Fostul decan al Baroului de Avocaţi Alba, achitat în dosarul ”Continental”. Miliardarul Dorel Tamaş a primit 4 ani de închisoare cu executare

Fostul decan al Baroului de Avocaţi Alba, achitat în dosarul ”Continental”. Miliardarul Dorel Tamaş a primit 4 ani de închisoare cu executare

Avocata Doina Scutea a fost achitată de magistraţii de la Curtea de Apel Târgu Mureş

Fostul decan al Baroului de Avocaţi Alba, Doina Scutea, a fost achitat la Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul în care este judecată alături de miliardarul Dorel Tamaş, urmărit internaţional cu mandat de arestare preventivă. Omul de afaceri au primit în cauză pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. De asemenea, un notar fost colaborator al miliardarului a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost pronunţată joi, 15 mai 2014 şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au schimbat încadarea juridică din infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în înşelăciune. Cauza este cunoscută sub denumirea de dosarul ”Continental”, omul de afaceri Dorel Tamaş fiind acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea fostului hotel cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de 2 milioane de euro unei societăţi comerciale din Cluj. Avocata Doina Scutea a fost achitată de magistraţi. Fostul decan al Baroului de Avocaţi este judecat pentru complicitate la înşelăciune. În acest dosar, Doina Scutea a fost reţinută pentru 24 de ore în luna mai 2011. Pe rolul ÎCCJ se află şi dosarul “Corupţie la Finanţe” în care Doina Scutea este judecată pentru fapte de corupţie. În acest dosar, ea a primit 2 ani cu suspendare la Curtea de Apel Târgu Mureş..

Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureş l-au achitat pe Dorel Tamaş pentru infracţiunile de înşelăciune, faptă comisă în legătură cu SC Grup de Lux SRL Cluj Napoca şi spălare de bani, faptă comisă în legătură cu SC Grup de Lux SRL Cluj Napoca. Miliardarul urmărit cu mandat internaţional de arestare în acest dosar a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune faptă comisă în legătură cu SC Monoprod SRL.
 
De asemenea, Tamaş a primit 1 an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă comisă în legătură cu SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Miliardarul a mai fost condamnat la 1 an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă comisă în legătură cu SC Monoprod SRL şi la 4 ani de închisoare pentru delapidare. Pedepsele au fost contopite şi, în final, inculpatul a primit 4 ani în regim de detenţie.
 
Dorel Tamaş a fost obligat de instanţă să plătească despăgubiri civile de 2.047.292 lei către SC Ardeleana SA Alba Iulia, firma acestuia aflată în faliment. Prin decizie s-a mai dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 1.080.000 lei.
 
O fostă colaboratoare a miliardarului Dorel Tamaş, Anca Gherman, în prezent notar, a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune şi 6 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a stabilit că inculpata rămâne cu pedeapsa cea mai mare, de 2 ani de închisoare, pe care au suspendat-o din punct de vedere a executării pe o perioadă de 4 ani.
 
Pedepse cu suspendare au mai primit încă trei inculpaţi. Radu Soare a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune şi la 6 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. ”În baza art. 33 lit. a şi art. 34 lit. b din vechiul Cod penal, inculpatul va executa în final pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Face aplicarea art. 71-64 lit. a teza a-II-a şi b din vechiul Cod penal. În baza art. 81 din vechiul Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de mai sus. În baza art. 82 din vechiul Cod penal, termenul de încercare va fi format din durata pedepsei, la care se adaugă o perioadă de 2 ani, respectiv o perioadă de 4 ani”, se afirmă în minuta instanţei de judecată. Soţia acestuia, Angela Delia Soare a primit tot 2 ani cu suspendare pe o perioadă de 4 ani pentru înşelăciune. Pop Crinela Cătălina a primit, de asemenea, 2 condamnări: 1 an de închisoare pentru înşelăciune şi 6 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pedeapsa finală este 1 an cu suspendare pe o perioadă de 2 ani.
 
Acuzaţiile procurorilor DNA
   
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la data de 14 mai 2008, inculpatul Dorel Tamaş, în calitate de administrator al SC ARDELEANA SA ,şi o societatea comercială din Cluj Napoca au încheiat un antecontract cu privire la vânzarea hotelului „Continental” din acelaşi oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând a fi plătită la finalizarea vânzării.
 
Cu această ocazie, Dorel Cristian Tamaş  le-a ascuns viitorilor proprietari împrejurarea că, în cursul anilor 2001 şi 2003, faţă de imobilul ce făcea obiectul antecontractului au fost demarate procedurile de retrocedare în baza Legii 10/2001 de către Colegiul Reformat Debreţin şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, inculpatul Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor cumpărători inclusiv faptul că proprietarul imobilului, SC ARDELEANA SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.
 
În acest context, Doina Scutea a participat la negocierea contractului, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele SC ARDELEANA SA în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei ce intenţiona să cumpere hotelul convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale. După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Dorel Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1.488.406 euro.
 
Mecanism pentru credite ipotecare de la BCR
 
Independent de aceste fapte, în cursul anului 2008, inculpatul Dorel Tamaş , împreună cu inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu, Gherman Anca (notar public) şi Pop Crinela-Cătălina, au pus în practică un mecanism financiar prin care au indus în eroare reprezentanţii Băncii Comerciale Române - Sucursala Alba.
 
Societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare – cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş Dorel Cristian şi pentru care obţineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. Întrucât respectivele imobile erau deja ipotecate, creditele erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri. În acest scop, Tamaş Dorel Cristian le-a pus la dispoziţie două antecontracte de vânzare cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de inculpata Gherman Anca şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial.
 
După ce creditele în valoare totală de 1.080.000 lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate şi banii erau încasaţi de Tamaş Dorel-Cristian, vânzările nu mai erau finalizate iar firmele  intrau în insolvenţă sau în faliment. De asemenea, în perioada mai–decembrie 2008, inculpatul Tamaş Dorel-Cristian, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, şi-a însuşit nejustificat suma totală de 4.258.49 lei din patrimoniul societăţii.
 
Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă cu suma de 116.901.866 lei reprezentând prejudiciul efectiv produs şi beneficiul nerealizat. Expert Insolvenţă SPRL Hunedoara, în calitate de administrator judiciar al SC Ardeleana SA, s-a constituit parte civilă cu suma de 2.047.292 lei. În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor clădiri şi terenuri aparţinând inculpatului Tamaş Dorel Cristian şi SC ARDELEANA SA.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: