhitectura acesteia nu se potriveşte cu restul clădirilor din Cetate. Forma acesteia i-a adus şi denumirea de ”hală agroalimentară”. Dincolo de critici, proiectul de amenajare arheologică înseamnă un plus important pentru ceea ce s-a întâmplat în Cetatea Alba Carolina în ultimii 10 ani. Situl protejat de construcţia din metal şi sticlă din Piaţa Cetăţii a fost decorat cu statui ale împăraţilor romani care au avut legătură cu Apulum: Traian, Hadrian, Septimius Severus, Caracalla şi Marcus Aurelius.

image

Accesul în muzeu s va face în schimbul unei taxe. Muzeul Principia va avea ghidaj asigurat, astfel că vizitatorii vor trece prin lapidarium, pe acest spaţiu vor fi expuse statui şi obiecte descoperite, în mare parte, în timpul săpăturilor arheologice de la Principia. Apoi vor intra în Camera de Tezaur, principala încăpere din situl arheologic protejat de structura de metal şi sticlă, care avea rolul de a adăposti banii Legiunii a XIII-a Gemina, fiind păzită de soldaţi şi doar două persoane, responsabilii cu banii, aveau acces în interiorul ei. Programat pentru deschidere în luna decembrie, inaugurarea oficială a muzeului a fost amânată pentru 2015.

image

Lucrările de punere în valoare a vestigiilor din cetate sunt făcute prin proiectul “Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţia de Tip Vauban – Căi De Acces, Iluminat Exterior şi Mobilier Urban Zona Interioară”. Valoarea proiectului estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro). Lucrările au fost realizate de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”.

FOTO VIDEO Cetatea Alba Carolina, redeschisă în toată splendoarea după cel mai mare proiect de restaurare din România

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite