Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina: 250 de reenactori din 4 ţări, târg de sclavi şi lupte de gladiatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alba Iulia dă startul evenimentelor în acest weekend şi începe “în forţă” cu Festivalul Roman Apulum. Programul evenimentului cuprinde reprezentaţii “live” de lupte între daci şi romani, parade cu gladiatori la lumina torţelor, ritualuri şi dansuri cu nimfe, expoziţie de machete, tur ghidat, teatru antic, târg de sclavi şi lecţii de istorie, dar şi ateliere meşteşugăreşti.

„Este foarte bine că nişte oameni deosebiţi s-au gândit să facă un lucru deosebit în Alba Iulia şi este foarte bine că tot ce se face se face în oraş şi asta aduce foarte mulţi oameni aici şi este o bucăţică de istorie, rescrisă foarte bine”, a declarat primarul Mircea Hava.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu a precizat că anul acesta vor fi prezentate mai multe trupe din ţară şi din străinătate, astfel că Festivalul Roman Apulum este considerat cel mai mare festival de reenactment antic din România. „De ce la Apulum?. Pentru că istoria o reclamă. Apulum a fost cel mai mare oraş roman din Dacia, la sfârşit de secol II devine ce mai bogat oraş roman din Dacia”, a spus directorul muzeului.

Tudor Roşu, istoric de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a spus că şi în acest an punctul de maximă atracţie va fi lupta finală, între daci şi romani, ce se va desfăşura duminică, de la ora 17.00, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia. ”Lupta finală se va desfăşura, şi în acest an, tot în contextul războaielor daco-romane. Va dura 50 de minute, va curge mult sânge, va întruchipa cea mai mare desfăşurare de forţe pentru că va implica peste 250 de reenactori, adică toate trupele invitate la festival. Încercăm să nu facem doar spectacol şi show, ci dorim să prezentăm o lecţie de istorie vie”, a spus Roşu.

image

Un moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduţi gladiatori şi femei. Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp de o jumătate de oră sau o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”. Cei prezenţi vor putea participa la ateliere, unde vor afla multe despre gastronomia dacă şi romană şi li se va explica cum se fabricau armele în perioada respectivă.

Desfăşurarea de forţe va avea loc în mai multe locaţii din Cetatea Alba Carolina: Muzeul Principia, Piaţa Cetăţii, Poarta a III-a şi a -IV-a, platou strada Militari şi Esplanada Catedralei Romano-Catolice. Invitaţii ediţiei din acest an sunt Asociaţia Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca, Association For Historical Reenactment – Scythia Minor – Bulgaria, trupa de arcaşi sportivi Sarmis, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis, Magna Nemesis, Institutul Ars Dimicandi – Italia, Associazione Epica – Legio VII Gemina – Roma, Dioklecijanova legija – Croaţia.

Citiţi şi:

Schimbul de gardă în Cetatea Alba Carolina. Cum a evoluat ceremonialul militar timp de sute de ani

Transport arhaic: localnicii din Alba trec cu brudina peste râul Mureş şi scurtează astfel zeci de kilometri de drum

„Furcile Transilvaniei“, locurile unde erau executaţi prin tragere în ţeapă sau spânzurătoare iobagii români

Comuna cosmopolită din Alba: parc dendrologic, conace şi o biserică fortificată, toate vechi de sute de ani

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite