Control judiciar pentru şase persoane reţinute în dosarul furtului uriaş de lemn din pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea vizată de percheziţiile poliţiştilor din Alba Iulia funcţionează în localitatea Petreşti şi a fost înfiinţată în urmă cu 4 ani de către o familie de afacerişti din Bistriţa-Năsăud.

UPDATE Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a hotărât că cei şase inculpaţi reţinuţi poti fi cercetaţi sub control judiciar. Procurorul a stabilit această măsură pe o perioadă de 60 de zile.

Firma îşi are sediul social în localitatea Petreşti, municipiul Sebeş. Societatea are ca obiect de activitate silvicultura şi exploatarea forestieră.

Societatea este controlată de o familie de afacerişti din Bistriţa-Năsăud, care a avut afaceri similare în acest judeţ. Una dintre aceste societăţi, care furniza lemn pentru Holzindustrie Sebeş, a ajuns aproape de faliment în 2016, fiind preluată de un cetăţean tunisian. 

Afacerile în domeniul exploatării lemnului au fost mutate în Alba, la câţiva kilometri de fabrica HS Timber. Societatea E. S. SRL a fost înfiinţată în 2016 şi exploatează lemn din trei judeţe, Alba, Sibiu şi Vâlcea. Societatea a avut în 2018 o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei şi un profit net de circa 48.000 de lei. Datele financiare pentru anul 2019 nu sunt disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Poliţişti de la Investigarea Fraudelor din IPJ Alba au desfăşurat marţi, 12 mai, un număr de 18 percheziţii (7 în judeţul Alba, 6 în judeţul Vâlcea, 4 în judeţul Sibiu şi una în judeţul Gorj), la sediile a două societăţi comerciale şi la punctele de lucru ale acestora dar şi la domiciliile persoanelor vizate de anchetă de unde au ridicat documente contabile şi înscrisuri legate de activităţile comerciale. 

Şase persoane, cu vârste cuprinse între 32 şi 60 de ani, care sunt bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare şi complicitate la ultimele două infracţiuni. Suspecţii ar fi sustras din fondul forestier naţional peste 1.900 de metri cubi de material lemnos. 

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că în perioada 2018 - 2020, societatea comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional. Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii ar fi întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate. Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat şi comercializat spre diverse societăţi comerciale şi persoane fizice. 

Citiţi şi:

 

FOTO Grota din Piatra Secuiului unde s-au salvat studenţii în timpul măcelului de la Aiud din 1849. Cum poate fi vizitată

 

FOTO Trasee turistice de o zi în cea mai spectaculoasă zonă din Apuseni. Pe „drumul calcarului“ în stare de urgenţă

 

Aventurile penale ale unui şofer care ajunge la închisoare pentru trei infracţiuni comise în acelaşi timp

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite