Fostul director de la DSV Alba, Vasile Bereş, condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Fostul director de la DSV Alba, Vasile Bereş, condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Vasile Bereş nu mai poate reveni la conducerea DSVSA Alba

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat marţi, 25 martie 2014, sentinţa definitiă în dosarul de corupţie al fostului director de la Direcţia Sanitar-Veterinară Alba, Vasile Bereş. Instanţa a respins apelurile formulate de inculpat şi procurorii DNA, astfel încât fostul director rămâne condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inculpatul a fost acuzat de procurori şi de luare de mită, infracţiune pentru care a fost achitat. Suspendat de la conducerea DSVSA Alba pe perioada procesului, Vasile Bereş pierde, prin condamnarea penală, funcţia de director al instituţiei.
 
Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut şi despăgubirile în valoare de 1.200 lei pentru Primăria Cîmpeni şi Primăria Aiud şi a respins acţiunea DGFP Alba. Primăriile Mihalţ şi Vidra nu s-au constituit părţi civile în proces, însă s-a dispus confiscarea sumei de 1.320 lei care, prin poprirea veniturilor de la persoana condamnată, va ajunge la cele două administraţii locale.
 
Vasile Bereş a fost trimis în judecată în iunie 2012 de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (5 acte materiale). Potrivit rechizitoriului, în perioada 29 decembrie 2009 – martie 2012, inculpatul Bereş Vasile, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, contrar atribuţiilor de serviciu, a anulat un număr de 3 procese-verbale prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale unor persoane fizice şi nu a dat în debit alte două procese-verbale de contravenţie, modalitate în care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 3.920 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate.
 
”În perioada 9 – 10 aprilie 2012, inculpatul Bereş Vasile, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, a pretins şi primit de la un denunţător, director al unui magazin de desfacere, produse alimentare în valoare de 200 lei pentru a nu mai efectua controale la unitatea respectivă. A.N.A.F. – D.G.F.P. Alba s-a constituit parte civilă în cauză, considerându-se prejudiciată cu suma de 1.920 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate la bugetul statului. O parte din prejudiciu, şi anume suma 2.000 lei au fost recuperată pe parcursul cercetărilor”, se arfirmă într-un comunicat al DNA.
 
Amenzi anulate de director
 
Infracţiunile de abuz în serviciu au fost descoperite ca urmare a unei plângeri depuse de administratorul societăţii Imperial Prod Impex SRL Alba, Romulus Cristea. Acesta a denunţat faptul că ar fi fost amendat cu suma de 2.000 de lei şi i s-a suspendat activitatea societăţii, care administrează o parte din cea mai mare piaţă agroalimentară din Alba Iulia, după ce a refuzat să mai permită parcarea autoturismelor anngajaţilor DSV pe terenul propriu, aflat lângă sediul instituţiei. După aplicarea amenzii de către inspectorii instituţiei, Vasile Bereş ar fi iniţiat demersuri pentru ca amenda să nu fie dată în debit la DGFP Alba. Astfel, acesta i-a cerut consilierului juridic Elena Bica Draşovean să găsească o modalitate pentru ca amenda să nu fie plătită. Directorul a fost interceptat ambiental şi telefonic atunci când discuta cu Romulus Cristea despre amendă:
 
Cristea: Şi cu problema cealaltă, a noastră ce facem. Contabila zice că ea ştie sigur că mi-aţi bagat în debit. Ce dracu? 
Bereş: Un drac… 
Cristea: Nu vreau să avem probleme împreună. 
Bereş: O văzut contabila? 
Cristea: O zis că o povestit cu cineva de la finanţe 
Bereş: Serios? 
Cristea: Dă-o dracului de treabă că nu vreau să am probleme. 
Bereş: Cum să îţi fie în debit! 
Cristea: Ţi-am spus, eu nu ştiu ce să cred. 
Bereş: Treaba lor. Eu vorbesc pe ce ştiu eu. 
 
În 18 aprilie 2012 procurorii DNA au realizat o percheziţie la sediul DSV, ocazie cu care au fost identificate şi alte procese verbale anulate sau reţinute, în biroul directorului. În aceeaşi zi, consilierul juridic Draşovean a mers la Trezoreria Alba Iulia şi a plătit din bani personali suma de 2.000 de lei reprezentând amenda aplicată firmei Imperial Prod Impex SRL Alba. Aceasta a spus că era ocupată şi de aceea a depus cu întârziere procesul verbal la Trezorerie şi l-a plătit din banii proprii. Procurorii au dispus, în final, scoaterea  de sub urmărire penală a consilierului juridic Elena Bica Draşovean şi aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei. Bereş a justificat anularea documentelor prin faptul că inspectorul ar fi aplicat greşit amenda angajaţilor şi nu societăţii la care lucrau aceştia. 
 
„Potrivit legislaţiei, anularea unui proces-verbal de constatare a unei contravenţii poarte fi decisă numai de instanţa de judecată. De asemenea, directorul avea obligaţia să dea toate procesele verbale la Serviciul de Inspecţie, pentru a fi date în debit, în 30 de zile de la expirarea termenului de formulare a plângerii contravenţionale“, se afirmă în rechizitoriul DNA. Procurorii au mai reţinut faptul că „Vasile Bereş a instituit o practică în a exonera de la plata amenzii anumiţi contravenienţi“.
 

 

citeste totul despre: