Faraonii din Alba: piramidă şi palmieri în centrul istoric

Faraonii din Alba: piramidă şi palmieri în centrul istoric

Piramida a fost construită chiar în Piaţa Cetăţii. FOTO: DORIN ŢIMONEA

O piramidă din piatră, înaltă de un metru, a fost amplasată recent în inima Cetăţii Alba Carolina, fără nicio legătură cu istoria impresionantei clădiri istorice. Tot în Alba Iulia au apărut şi palmieri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Piramida din Cetatea Alba Carolina a stârnit opinia publică nu doar pentru amplasarea ei nefirească în Piaţa Cetăţii, dar şi din cauza preţului plătit pentru realizare: 213.200 de lei (aproximativ 48.000 de euro). Motivul pentru care a fost aleasă piramida, potrivit administraţiei locale, a fost ideea unui element cu patru laturi, pe care să poată fi prezentate proiectele de reabilitare şi modernizare care s-au derulat în Cetatea Alba Carolina în ultimii ani. Valoarea totală a acestor lucrări este de circa 70 de milioane de euro. Piramida face parte dintr-un ansamblu de şase astfel de obiecte, care costă în total 1,2 milioane de lei, bani din fonduri europene.
 
„Acest ansamblu a fost integrat proiectului de reabilitare a Cetăţii din Alba Iulia şi a fost avizat cu aceste opere de către Ministerul Culturii. Preţul a fost stabilit şi evaluat de proiectant, a trecut într-o procedură de achiziţie şi firma de construcţii a achiziţionat caietul de sarcini. Va fi acoperită cu panouri care vor ilustra evoluţia lucrărilor în Cetate“, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia. Din ansamblul de şase elemente fac parte, pe lângă Piramidă, Clopotul Unirii, Filozoful de lângă  Universitatea „1 Decembrie 1918“, basorelieful Dacii şi Romanii, statuia „Observator astronomic“ şi Steaua cu şapte braţe răsucite de lângă statuia lui Mihai Viteazul.

Palmieri lângă vestigiiAdministraţia locală a luat şi decizia amplasării unor plante exotice în oraş. Marţi au apărut patru palmieri în zona unui giratoriu la intrare în Cetate. Miercuri dimineaţă, în zonă mai exista un singur palmier, despre care Mihai Coşer susţine că este o donaţie din partea firmei care a câştigat în martie 2014 licitaţia pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi din Cetate, Sport Turism SRL 23 August din Constanţa. Contractul este pe o perioadă de 4 ani şi are o valoare de peste 7 milioane de lei. În 2014 se realizează lucrări de 1,6 milioane de lei.

CITIŢI ŞI:

Palmieri în Cetatea din Alba Iulia

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările