Fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul utilajelor furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joi, 24 martie 2016, sentinţa definitivă în dosarul de criminalitate organizată în care au fost judecate 27 de persoane printre care şi fostul director al Serviciului Român de Informaţii Alba, Ioan Tarnu. Achitat la instanţa de fond, Curtea de Apel Alba Iulia, Tarnu a fost condamnat de ÎCCJ la 3 ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 

Ioan Tarnu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea, de 3 ani de închisoare, pe care a suspendat-o sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.

Liviu Schiau a primit 2 ani pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Şi în acest caz pedepsele au fost contopite în cea mai grea, 2 ani de închisoare, care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. (Minuta deciziei de la ÎCCJ, la finalul articolului)

_____________________________________________

Fostul şef al SRI Alba Iulia, Ioan Tarnu, achitat în primă instanţă, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului. 

De asemenea, fostul ofiţer BCCO Alba Iulia, Liviu Schiau, achitat şi el în primă instanţă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului. Iniţial Curtea de Apel Alba Iulia i-a achitat pe cei doi pe motiv ca faptele nu exista.

Aceştia au fost acuzaţi că l-au sprijinit şi sfătuit pe unul dintre membrii grupării infracţionale, Mircea Stanciu, cum să se sustragă anchetei şi cum să ascundă adevărul faţă de poliţişti. Mircea Stanciu a primit la ÎCCJ 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond. Tarnu şi Schiau au şi fost reţinuţi mai multe ore în 3 mai 2011, dar instanţa de judecată nu a acceptat propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT Alba Iulia. Instrumentarea dosarului s-a făcut cu sprijinul BCCO Alba Iulia, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Cauza este cunoscută sub denumirea de ”dosarul utilajelor furate din UE” şi a fost trimisă în judecată în anul 2011. 

Potrivit procurorilor DIICOT, liderii grupării, inculpaţii Vecchiolla Antonio, cetăţean italian, şi Liptak Florin Radu au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul săvârşirii de furturi de utilaje din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia. „Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba. În sarcina inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu s-a reţinut că, în virtutea funcţiilor deţinute, ar fi acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea şi l-au informat cu privire la momentul efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale în cauză, activitatea lor fiind de natură să îngreuneze cercetările  ce se efectuau in dosarul penal instrumentat de către procurori“, se afirmă în rechizitoriul DIICOT.

Mircea Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală. Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, mai afirmă DIICOT. La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-ar fi încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale. Mai mult decât atât, procurorii susţin că Liviu Schiau ar fi pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în decembrie 2014, 24 dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru constituire grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni. 14 dintre inculpaţi au primit pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare, iar 10 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor.

Minuta deciziei de la ÎCCJ în privinţa inculpaţilor Ioan Tarnu şi Liviu Schiau:

Condamnnă pe inculpatul Tarnu Ioan la pedeapsele de: - 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat închisoare prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art. 76 lit. b) Cod penal anterior şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit.b CP din 1969. -2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, prev. de art. 264 alin. 1 CP din 1969 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art.76 lit.e Cod penal anterior. În baza art. 33 lit. a, art. 34 alin. 1 lit. b, art. 35 alin. 1 CP din 1969, contopeşte pedepsele de 3 ani şi 2 luni închisoare aplicate, în pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969 şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969 pe durata de 3 ani. În baza art. 86 ind. 1 şi 2 CP din 1969, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 3 ani închisoare aplicate inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În temeiul art. 86 ind.. 3 CP din 1969 impune inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile care îi revin, astfel: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba, la datele fixate de acesta; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile; c) să comunice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul art. 71 CP din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969. În baza art. 71 alin. 5 CP din 1969 suspendă executarea pedeapsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 864 CP din 1969 referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei în caz de săvârşire de noi infracţiuni sau de nerespectare a măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor impuse de instanţă sau a neexecutării obligaţiilor civile În temeiul art. 88 CP din 1969, deduce din durata pedepsei durata reţinerii inculpatului, cu începere din 2.05.2011, ora 17,10 şi până în 3.05.2011, ora 2,50. 

Condamnnă pe pe inculpatul Schiau Liviu la pedepsele de: - 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat închisoare prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art. 76 lit. b) Cod penal anterior şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit.b CP din 1969 pe o durată de 2 ani. - 2 luni pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, prev. de art. 264 alin. 1 CP din 1969 cu reţinerea art. 74 lit. c) Cod penal anterior şi art.76 lit.e Cod penal. În baza art. 33 lit. a, art. 34 alin. 1 lit. b, art. 35 alin. 1 CP din 1969, contopeşte pedepsele de 2 ani şi 2 luni închisoare aplicate, în pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969 pe durata de 2 ani, pe care o va executa în final inculpatul. În baza art. 86 ind. 1 şi 2 CP din 1969, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicate inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În temeiul art. 86 ind. 3 CP din 1969 impune inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile care îi revin, astfel: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba, la datele fixate de acesta; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile; c) să comunice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul art. 71 CP din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969. În baza art. 71 alin. 5 CP din 1969 suspendă executarea pedeapsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 864 CP din 1969 referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei în caz de săvârşire de noi infracţiuni sau de nerespectare a măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor impuse de instanţă sau a neexecutării obligaţiilor civile În temeiul art. 88 CP din 1969, deduce din durata pedepsei durata reţinerii inculpatului, din 2.05.2011, ora 17,10 şi până în 3.05.2011, ora 2,50. 

   

Citiţi şi:

Fostul director al SRI Alba Ioan Tarnu şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, achitaţi la Curtea de Apel în dosarul ”utilajelor furate din UE”

 

Daune de 600.000 de euro decise la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite