Festivalul Cetăţilor Dacice la Cugir: lupte, cascadorii ecvestre, ateliere antice şi concerte

Festivalul Cetăţilor Dacice la Cugir: lupte, cascadorii ecvestre, ateliere antice şi concerte

Întrecerile dacice sunt punctul principal de atracţie al festivalului. Foto: Daniel Bloss

Oraşul Cugir, unde s-a descoperit vechea aşezare dacică Singidava, se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri. Aici are loc în perioada 24 – 26 iunie a X-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important şi mai mare festival dacic din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Festivalul va debuta vineri cu o expoziţie de fotografie intitulată „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava”, în cadrul căreia îşi vor expune cele mai bune instantanee elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba şi un simpozion naţional despre civilizaţia dacică, desfăşurate la Casa de Cultură din Cugir. Simpozionul cu tema „Istorie şi identitate locală” va reuni profesori universitari şi cercetători de la universităţile din Cluj-Napoca şi Alba Iulia. 
 
Seara de vineri este rezervată muzicii şi teatrului, astfel că de la ora 20.00, pe scena Casei de Cultură din Cugir va avea loc un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De la ora 20.30, Trupa Skepsis va pune în scenă piesa de teatru „Zamolxe – mister păgân” după un text de Lucian Blaga. Cel mai aşteptat moment al zilei este parada cu torţe care deschide Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir şi în cadrul căreia luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe vor defila pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.
 
Sâmbătă manifestările va continua cu întrecerile generaţiei „pui de dac” – un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevii claselor a IV-a de la şcolile din localităţile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori. De la ora 11.00, pe Dealul Cetăţii din Cugir va fi creat primul spectacol de reenactment, cetatea dacică Singidava urmând a fi asediată de romani, moment la care participă trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Pe Stadionul Parc din Cugir vor fi deschise la ora 13.00 taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori. 
 
 
Pe parcursul zilei vor avea loc şi demonstraţii de luptă realizate de trupa „Terra Dacica Aeterna”, dansuri antice – „Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori – „Ludus Apoulensis”, dansuri antice cu fetele din trupa „Magna Nemesis” dar şi o prezentare şi demonstraţii militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” şi „Lupii Apoulonului”. La ora 18.30 este programat al doilea episod al asediului Cetăţii Singidava, spectacol realizat de membrii trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Seara este dedicată muzicii de calitate, iar pe scena festivalului amenajată pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19.00 Gino & Band, Millenium C şi Arhaic, iar de la ora 20.00 va concerta legendara trupă Phoenix. Petrecerea dacică va continua până târziu spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi dansuri ale frumoaselor nimfe.
 
Duminică, Festivalul Cetăţilor Dacice se desfăşoară tot pe Stadionul Parc din Cugir, unde la ora 15.00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci şi romani. De la ora 15.30 va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. De la ora 17.30 spectatorii sunt invitaţi să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaţilor”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18.00 dacii şi romanii îşi vor prezenta armele şi cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitul prezentator TV Cosmin Seleşi. Festivalul Cetăţilor Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” şi de ansambluri folclorice din Cugir.

 
Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la cea de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice.
 
Festivalul Cetăţilor Dacice 2016 – PROGRAM:
Vineri, 24 iunie
Casa de Cultură Cugir
– 17.00 – Vernisajul expoziţiei de fotografie „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava”. Expun elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
– 17.30 – Simpozionul naţional „Istorie şi identitate locală”. Participă profesori universitari de la Universitatea „Babeş -Bolyai” din Cluj Napoca şi de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
– 20.00 – Concert de muzică de cameră. Concertează Cvartetul de coarde al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
– 20.30 – Piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” după un text de Lucian Blaga. Trupa de teatru Skepsis
– 21.30 – Parada cu torţe. Traseul: Casa de cultură Cugir – Victoriei – Constructorului – Al. Sahia – Rozelor – Stadion
Sâmbătă, 25 iunie
Dealul Cetăţii
– 10.00 – Concursul de istorie „Pui de dac”. Participă şcoli din localităţile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
– 11.00 – Asediul Cetăţii Singidava, partea I – lupte între daci şi romani
Stadionul Parc
– 13.00 – Deschiderea taberei de ateliere antice meşteşugăreşti
– 16.00 – Demonstraţii de luptă – trupa „Terra Dacica Aeterna”
– 16.30 – Dansuri antice – „Nimfele Daciei”
– 17.00 – Lupte de gladiatori – „Ludus Apulensis”
– 17.30 – Dansuri antice – „Magna Nemesis”
– 17.45 – Prezentare şi demonstraţii militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” şi „Lupii Apoulonului”
– 18.30 – Asediul Cetăţii Singidava, partea a II-a – Marea bătălie
– 19.00 – Concerte de muzică pop şi rock cu trupele: Gino & Band, Millenium C şi Arhaic
– 20.00 – Concertul trupei Phoenix
– 22.00 – Rugul Dacic şi ritualul de incinerare al unui soldat dac
Duminică, 26 iunie
Stadionul Parc
– 11.00 – Ateliere antice meşteşugăreşti
– 15.00 – Parada luptătorilor daci şi romani
– 15.30 – Decathlonul dacic – concurs de întreceri sportive între echipele cetăţilor dacice din judeţul Alba: Cugir, Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori
– 17.30 – Cascadorii ecvestre susţinute de trupa de cascadori „Vulturii Carpaţilor”, coordonator cascadorul Dan Motanu
– 18.00 – Demonstraţii şi prezentări de tehnică militară de luptă
– 19.00 – Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul folcloric „Augustin Bena” şi de ansambluri folclorice locale
Prezintă: Cosmin Seleşi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: