Explotarea cuprului din Apuseni, afacere profitabilă. Pierdere de milioane de euro pentru exportul de arme de la Cugir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei mari societăţi de stat din judeţul Alba au avut în 2013 un parcurs economic realtiv diferit. Dacă cele două companii furnizoare şi exportatoare de armament şi munţie din Cugir au înregistrat pierderi de milioane de euro, firma Cupru Min SA Abrud a înregistrat un profit seminificativ.

La Cugir funcţionează două companii mari de stat cu obiect de activitate în domeniul producţiei de armament şi muniţie: Uzina Mecanică SA şi Fabrica de Arme, ambele subordonate Companiei Naţionale Romarm din cadrul Ministerului Economiei. Tot la acest minister este ”arondată” şi exploatarea minieră Cupru Min SA. Extracţia cuprului din cariera de la Roşia Poieni în Munţii Apuseni s-a dovenit şi în 2013 mult mai profitabilă decât producţia şi exportul de armament. Motivul poate fi unul strict economic, dar pot fi luate în considerare şi deficienţe manageriale ale echipelor de conducere. 

Uzina Mecanică SA a înregistrat în 2013, potrivit bilanţului contabil publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor o pierdere netă de 12,3 milioane de lei, ceea ce însemană aproape 2,8 milioane de euro. Societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 57 de milioane de lei. Compania avea la finalul anului trecut 945 de angajaţi. Pierderea a scăzut, totuşi, cu peste 1 milion de euro faţă de anul 2012, când a a avut un nivel record de 18 milioane de lei (4 milioane de euro). 

Cealaltă societate cu producţie ”specială” din Cugir, Fabrica de Arme SA, a înregistrat în 2013 o pierdere de ”numai” 10 milioane de lei (2,2 milioane de euro). Societatea a avut o cifră de afaceri de circa 40 milioane de lei şi 819 angajaţi. Pierderile au fost semnificativ mai mari faţă de 2012 (7,8 milioane de lei), raportate la o cifră de afaceri similară. Fabrica de Arme nu o duce bine nici în 2014. Recent, toţi cei 800 de angajaţi au fost trimişi acasă pentru două săptămâni.

image

Planurile administraţiei guvernamentale preconizează o posibilă reunificare a celor două societăţi, divizate în urmă cu mai bine de 10 ani. Ambele firme ”trăiesc” din exportul de armament şi munţie. Vând fie AKM-uri modificate pentru practicarea vânătorii sportive în SUA, fie arme automate sau de asalt, respectiv muniţia aferentă în alte ţări ale lumii. 

Comparativ, Cupru Min SA Abrud a avut şi în 2013 un profit semnificativ. Cifra este de 7,9 miliane de lei (1,8 milioane de euro). Rezultatul a avut la bază şi o cifră de afaceri importantă, de peste 150 de milioane de lei. Societatea a avut la finalul anului 2013 un număr de 491 de angajaţi. Trendul pozitiv de la Cupru Min când profitul net a fost chiar mai mare, de 11,3 milioane de lei (2,55 milioane de euro). Exploatarea cuprului în Apuseni se dovedeşte o afacere rentabilă. Totuşi, din diverse motive încercările statului de a privatiza societatea au eşuat lamentabil. Cu ceva investiţii în retehnologizare, Cupru Min poate reprezenta o ”mină de aur” pentru mineritul din Apuseni.

Profit record din exploatarea lemnului la Holzindustrie Schweighofer Sebeş: 100 de milioane de euro în 2013

FOTO VIDEO Daimler a demarat o investiţie de 240 de milioane de euro la Sebeş. Aici se va produce cea mai performantă cutie automată de viteze

Oraşul cu 24.000 de locuitori şi investiţii de peste 1 miliard de euro. De ce a ales Daimler să fabrice componente Mercedes la Sebeş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite