Fostul primar din Hunedoara condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu

Fostul primar din Hunedoara condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu

Fostul primar Ovidiu Hada

Curtea de Apel Alba Iulia a decis miercuri condamnarea fostului primar al municipiului Huneodara, Ovidiu Hada, la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Alţi trei inculpaţi, printre care şi fostul viceprimar, Robert Nicolae Dan, au primit tot pedepse cu executare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul primar Ovidiu Hada nu mai este în administraţia locală din Hunedoara, în timp ce Robert Nicolae Dan este consilier local USL. Fostul viceprimar a primit 3 ani de închisoare la fel cu un funcţionar din cadrul Primăriei, Daniela Arieta Căpâlnă. Un alt angajat al instituţiei, Ioan Ţiplea, a fost condamnat şi el la 5 ani de închisoare. Sentinţa poate fi atacată la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Ovidiu Marius Hada:  trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

Robert Nicolae Dan:  două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

Daniela Arieta Căpâlnă, şef serviciu buget, finanţe, contabilitate în cadrul Primăriei Hunedoara: cinci infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

Ioan Ţiplea, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice: cinci infracţiuni de conflict de interese şi cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,

Starea de fapt din rechizitoriu

În cursul anului 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal, servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la SC ARIS MONDO CONSULTING SRL, firmă controlată de către inculpatul Ţiplea Ioan.

Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal în perioada aprilie – iunie 2009, sub coordonarea inculpaţilor Hada Ovidiu – Marius şi Dan Nicolae Robert, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Hunedoara şi al inculpatei Căpâlnă Daniela – Arieta, şefa serviciului financiar – contabilitate. Valoarea totală a contractelor este de 171.212, 36 lei (aproximativ 40.764 euro).

În condiţiile în care a dobândit şi calitatea de coordonator al Compartimentului achiziţii publice din cadrul primăriei, funcţie direct subordonată primarului, inculpatul Ţiplea Ioan s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achiziţii publice. Înţelegerea dintre inculpaţi a avut la bază atât un interes financiar cât şi relaţiile personale (naşi de cununie) dintre primar, viceprimar şi Ţiplea Ioan.

Firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanţă tehnică şi economică şi nici nu deţinea utilaje pentru închiriere. În plus, la scurt timp, aceiaşi funcţionari publici au aprobat, de asemenea în mod nelegal, plata sumei precizate mai sus către SC ARIS MONDO CONSULTING SRL.

Consiliul local al Municipiului Hunedoara, printr-o adresă semnată de inculpatul Hada Ovidiu Marius, a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că proiectul de hotărâre de Consiliu local referitor la aprobarea constituirii ca parte civilă în acest dosar penal nu a întrunit cvorumul necesar în vederea adoptării. În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil casă de locuit aparţinând inculpatului Dan Nicolae Robert.

Ovidiu Hada este judecat, tot de Curtea de Apel Alba Iulia, într-un alt dosar de corupţie, alături de tatăl acestuia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările