
În urmă cu aproape 40 de ani, în multe facultăţi din România învăţau şi vietnamezi. Ca urmare a acestui fenomen, mai mulţi foşti studenţi români au decis să-şi viziteze prietenii din facultate în Vietnam. Au făcut asta la sfârşitul lunii octombrie 2016, iar „Adevărul“ vă spune povestea reîntâlnirii lor.
Zona de sosiri internaţionale a aeroportului din Hanoi (Vietnam) freamătă de emoţia unei întâlniri mai puţin obişnuite. Foştii studenţi români şi vietamenzi ai Facultăţii de Construcţii din Cluj Napoca se revăd, unii dintre ei, după aproximativ 40 de ani. Sub privirile înţelegătoare ale personalului aeroportului, oamenii îşi lasă libere emoţiile: lacrimi, îmbrăţişări şi cântece în limba română din vremea studenţiei clujene. „Trec studenţi stol după stol, dar Clujul nu rămâne gol“, asta se aude, imnul uitat al unor generaţii fericite, după care se cântă Gaudeamus şi se încinge Hora Unirii, chiar în aeroport. Evenimentul emoţionant a avut loc în 19 octombrie 2016.
În Vietnam, România este iubită. Pentru o mână de vietnamezi, România a fost a doua patrie. Într-o perioadă în care ţara lor era zguduită de un război devastator, aici au găsit o nouă şansă şi tot aici şi-au petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă. Acesta este unul dintre motivele pentru care absolvenţii vietnamezi ai promoţiilor de la sfârşitul anilor `70 şi începutul anilor `80 ai facultăţilor din România se întâlnesc de mai multe ori pe an, în diferite locuri din Vietnam. Grupul studenţilor de la Cluj este cel mai numeros. La aceste întâlniri, vietnamezii vorbesc limba română, pe care n-au uitat-o din vremea studenţiei, ascultă Margareta Pâslaru şi Doina Badea, cântă româneşte şi îşi povestesc amintirile din cămin. De asemenea, de Ziua Naţională a ţării noastre, vietnamezii se duc la Ambasada României unde cântă imnul şi citesc poezii scrise de ei în româneşte.



Ce au căutat vietnamezii în România
Studenţii vietnamezi au început să sosească în România în jurul anului 1968. În perioada războiului cu americanii, o parte dintre aceşti tineri au avut ocazia să plece la studii în ţări comuniste prietene. Majoritatea celor care au venit în România au studiat construcţiile pentru că doreau ca, după război, să îşi reconstruiască ţara. Veneau în România cu trenul. Două săptămâni dura călătoria prin China, Mongolia şi Rusia. „Şcoala românească i-a ajutat cu bursă, casă şi masă şi s-au întors în Vietnam cu diplomă de ingineri. Cât au stat aici ne-am împrietenit ca fraţii. În cămin mâncam împreună, învăţam împreună, ne ajutam la studii şi proiecte“, spune Ioan Dumitru Mateş, inginer constructor din Alba Iulia, cu nostalgie.
Printre foştii studenţi de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Babeş Bolyai s-a aflat chiar un tânăr care a venit de pe front. Soldaţii care slăbeau foarte tare din cauza condiţiilor dure, respectiv ajungeau să cântărească sub 45 de kilograme, erau scoşi din luptă. Unul dintre ei a ajuns la Cluj-Napoca şi a terminat facultatea.
Dragostea pentru România tinereţii lor a mai cunoscut un episod, consumat în urmă cu doi ani, când un grup de absolvenţi vietnamezi a vizitat Cluj-Napoca. Atunci, la coborârea din avion, au sărutat pământul, un gest care i-a emoţionat profund pe colegii lor români, care îi aşteptau la aeroport. Studiile din România, seriozitatea vietnamezilor şi nivelul la care se afla în anii `70-`80 Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca le-a conferit tuturor absolvenţilor un statut special. După întoarcerea acasă şi-au găsit slujbe mai bine plătite decât media naţională de la acea vreme, participând la reconstrucţia unei ţări abia ieşită din război. Prin generaţiile de absolvenţi, şcoala românească de construcţii şi-a pus amprenta asupra noului Vietnam.

La ambasadă, de Ziua Naţională
După ce prietenii lor români au plecat înapoi în ţara natală, foştii studenţi vietnamezi, conduşi de principalul organizator al vizitei românilor, Lê Văn Tăng, au mers, în 27 noiembrie 2016, cu câteva zile înainte de Ziua Naţională a României, la ambasada României la Hanoi. Cu acest prilej, au citit poezii dedicate României şi au cântat imnul. După această regăsire, românii şi vietnamezii şi-au propus să se vadă mai des şi să ţină legătura. De altfel, la invitaţia românilor, următoarea întâlnire va avea loc la Cluj-Napoca. „Peste aproximativ doi ani, sperăm să ne vedem din nou, în oraşul tinereţii noastre, la Cluj, unde ne-am cunoscut şi ne-am împrietenit. I-am invitat pe prietenii noştri din Vietnam şi vom încerca să ne ridicăm la nivelul primirii pe care ne-au făcut-o ei“, a spus Ioan Mateş. (Reportaj de OVIDIU HAŢEGAN)
La întâlnirea de la Ambasada României în Vietnam, Lê Văn Tăng le-a trimis foştilor săi colegi câteva dintre creaţiile vietnamezilor îndrăgostiţi de România:
România - Ţara de dor
Tren de noapte
Citiţi şi:
Cum au apărut şi cine a inventat notele muzicale. Rolul cuvântului „Dumnezeu“ în conceperea portativului
Ce înseamnă „early booking“ şi „last minute“. Avantajele ofertelor lansate de agenţiile de turism
Poveştile ultimilor meşteri dogari care fac ciubere în Ţara Moţilor. „Împreună cu tata şi cu calul nostru, Iancu, ajungeam şi până la Dunăre”
Fascinanta lume a „Tăului fără fund” de la Băgău, satul din Transilvania unde trăiesc jumate unguri, jumate români
Meşteşugarii din Ocna Mureş: cizmarul, geamgiul şi ceasornicarul care fac viaţa mai uşoară locuitorilor din oraş
„Ascultă, urmăreşte şi taci“. Cine sunt şi cum acţionează cercetaşii, militarii de elită a Armatei Române
Totul despre carbohidraţi. Lista alimentelor bune şi a celor rele pentru organismul uman
Istoria legendară a Fetelor de la Căpâlna, ansamblul care a inspirat mari vedete ale lumii. Dansul în spirală şi fertilitatea

Foștii colegi din Românai au fost primiți cu emoție și bucurie pe aeroportul din Hanoi
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: