FOTO Artistul român care a cumpărat o şcoală într-un sat din Franţa şi a deschis un centru internaţional de artă

FOTO Artistul român care a cumpărat o şcoală într-un sat din Franţa şi a deschis un centru internaţional de artă

Artistul român în spaţiul cultural din Franţa: Foto: Facebook/George Bodocan

Artistul român George Bodocan, cunoscut în lumea artistică sub numele de Bodo, care trăieşte şi creează în Franţa de 10 ani, a cumpărat o şcoală veche într-un sat din sudul ţării şi a transformat-o într-un centru internaţional de artă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul ”Villa Sator” i-a adus lui George Bodocan titluri elogioase în presa franceză. Recunoscut pentru stilul propriu, artistul român în vârstă de 39 de ani, s-a remarcat prin zecile de proiecte şi expoziţii susţinute în special în Paris. În 2018, în încercarea de a se regăsi pe sine şi de a găsi liniştea pentru a crea, Bodo s-a mutat într-un sat din Vestul Franţei, la Pougne-Hérisson. A cumpărat de la primăria locală clădirea unei foste şcoli, care nu mai funcţiona încă din anii 90, şi a transformat-o într-un centru internaţional de artă care şi-a deschis porţile la finalul lunii iulie. 
 
”Vechea şcoală din satul Pougne tocmai a început o nouă viaţă prin găzduirea unei reşedinţe de artişti iniţiate de asociaţia Villa Sator. Pentru oraş, era necesar ca vechea şcoală din Pougne să nu rămână fără viaţă şi astfel decizia de fi pusă în vânzare a fost luată. Când George Bodocan a văzut acest anunţ, a venit să vadă clădirile, să descopere zona pe care nu o cunoştea deloc, a făcut un tur de recunoaştere şi a decis să devină proprietar pentru a putea realiza proiectul său privind reşedinţa artistică, printr intermediul unei asociaţii. Astfel a luat fiinţă Villa Sator”, scriu cei de la publicaţia franceză La Nouvelle Republique.
 
 
Bodo avea nevoie de spaţiu pentru a se exprima, iar vechea şcoală se potriveşte  ca o mănuşă. "Am găsit, aici, la Pougne, o mulţime de motivaţii din partea primarului şi a locuitorilor săi”, a precizat George Bodocan. Artistul s-a născut în 1979, la Ocna Mureş, iar copilăria şi-a petrecut-o la Alba Iulia, unde a şi absolvit cursurile Liceului de Artă ”Regina Maria”. A studiat apoi câţiva ani la Facultatea de Arte Bucureşti, iar în 2008, când a simţit că Bucureştiul nu îi oferă destul spaţiu pentru a se manifesta din punct de vedere artistic, a luat drumul Parisului, unde a rămas pentru următorii 10 ani.
 
 
”Provocarea mea în viaţă e să mă simt acasă oriunde în lume şi să reuşeşsc de fiecare dată să mă adaptez”, spune Bodo. Parisul i-a oferit diversitate şi întâlnirea cu alte culturi. Aici a avut zeci de expoziţii, iar stilul lui a devenit uşor de recunoscut. Criticii spun despre stilul artitic al lui Bodo că are la bază un concept mai degrabă decât o tehnică anume. Conceptul întâlnirii între două lumi, primitivă şi urbană, adusă în acelaşi punct din prezent. 
 
Faţada Villa Sator, frescă murala de Kero Zen si Ocu

”Pânzele mele reprezintă în general întâlnirea între două personaje care nu au sex, sunt neutre şi prefer să pun accent pe întâlnirea simplă, făcută dintr-o linie, şi care se ghidează după soare, după lumină”, explică artistul.
 
 
Despre mutarea în Vestul Franţei, Bodo spune următoarele: ”La bază voiam doar o oază de linişte pentru mine, iar în căutările mele am dat peste această fostă şcoală care nu mai funcţiona din 1990 pentru că nu mai erau suficienţi copii care să înveţe în ea. După negocieri cu primăria de aici, după ce am prezentat un proiect, consiliul local şi-a dat aprobarea ca această clădire să-mi fie vândută. Aşa a luat fiinţă Villa Sator, unde vrem să-i încurajăm pe artiştii de pretutindeni să vină să lucreze, iar pe călători să vină să se întâlnească cu artiştii”. (Sursa fotografiilor: Facebook/ George Bodocan)
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările