FOTO Cum va arăta zona cu Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

FOTO Cum va arăta zona cu Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

Monumentul va avea legătură cu Catedrala printr-un pod cu 2 culoare de sticlă

Consiliul Local Alba Iulia a aprobat în 28 decembrie, în şedinţa extraordinară, documentaţia de urbanism care reglementează modul în care va fi amplasat Monumentul Unirii în parcul din faţa Catedralei Încoronării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentaţia propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Reîntregirii, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei), Axul Parcului Unirii care va susţine amplasamentul Monumentului Marii Uniri cu realizarea unei piaţete ce va permite desfăşurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, Bulevardul Transilvaniei şi biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.
 
Cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei va fi Podul Marii Uniri care, potrivit proiectantului (BP Străjan SRL), va avea o lungime de 150 m şi o lăţime de 6 m şi va face legătura între Parcul Unirii şi catedrală. Podul va fi construit din metal, partea de călcare va fi din lemn tehnic iar pe margini va avea două culoare de sticlă. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spaţii (cutii) iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber. Monumentul va fi realizat din piatră şi va avea o înălţime de 22 de metri. Cele patru cruci unite în partea superioară sunt reprezentarea celor patru provincii româneşti care care s-au regăsit într-o singură ţară la 1 Decembrie 1918.
 
Podul va avea o grosime de 50 cm, balustrade tot din sticlă, cu o înălţime de 1,10 m şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane care ar sta pe el în acelaşi timp, aşa cum autorităţile se aşteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri. Prin legea privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18,8 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 şi finalizarea acestora în anul 2018, înainte de Centenar.
 
 
Conform actului normativ, din această sumă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va asigura maximum 10,3 milioane de lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câştigător al concursului pentru Monumentul Unităţii Naţionale din Alba Iulia, organizat în anul 1993, precum şi pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire şi de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.
 
Proiectul prevede şi alocarea sumei de 8,5 milioane de lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii şi punerea în valoare a monumentului. 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: