Fosta exploatare minieră de stat din Roşia Montană, chemată în judecată de Apele Române pentru o datorie de aproape 1,5 milioane de lei

Fosta exploatare minieră de stat din Roşia Montană, chemată în judecată de Apele Române pentru o datorie de aproape 1,5 milioane de lei

Comuna Roşia Montană

Administraţia Bazinală de Apă Mureş, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, încearcă să recupereze prin intermediul unui proces civil o sumă de aproape 1,5 milioane de lei de la explotarea minieră Roşiamin Roşia Montană, aflată de aproape 15 ani în procedură de administrare specială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procesul se referă la o relaţie contractuală care a avut loc între cele două părţi în urmă cu mai mulţi ani. Reclamanta solicită obligarea debitoarei la plata sumei de 1.488.325 lei, reprezentând debit principal, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi procese verbale de constatare a depăşirii concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate.
 
Este vorba despre amenzi şi facturi rezultate din contractele semnate între cele două părţi în perioada noiembrie 2005 - ianuarie 2007. Printr-o adresa, reprezentanşii filielei Roşiamin susţin faptul că societatea are un buget de venituri şi cheltuieli limitat pentru salarizarea a trei angajaţi şi plata utilităţilor, fiind astfel în imposibilitatea de a achita datoria restantă. 
 
”Instanţa reţine că potrivit prevederilor contractuale sumele datorate de pârât urmau a fi plătite în termen de maximum 15 zile de la data emiterii facturii. Prin urmare, pentru fiecare factură în parte a început să curgă un termen de prescripţie distinct, de 3 ani, care a început să curgă la data expirării termenului de plată, adică începând cu a 16-a zi de la data emiterii facturii.
 
Astfel, termenul de prescripţie pentru factura cea mai nouă s-a împlinit la data de 16.01.2010”, se precizează în conţinutul deciziei de la Tribunalul Alba, care a respins acţiunea instituţiei din Alba Iulia pe motiv de prescriere a dreptului material la acţiune. Hotărârea instanţei de fond nu a fost contestată, deocamdată, de către Administraţia Bazinală de Apă Mureş.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările